Αρχική CULTURE UNESCO για Αγιά Σοφιά: “Οι αποφάσεις λαμβάνονται από την Επιτροπή”

UNESCO για Αγιά Σοφιά: “Οι αποφάσεις λαμβάνονται από την Επιτροπή”

UNESCO για Αγιά Σοφιά:

Η UNESCO, υπογραμμίζει ότι η μετονομασία της Αγιάς Σοφιάς σε τέμενος, θα πρέπει να εγκριθεί από την Επιτροπή Παγκόσμιας Κληρονομιάς.

Θέση για τις δηλώσεις του Προέδρου της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν για την Αγία Σοφία, πήρε η UNESCO.  Σε ερώτηση του Sputniknews (tr.sputniknews.com), πηγές της, σημείωσαν: «Αφού ετέθη σε εφαρμογή η Σύμβαση Προστασίας της Παγκόσμιας Κληρονομιάς, όλες οι αποφάσεις λαμβάνονται από την Επιτροπή Παγκόσμιας Κληρονομιάς. Μια χώρα που έχει υπογράψει τη Σύμβαση, εάν λάβει απόφαση να αλλάξει την επωνυμία ενός μνημείου, οφείλει να θέσει την απόφαση προς έγκριση στην επιτροπή».

Η ίδια πηγή, πρόσθεσε ότι σε περίπτωση σχετικού αιτήματος, η UNESCO θα προετοιμασθεί να συνέλθει η Επιτροπή. Όμως, δεν δύναται να προβλέψει την απόφασή της.

Τα πολιτιστικά μνημεία και ιδιαίτερα οι Ναοί απασχολούν συχνά την κοινή γνώμη στην Τουρκία. Όπως είναι γνωστό, ο ναός της Αγίας Σοφίας στην Τραπεζούντα στις 28 Ιουνίου του 2013 είχε μετατραπεί και πάλι σε τέμενος.

Επίσης, τα τελευταία τέσσερα χρόνια στη Μονή Παναγίας Σουμελά πραγματοποιούνται εργασίες ανακαίνισης. Έτσι, έχουν ανασταλεί οι Λειτουργίες που πραγματοποιούσε τον Δεκαπενταύγουστο ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος.

Εκεί είχε εξαγγελθεί ότι οι εργασίες θα διαρκούσαν δύο χρόνια. Ωστόσο, ο κίνδυνος κατολίσθησης ενός τεράστιου βράχου τις καθυστέρησε. Αποτέλεσμα ήταν να μην πραγματοποιηθεί η Θεία Λειτουργία και το 2018. Ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού της Τουρκίας Μεχμέτ Νουρί Ερσόι δήλωσε ότι η Μονή θα ξεκινήσει να δέχεται επισκέπτες στις 18 Μαΐου του τρέχοντος έτους.