Αρχική CULTURE “Το τελευταίο σημείωμα” κάνει πρεμιέρα στην τηλεόραση

“Το τελευταίο σημείωμα” κάνει πρεμιέρα στην τηλεόραση

Το τελευταίο σημείωμα

«Το τελευταίο σημείωμα» του Παντελή Βούλγαρη «έρχεται» σε πρώτη τηλεοπτική προβολή.

«Το τελευταίο σημείωμα» (The last note), Α’ τηλεοπτική προβολή, Κυριακή 24/10/2021, στις 21:30, στον Alpha.

Η υπόθεση

Ο Ναπολέων Σουκατζίδης είναι Κρητικός μικρασιατικής καταγωγής. Αγωνιστής του λαϊκού κινήματος, από το 1936 έως το 1944 ήταν κρατούμενος σε εξορίες και φυλακές. Την περίοδο της φυλάκισής του στο Χαϊδάρι, ο 34χρονος εκτελούσε χρέη διερμηνέα στον Γερμανού διοικητή, Καρλ Φίσερ.

Σασμός: «Ξύπνησε» τη βεντέτα Πεντάρηδων – Σαρτζέτηδων;

Μπροστά από τα μάτια του πέρασε όλο το δράμα της γερμανικής αγριότητας στα χρόνια της κατοχής. Έγινε μάρτυρας φρικτών βασανιστηρίων. Έξω από το στρατόπεδο, η μνηστή του, Χαρά Λιουδάκη, με σθένος, καρτερία και βαθιά αγάπη στεκόταν δίπλα στον αρραβωνιαστικό της. Έστω κι αν οι συναντήσεις της ήταν για ελάχιστες στιγμές στα επισκεπτήρια, και πάντα υπό την επιτήρηση ενόπλων φρουρών. Η τύχη του Ναπολέοντα και άλλων 199 συγκρατουμένων του αποφασίζεται μετά από την ενέδρα της ελληνικής αντίστασης στον στρατιωτικό διοικητή Λακωνίας.

Αντίποινα

Ο θάνατος του διοικητή Κρες και άλλων 3 Γερμανών της συνοδείας του επιφέρει ως αντίποινα την εκτέλεση 50 Ελλήνων για κάθε έναν Γερμανό. Ο Ναπολέων Σουκατζίδης είναι μέσα στη λίστα των 200 μελλοθάνατων. Την Πρωτομαγιά του 1944, ημέρα της εκτέλεσης, βρίσκεται μπροστά σε ένα τρομερό δίλημμα. Ο διοικητής Φίσερ, κατά τη διάρκεια της φυλάκισης του 34χρονου στο Χαϊδάρι ανέπτυξε σεβασμό της το πρόσωπό του. Του δίνει τη δυνατότητα να εξαιρεθεί της θανατικής ποινής βάζοντας στη θέση του έναν άλλο συγκρατούμενό του.

• Τέσσερα χρόνια μετά την επιτυχημένη και πολυβραβευμένη «Μικρά Αγγλία», ο Παντελής Βούλγαρης, σκηνοθέτης των μεγάλων και αγαπημένων από τον κόσμο κινηματογραφικών επιτυχιών «Νύφες», «Ψυχή Βαθιά», «Η Φανέλα με το 9», «Πέτρινα Χρόνια» επιστρέφει στη μεγάλη οθόνη με την ταινία «Το Τελευταίο Σημείωμα».
• Ένα από τα πλέον διαβόητα και τραγικά περιστατικά στα ελληνικά χρόνια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου αποδίδεται όσο το δυνατόν πιο πιστά, δημιουργώντας ένα συγκινητικό ιστορικό δράμα.
• Τα γυρίσματα της ταινίας πραγματοποιήθηκαν της Φυλακές Ιτζεδίν και σε επιλεγμένες τοποθεσίες της Κρήτης.

«Το τελευταίο σημείωμα»

Κατάλληλο για άνω των 12 ετών
Ιστορικό δράμα, ελληνικής παραγωγής 2017
Σκηνοθεσία: Παντελής Βούλγαρης
Σενάριο: Παντελής Βούλγαρης, Ιωάννα Καρυστιάνη
Ηθοποιοί: Ανδρέας Κωνσταντίνου, Αντρέ Χένικε, Μελία Κράιλινγκ, Τάσος Δήμας, Αινείας Τσαμάτης, Βασίλης Κουκαλάνι, Λουκάς Κυριαζής κ.α.
Διάρκεια 108 λεπτά