Αρχική LIFESTYLE Το μέλλον της ιστορικής Βίλας Κωνσταντινίδη

Το μέλλον της ιστορικής Βίλας Κωνσταντινίδη

Εικόνα για την ιστορική Βίλα Κωνσταντινίδη στο Ίλιον

Γ. Λιόσης: «Αν το κτήριο δεν χαρακτηριστεί, ο Δήμος δεν μπορεί να κάνει κάτι».

Με αφορμή πρόσφατη ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή σχετικά με το μέλλον της Βίλας Κωνσταντινίδη και το αν αυτή θα αποκατασταθεί ή θα αξιοποιηθεί ως ιστορικός χώρος, η City View, φέρνει το θέμα στο προσκήνιο, θυμίζοντας την ιστορία αυτού του ιδιαίτερου κτηρίου αλλά και δίνοντας απαντήσεις.

Η γνωστή σήμερα Βίλα Κωνσταντινίδη, χτίστηκε το 1929 από τον Άγγελο Μανούσο και τον Κωνσταντίνο Σταυρίδη και λειτούργησε μέχρι και την Κατοχή ως Πρότυπη Γεωργική, Κτηνοτροφική και Πτηνοτροφική Σχολή. Επρόκειτο για ένα κτήριο- ορόσημο για την περιοχή, η οποία ονομάστηκε “περιοχή Μανούσου”.

Στην περίοδο της Κατοχής φιλοξενήθηκαν σε αυτό αντάρτες, προκειμένου να μετακινηθούν από την Αθήνα στην Πάρνηθα, ενώ αργότερα, στην περίοδο της χούντας, στη Βίλα Μανούσου βρήκαν καταφύγιο διωκόμενοι αγωνιστές.

Το αρχοντικό, με την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική, πήρε το όνομα Κωνσταντινίδη από κάποιον μεταγενέστερο κάτοχο του κτηρίου, πιθανότατα απόγονο του Μανούσου. Οι πληροφορίες, ωστόσο, για τον Κωνσταντινίδη αλλά και τη συγγένεια με τον Μανούσο είναι μέχρι και σήμερα συγκεχυμένες.

Η βίλα περιήλθε στην κατοχή του Δήμου Ιλίου το 2001 και έκτοτε παραμένει κλειστή. Κατά καιρούς έχουν γίνει συζητήσεις για αποκατάσταση και αξιοποίηση του χώρου ωστόσο μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει κάποια ενέργεια.

Ο Δήμαρχος, Νίκος Ζενέτος, το 2014, ερωτηθείς σε δημοτικό συμβούλιο για το σχετικό ζήτημα, είχε δηλώσει πως είναι προτιμότερο οικονομικά το κτήριο να γκρεμιστεί και να χτιστεί ένα ακριβές αντίγραφό του, παρά να γίνει προσπάθεια αποκατάστασης.

Μιλώντας στη City View, ο κ. Λιόσης, Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Ιλίου, εξήγησε πως η δήλωση αυτή δεν ήταν παρά μια οικονομική εκτίμηση του Δημάρχου, δεδομένου ότι το κτήριο έχει υποστεί σοβαρές ζημιές λόγω σεισμών και η αποκατάστασή του θα ήταν ιδιαίτερα δαπανηρή.

Στην πραγματικότητα, ο Δήμος έχει αιτηθεί στο Υπουργείο Εσωτερικών για τον χαρακτηρισμό του κτηρίου ως ιστορικό, προκειμένου να λάβει οδηγίες και να ξεκινήσει μια διαδικασία αποκατάστασης, εξήγησε ο κ. Λιόσης. Ωστόσο κάτι τέτοιο δεν έχει γίνει ακόμα.

«Αν δεν χαρακτηριστεί το κτήριο, εμείς δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι» υπογράμμισε ο Αντιδήμαρχος, εξηγώντας ότι τέτοιες διαδικασίες κινούνται από την Εφορία Αρχαιοτήτων.

Εφημερίδα City View – 10ο τεύχος
Ε. Τριαντοπούλου