Αρχική CULTURE Βίντεο: Το βομβαρδιστικό Martin Baltimore στο βυθό του Μαγγανίτη

Βίντεο: Το βομβαρδιστικό Martin Baltimore στο βυθό του Μαγγανίτη

Martin Baltimore

Εδώ και 72 χρόνια το βομβαρδιστικό αεροσκάφος Martin Baltimore της πρώην Βασιλικής Ελληνικής Αεροπορίας, βρίσκεται στο βυθό του Μαγγανίτη στην Ικαρία.

Πριν μερικές μέρες και συγκεκριμένα, στις 11 Ιουλίου, καταδυτική ομάδα αποτελούμενη από τους Δημήτρη Λεσσέ (οδηγό), Στέλιο Δεμερτζή (φωτογράφο) και Αλέξανδρο Μαλαγάρη (συντονιστή κατάδυσης/βιντεογράφο), βούτηξε στα νερά του Μαγγανίτη της Ικαρίας, όπου σε βάθος 18 μέτρων, βρίσκεται βυθισμένο το βομβαρδιστικό Martin Baltimore, με σκοπό την φωτογράφηση και βιντεογράφηση του.

Αξιοποιώντας τα στοιχεία της Πολεμικής Αεροπορίας αλλά και τις προφορικές μαρτυρίες κατοίκων, όπως και φωτογραφίες από παλιότερη κατάδυσή τους, οι δύτες εντόπισαν σύντομα το αεροσκάφος, που ανήκε στην πρώην Βασιλική Ελληνική Αεροπορία.

Πρόκειται για ένα ελαφρύ επιθετικό βομβαρδιστικό FW401 το οποίο βρίσκεται εκεί τα τελευταία 72 χρόνια, μετά από αναγκαστική προσθαλλάσωση, με έναν εκ των δύο διασωθέντων να είναι ο Βασίλης Δεμερτζής, θείος και νονός του  φωτογράφου/δύτη, Στέλιου Δεμερτζή έχει βαφτίσει ο θείος του, ο ένας εκ των δύο διασωθέντων της αναγκαστικής προσθαλάσσωσης.

Η πτώση του Martin Baltimore

Στις 20 Απριλίου του 1945 το αεροσκάφος της 13ης Μοίρας Ελαφρού Βομβαρδισμού (13 ΜΕΒ), με τετραμελές πλήρωμα τους: Σμηνία Δημόπουλο Α. (χειριστή), Επισμηνία Βάθη Σωτήριο (ασυρματιστή), Έφεδρο Σμηνία Δεμερτζή Βασίλειο (αεροναυτίλο) και Υποσμηνία Ζαχαρόπουλο Ιωάννη (επιβάτη), κατέπεσε στη θάλασσα.

Σύμφωνα με τα αρχεία του Μουσείου Ιστορίας της Πολεμικής Αεροπορίας, της Διεύθυνσης Καταγραφής και Τεκμηρίωσης Ιστορίας, καθώς και του τμήματος Ιστορικού Αρχείου και Συγγραφών, το αεροσκάφος εκτελούσε αεροναυτιλιακή εκπαιδευτική άσκηση.

 

Συνάντησε κακοκαιρία και αποφασίστηκε από τον χειριστή να συνεχίσει την άσκηση σε άλλη περιοχή νοτιότερα, όπου οι καιρικές συνθήκες ήταν καλύτερες.

Ωστόσο, περίπου μία ώρα μετά την απογείωση, σταμάτησε ο δεξιός κινητήρας και ο Σμηνίας Δημόπουλος, προσπάθησε να φτάσει στην Ικαρία, όπου επιχείρησε αναγκαστική προσθαλάσσωση κοντά στο χωριό Μαγγανίτης.

Η σύγκρουση με το νερό ήταν σφοδρή. Οι Δεμερτζής και Δημόπουλος κολύμπησαν και τελικά διασώθηκαν από παρακείμενη λέμβο, ενώ δεν τα κατάφεραν οι Βάθης και Ζαχαρόπουλος, οι οποίοι πνίγηκαν. Η αιτία της βλάβης του κινητήρα δεν εξακριβώθηκε.

Η “ταυτότητα” του αεροσκάφους

Το Martin Baltimore ήταν ένα ελαφρύ δικινητήριο επιθετικό βομβαρδιστικό αεροσκάφος, κατασκευασμένο από την Glenn L. Martin Company στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. Είδε υπηρεσία με τις πολεμικές αεροπορίες της Βρετανίας, του Καναδά, της Αυστραλίας, της Νοτίου Αφρικής, της Ελλάδας και της Ιταλίας.

Ο ρόλος του ήταν αυτός του ελαφρύ βομβαρδιστικού / αναγνωριστικού, με τετραμελές πλήρωμα. Είχε μήκος 14,8μ, εκπέτασμα 18,7μ, ύψος 4,32μ, επιφάνεια πτέρυγας 50μ² και μέγιστο βάρος απογείωσης τα 10.900 κιλά. Έφερε δύο κινητήρες Wright GR-2600-A5B των 1.700 ίππων, που του επέτρεπαν μια μέγιστη ταχύτητα 488 χιλ/ώρα.

Ο οπλισμός του αποτελούνταν από 4 πυροβόλα των 7,7 mm στις πτέρυγες, 2 ή 4 πολυβόλα των 7,7 mm στον ραχιαίο πυργίσκο, 2 πολυβόλα των 7,7 mm σε κάθετες θέσεις, είχε πρόβλεψη για μέχρι 4 σταθερά οπίσθια πολυβόλα 7,7 mm και μπορούσε να μεταφέρει μέχρι 910 κιλά βομβών.

Η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία άρχισε να παραλαμβάνει τα πρώτα Baltimore από τη Βρετανική Royal Air Force στις 13 Σεπτεμβρίου του 1943 και εντάχθηκαν στην 13η Μοίρα Ελαφρού Βομβαρδισμού. Αρχικά τα Baltimore της 13 ΜΕΒ έδρευαν σε βάσεις της Βόρειας Αφρικής και εκτελούσαν αποστολές συνοδείας νηοπομπών, ανθυποβρυχιακών περιπολιών και αναγνώρισης.
Έφερε τετραμελές πλήρωμα και συνήθως το τέταρτο μέλος ήταν Βρετανός, σε ρόλο ασυρματιστή-πολυβολητή. Τον Μάιο του 1944 η Μοίρα μεταφέρθηκε στην Ιταλία και εντάχθηκε στην Balkan Air Force, αναλαμβάνοντας αποστολές βομβαρδισμού στόχων τακτικής και στρατηγικής σημασίας στη Γιουγκοσλαβία και τη βόρεια Ιταλία.
Το φθινόπωρο του 1944 η 13 ΜΕΒ, εξοπλισμένη με 16 Baltimore Mk V επιστρέφει στην Ελλάδα και αναλαμβάνει αποστολές κατά γερμανικών στόχων στα νησιά του Αιγαίου. Συνολικά στην Ελληνική Αεροπορία υπηρέτησαν 79 αεροσκάφη.