Αρχική ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΟΣΜΟΣ Τουρκία: Νέα γεώτρηση του Γιαβούζ στην κυπριακή ΑΟΖ

Τουρκία: Νέα γεώτρηση του Γιαβούζ στην κυπριακή ΑΟΖ

Τουρκία: Συνοδευόμενα από δύο πολεμικά σκάφη, το τουρκικό σκάφος Γιαβούζ ξεκινάει από ώρα σε ώρα ερευνητική γεώτρηση στο οικόπεδο 7 της κυπριακής ΑΟΖ.

Η νέα γεώτρηση του Γιαβούζ συνιστά περαιτέρω κλιμάκωση από τη μεριά της Άγκυρας.

Στην πραγματικότητα πρόκειται περισσότερο για μια άσκηση κυριαρχίας στο πεδίο παρά για συμβολική πρόκληση.

Η τουρκική γεώτρηση

Δύο είναι οι λόγοι για τους οποίους η γεώτρησης του Γιαβούζ ξεχωρίζει από τις άλλες τουρκικές γεωτρήσεις που έγιναν τις προηγούμενες μέρες.

Πρώτον, για πρώτη φορά γίνεται γεώτρηση σε αδειοδοτημένο θαλάσσιο οικόπεδο της Κύπρου. Μόλις στις 18 Σεπτεμβρίου το υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας της Κυπριακής Δημοκρατίας ανακοίνωσε ότι υπογράφηκαν τα Συμβόλαια Έρευνας και Αναλογικού Καταμερισμού Παραγωγής που αφορούσαν σε αδειοδότηση του Τεμαχίου 7 της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) της Κυπριακής Δημοκρατίας στην κοινοπραξία των εταιρειών Total E&P Cyprus B.V. (Total) και Eni Cyprus Limited (Eni). Μάλιστα τότε είχε γραφεί ότι η μεγαλύτερη εμπλοκή της γαλλικής Total και της ιταλικής ENI θα αποτελούσε «ασπίδα» για τη Λευκωσία.

Δεύτερον, το σημείο που βρίσκεται το οικόπεδο 7 (Νότια και Δυτικά) δεν θα μπορούσε να διεκδικηθεί ούτε από την Τουρκία ούτε από τους Τουρκοκύπριους –στην περίπτωση μιας οριστικής διχοτόμησης. Η Τουρκία στέλνει λοιπόν σαφές μήνυμα ότι το διακύβευμα δεν είναι δίκαιη κατανομή των όποιων κερδών από το αέριο, αλλά το δικαίωμα της Λευκωσίας να παίρνει αποφάσεις για την ενεργειακούς πόρους του νησιού χωρίς να έχει συμφωνήσει πρώτα με την τουρκοκυπριακή κοινότητα. Στην ουσία, η Άγκυρα δημιουργεί τετελεσμένα για να διαμορφώσει τους όρους του παιχνιδιού. Την ώρα που η Λευκωσία δίνει άδειες στις πετρελαϊκές πολυεθνικές, τα τουρκικά πλοία «καταλαμβάνουν» την κυπριακή ΑΟΖ.

Μήνυμα Τουσκ

Στο διπλωματικό πεδίο ο Ντόναλντ Τουσκ πήρε ξεκάθαρα το μέρος της Λευκωσίας. Το tweet του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αναφέρει:

«Είμαι σε συνεχή επαφή με τον Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη. Οι συνεχιζόμενες γεωτρήσεις της Τουρκίας είναι παράνομες και το μόνο που καταφέρνουν είναι να υποσκάψουν τις σχέσεις ΕΕ – Τουρκίας. Η ΕΕ στέκεται ενωμένη στο πλευρό της Κύπρου».

Ο Δένδιας στη Λευκωσία

Ταυτόχρονα, στη Λευκωσία βρέθηκε ο Νίκος Δένδιας προκειμένου αν συντονίσει τη δράση της ελληνικής και της κυπριακής κυβέρνησης. Ο κ. Δένδιας είχε εκτεταμένη συζήτηση με τον Κύπριο ομόλογό του Νίκο Χριστοδουλίδη για τις τελευταίες εξελίξεις.

Ο κ. Δένδιας δήλωσε ότι «θα ενημερώσουμε τους εταίρους μας για τις νέες παράνομες δραστηριότητες της Τουρκίας και θα εξετάσουμε τον βέλτιστο τρόπο της κοινής μας αντίδρασης καθώς είναι ένα θέμα που αφορά την Ευρωπαϊκή Ένωση στο σύνολό της». Προσέθεσε ότι:

«Οι απαράδεκτες τουρκικές προκλήσεις και οι παράνομες δραστηριότητες σε βάρος της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας συνεχίζονται και δυστυχώς εντείνονται. Οι τουρκικές προκλήσεις αγνοούν πλήρως το Διεθνές Δίκαιο, αγνοούν τις ευρωπαϊκές αξίες, αγνοούν και τις σαφείς τοποθετήσεις της ΕΕ, των ΗΠΑ και των κρατών της περιοχής.»

Αφού αναφέρθηκε στη δήλωση του Μάικ Πομπέο στην Αθήνα ότι οι «οι παράνομες γεωτρήσεις της Τουρκίας είναι απαράδεκτες», ο ΥΠΕΞ κατέληξε λέγοντας ότι:

«Η διπλωματία των κανονιοφόρων έχει, ευτυχώς, παρέλθει ανεπιστρεπτί. Προ πολλού. Ανήκει στο 19ο αιώνα. Η στρατιωτικοποίηση και η τεχνητή κλιμάκωση μιας ήδη οξυμμένης κατάστασης είναι η επωδός ταραξία, περιχαρακωμένου στα αδιέξοδα των δικών του άστοχων επιλογών. Δεν είναι επιλογή ενός σύγχρονου, ευρωπαϊκού, δημοκρατικού κράτους δικαίου».