Αρχική ΕΙΔΗΣΕΙΣ Τουρκία: Την έκδοση των οκτώ στρατιωτικών ζητά ο Τούρκος πρέσβης

Τουρκία: Την έκδοση των οκτώ στρατιωτικών ζητά ο Τούρκος πρέσβης

Με ανανεωμένο πρόγραμμα στον αΕΡΑ!

Την έκδοση των οκτώ στρατιωτικών ζήτησε ο Τούρκος πρέσβης στην Αθήνα, Μπουράκ Οζουγκεργκίν, μιλώντας στο πρακτορείο Anadolu.

Ο Τούρκος πρέσβης στην Αθήνα, Μπουράκ Οζουγκεργκίν, μέσω συνέντευξής του στο Anadolu, ζήτησε εκ νέου την έκδοση των οκτώ στρατιωτικών στην Τουρκία.

«Οι στρατιωτικοί θα πρέπει να δικαστούν από την τουρκική δικαιοσύνη, αφού πρώτα εκδοθούν», δήλωσε.

Ο Μπουράκ Οζουγκεργκίν με αφορμή την διήμερη επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στην Τουρκία και τη συνάντησή του με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υπογράμμισε ότι τα ζητήματα μεταξύ Αθήνας και Αγκυρας παραμένουν ακόμη περίπλοκα.

«Ολα αυτά είναι σύνθετα θέματα. Αυτό που είναι σημαντικό είναι να διατηρούνται ανοικτά τα κανάλια του διαλόγου. Η συνέχιση της διαδικασίας διμερούς διαλόγου είναι κάτι που ανέκαθεν θέλαμε», αναφέρει.

Μιλώντας για το Κυπριακό έκανε λόγο για «ειρηνευτική επιχείρηση». «Καταρχάς, θα πρέπει να επιτευχθεί συμφωνία για το ποιο είναι το θέμα», είπε ο Οζουγκεργκίν.

«Το Κυπριακό ξεκίνησε το 1963, όχι το 1974. Ίσως και πιο πριν. Εκείνη την εποχή δεν υπήρχαν Τούρκοι στρατιώτες στο νησί. Η ‘’ειρηνευτική επιχείρηση’’ (το 1974) δεν ήταν η αιτία του Κυπριακού, αλλά αποτέλεσμα του κυπριακού προβλήματος», πρόσθεσε.

Ο Τούρκος πρέσβης, στη συνέχεια, ξεκαθάρισε ότι καμία έρευνα για υδρογονάνθρακες δεν είναι δυνατή ερήμην της Τουρκίας.

«Μια ‘’ενεργειακή εξίσωση’’ στην Ανατολική Μεσόγειο – στην οποία η Τουρκία δεν εμπλέκεται – δεν θα ήταν μια πραγματική εξίσωση και δεν θα λειτουργούσε», είπε μεταξύ άλλων και συμπλήρωσε, σύμφωνα με το Anadolu, ότι η Αγκυρα αμφισβήτησε με συνέπεια τη μονομερή γεώτρηση της «ελληνοκυπριακής διοίκησης» στην Ανατολική Μεσόγειο, λέγοντας ότι οι Τουρκοκύπριοι έχουν επίσης δικαιώματα στους πόρους της περιοχής.