Αρχική Exclude Τυρόπιτα κουρού: Τι σημαίνει κουρού και η γωνιά της Αθήνας που έγινε...

Τυρόπιτα κουρού: Τι σημαίνει κουρού και η γωνιά της Αθήνας που έγινε διάσημη

Τυρόπιτα κουρού

Τυρόπιτα κουρού. Μάλλον την γνωρίζουν άπαντες.

Τυρόπιτα κουρού. Μάλλον γνωρίζουν ελάχιστοι τι σημαίνει. Πάντως οι περισσότεροι θα έχουν περάσει από τη γωνιά της Αθήνας που την έκανε διάσημη.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα με τη σειρά. Τι σημαίνει κουρού; Στα τουρκικά θα πει ξερός, σκέτος. Το πιο πιθανό είναι να μας ήρθε… δανεική από την Τουρκία.

Ο Ζακυνθινός, Αναστάσιος Λομποτέσης, δημιούργησε το 1906 το Άριστον στη Βουλής 10. Προηγουμένως εργάστηκε στην Κωνσταντινούπολη. Επέστρεψε στην Αθήνα, αλλά έφερε μαζί του τη συνταγή για την «κουρού», που σημαίνει ξερή, ζύμη χωρίς λιπαρά.

Ο συνεχιστής της επιχείρησης Θανάσης Παναγιωτόπουλος είχε δηλώσει στο Εθνός: «Ο παππούς σκαρφίστηκε την κουρού, ένα σνακ της εποχής, που στα τούρκικα σημαίνει στεγνή. Η τυρόπιτα δεν είχε αντίπαλο. Πολλοί προσπάθησαν να την αντιγράψουν, αλλά… ο παππούς την έκανε αληθινή λατρεία, ιστορία. Η συνταγή της είναι απλή. Ζύμη και πραγματικό τυρί φέτα και μυζήθρα. Αγνά υλικά…Τη δεκαετία του ’80, με την εισβολή του φαστ φουντ, έχασε τη δυναμική της κι έτσι μετά το 1995 για να γίνουμε πιο ελκυστικοί, προσθέσαμε 120 διαφορετικές χειροποίητες πίτες που παρασκευάζονται καθημερινά και δίνονται προς πώληση την ίδια ημέρα. Η τυρόπιτα κουρού, όμως, έχει σουξέ με φανατικούς που συρρέουν από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό».