Αρχική ΕΙΔΗΣΕΙΣ Υφυπουργός Παιδείας: Και εισαγωγή στα ΑΕΙ με απολυτήριο και εξετάσεις για τις...

Υφυπουργός Παιδείας: Και εισαγωγή στα ΑΕΙ με απολυτήριο και εξετάσεις για τις σχολές «υψηλής ζήτησης»

Υφυπουργός Παιδείας: Και εισαγωγή στα ΑΕΙ με απολυτήριο και εξετάσεις για τις σχολές «υψηλής ζήτησης»

Αλλαγή του συστήματος εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση προανήγγειλε και ο υφυπουργός Παιδείας Δημήτρης Μπαξεβανάκης, δίνοντας τη δική του εκδοχή.

Θέλουμε, είπε ο υφυπουργός Παιδείας, η πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση «να γίνεται μέσω του απολυτηρίου του λυκείου» για να προσθέσει: «Οπωσδήποτε για τις σχολές υψηλής ζήτησης ένας τρόπος επιλογής, εξετάσεις, διαγωνισμός, θα υπάρχει…».

Με απλά λόγια, ο Δημήτρης Μπαξεβανάκης έκανε εμμέσως λόγο για ένα μεικτό σύστημα με διατήρηση του συστήματος εξετάσεων για τις σχολές υψηλής ζήτησης και παράλληλη εισαγωγή κάποιων φοιτητών σε άλλες σχολές μέσω του απολυτηρίου του λυκείου..

Τι είπε ο υφυπουργός Παιδείας Δημήτρης Μπαξεβανάκης σε πρωινή τηλεοπτική του συνέντευξη στον Σκάι:
«Θέλουμε το γενικό λύκειο να ξαναγίνει ένα σχολείο που τα παιδιά θα το αγαπήσουν…».

«Η συζήτηση άνοιξε με πρωτοβουλία του υπουργού Παιδείας. Θέλουμε λοιπόν να μπει στο επίκεντρο της κουβέντας το πώς το λύκειο θα γίνει ένα σχολείο που τα παιδιά θα το ξανααγαπήσουν».

«Η δευτέρα και η τρίτη λυκείου πρέπει να αλλάξει. Θέλουμε να απενεχοποιήσουμε τη συζήτηση, θέλουμε η συζήτηση να επικεντρωθεί στο λύκειο».

«Δεν μπορούν να μπουν όλα τα παιδιά στην ιατρική, στο πολυτεχνείο. Ένα φίλτρο θα υπάρχει,
ένας τρόπος εξετάσεων αναγκαστικά θα υπάρχει…».

«Οπωσδήποτε για τις σχολές υψηλής ζήτησης ένας τρόπος επιλογής εξετάσεις, διαγωνισμός, θα υπάρχει…».

«Το ερώτημα είναι» είπε ο υφυπουργός Παιδείας Δημήτρης Μπαξεβανάκης: «Μπορεί να γίνει αυτός ο τρόπος επιλογής λιγότερο ψυχοφθόρος ώστε να μην χάνουν τα παιδιά μας δύο χρόνια απ’ τη ζωή τους;».

Αναφερόμενος στον διάλογο που θέλει να ξεκινήσει το υπουργείο Παιδείας, ο κ. Μπαξεβανάκης είπε ότι θα συμμετέχουν «τα κόμματα, όλοι οι εκπαιδευτικοί φορείς».

Σε ερώτηση για το ποια είναι η πρόταση του υπουργείου Παιδείας, ο υφυπουργός απάντησε: «Έτοιμο σχέδιο δεν έχουμε, θα ήταν υποκριτικό να πηγαίνουμε σε διάλογο».

Και επισήμανε ο κ.Μπαξεβανάκης: «Έχουμε στο μυαλό μας μια πολύ γενική ιδέα που θέλουμε η πρόσβαση να γίνεται μέσω του απολυτηρίου του λυκείου, αλλά αυτό προϋποθέτει ότι το λύκειο θα γίνει πιο αξιόπιστο».

«Θέλουμε η τρίτη τάξη του Λυκείου να αποκτήσει περιεχόμενο, βεβαίως και το φροντιστήριο θα υπάρχει αλλά θέλουμε το σχολείο να παίζει τον πρώτο ρόλο»συνέχισε.

Κατά την άποψη που εξέφρασε ο υφυπουργός Παιδείας η κυβέρνηση θέλει «να ανοίξει η διαδικασία και να μην κρίνεται από μια στιγμή. Να μην είναι η επιλογή μιας στιγμής αλλά προσπάθεια μηνών».

Αναφερόμενος στην εβδομάδα των Πανελλαδικών εξετάσεων ο Δημήτρης Μπαξεβανάκης εξήγησε: «Πρόθεσή μας είναι να απενεχοποιήσουμε αυτή τη βδομάδα που όλα κρίνονται για τα παιδιά μας σε μια βδομάδα».

Ερωτηθείς πώς θα είναι αδιάβλητη η βαθμολογία που θα δίνεται από τους καθηγητές στους μαθητές στους οποίους διδάσκουν απάντησε: «Ψάχνουμε να βρούμε τους τρόπους που θα φιλτράρεται η προσπάθεια του καθηγητή να βοηθήσει τους μαθητές του».

«Αν με ρωτάτε αν έχω τη συνταγή τώρα, δεν την έχω, όμως στο διάλογο…» παραδέχθηκε ο υφυπουργός Παιδείας και συμπλήρωσε ότι στην κυβέρνηση σκέπτονται «πώς προσπαθώντας να λύσουμε ένα πρόβλημα να μην δημιουργήσουμε ένα χειρότερο».

«Οι εκπαιδευτικοί μας είναι οι καλύτεροι στην Ευρώπη. Αυτό που λείπει απ’ τους εκπαιδευτικούς μας είναι η ανάγκη να νιώσουν ότι το κράτος είναι δίπλα τους. Να τους επιμορφώσουμε, να τους εκπαιδεύουμε» έκλεισε την τοποθέτησή του στην πρωινή τηλεοπτική εκπομπή του Σκάι.

ΠΗΓΗ: protothema