Αρχική ΕΙΔΗΣΕΙΣ Wikileaks: Τι είναι τελικά;

Wikileaks: Τι είναι τελικά;

Wikileaks: Τι είναι τελικά;

Με αφορμή την σύλληψη του Τζούλιαν Ασάνζ , μεγάλη συζήτηση έχει ξεσπάσει γύρω από την υπόθεση των Wikileaks. Όμως, τι είναι τελικά τα Wikileaks;

Τα Wikileaks δημιουργήθηκαν το 2006 από ένα εννεαμελές συμβούλιο ανθρώπων, των οποίων τα ονόματα παραμένουν άγνωστα. Το μόνο πρόσωπο που γνωρίζουμε είναι ο Τζούλιαν Ασάνζ που αποτελεί τον αρχισυντάκτη της σελίδας. Πρόκειται για μια ιντερνετική σελίδα στην οποία δημοσιεύονται  απόρρητες και «καυστικές» πληροφορίες που υπό άλλες συνθήκες δεν θα δημοσιεύονταν ποτέ.

Οι ιδρυτές του το αποκαλούν «πνευματικό παιδί» Κινέζων αντιφρονούντων, μαθηματικών, δημοσιογράφων και νέων εταιρειών τεχνολογίας από διάφορες χώρες ( Η.Π.Α, Ταιβάν, Ευρώπη, Νότια Αφρική, Αυστραλία). Ο αρχισυντάκτης, Τζούλιαν Ασάνζ, εμφανίζεται στον Τύπο όπου και αποκαλείται ακτιβιστής και δημοσιογράφος.

Τα Wikileaks ήδη από τον πρώτο χρόνο λειτουργίας τους είχαν στην ιστοσελίδα τους 1,2 εκατομμύρια απόρρητα έγγραφα. Κάποιες από τις σημαντικότερες ειδήσεις που δημοσίευσαν παρουσιάζονται παρακάτω.

  • Η CIA «ψάχνει» το ελληνικό χρέος

Η CIA ήθελε να γνωρίζει την θέση που θα τηρούσαν τα γαλλικά κόμματα απέναντι στο ελληνικό χρέος το 2012. Ο ρόλος των γερμανικών και γαλλικών τραπεζών στην εξέλιξη της κρίσης  φαίνεται πως ενδιέφερε ιδιαίτερα τις Η.Π.Α που στο τέλος… «φανερώθηκαν».

  • 1978: Καραμανλής και Παπανδρέου «συμβουλεύονται» τις Η.Π.Α

Σύμφωνα με αποκαλύψεις των Wikileaks οι Η.Π.Α εμπλέκονταν ενεργά στην πολιτική και οικονομική κατεύθυνση της χώρας το 1978. Μάλιστα, σκιαγραφούσαν τα προφίλ Παπανδρέου και Καραμανλή συμπεραίνοντας για τον δεύτερο τα εξής: «Ένας δύσκολος άνδρας ο οποίος κάποιες φορές λειτουργεί βάσει του συναισθήματος και η πολιτική στήριξη προς τον οποίον μειώνεται, παραμένει ο ισχυρότερος μεμονωμένος ηγέτης αυτής της χώρας, ο οποίος μοιράζεται πολλούς από τους σκοπούς μας».

  • Συνομιλίες Βελουλέσκου- Τόμσεν για το ελληνικό χρέος

Το 2016 δημοσιεύθηκαν συνομιλίες μεταξύ Βελουλέσκου- Τόμσεν που τόνιζαν ότι οι πιέσεις στην Ελλάδα πρέπει να αυξηθούν. Οι απειλές θα έπρεπε να γίνουν εντονότερες για να «περαστούν» σκληρά μέτρα.

  • Τα Wikileaks «έκαψαν» την Χίλαρι Κλίντον

Κατά την διάρκεια των εκλογών του 2006 και ενώ η Κλίντον ήταν υποψήφια, τα Wikileaks αποκάλυψαν απόρρητα e-mail του επί κεφαλής της εκστρατείας της. Τα mail «έκαιγαν» Κλίντον και Ομπάμα καθώς αποκάλυπταν ότι η υποψήφια είχε προσωπικό λογαριασμό ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, πέρα από τον νόμιμο, που δίνει μόνο το State Department. Σε αυτόν τον λογαριασμό μοιραζόταν απόρρητες πληροφορίες. Επίσης, αποκαλύφθηκε ότι η Χίλαρι ήξερε μια από τις ερωτήσεις που θα της γινόταν στο debate.

  • Αμερικάνοι στρατιώτες σκοτώνουν εικονολήπτη

Το 2010, η Μπράντλεϊ Έντουαρντ Μάνινγκ, στέλεχος του Αμερικανικού Στρατού διέρρευσε απόρρητο βίντεο. Το βίντεο έδειχνε αεροπορική επίθεση του αμερικανικού στρατού στο Ιράκ. Το υλικό  όχι μόνο παρουσιάζει τον θάνατο άμαχου πληθυσμού και 22χρονου εικονολήπτη του Reuters αλλά και αμερικανούς στρατιώτες που… γελάνε με το συμβάν. Μετά την διαρροή, η Μάνινγκ συνελήφθη.

  • Οι Η.Π.Α κατασκοπεύουν συμμάχους

Το 2015 αποκαλύφθηκε μέσω Wikileaks ότι οι Η.Π.Α κατασκόπευαν Γαλλία, Γερμανία, Βραζιλία και Ιαπωνία μέσω υποκλοπών συνομιλιών αξιωματούχων. Η εξέλιξη αυτή ανάγκασε τον Ομπάμα να ζητήσει συγγνώμη.