Αρχική LIFESTYLE Το crossfit αντιγράφει την ξιφασκία

Το crossfit αντιγράφει την ξιφασκία

Για τα οφέλη της ξιφασκίας μίλησε στην City View η προπονήτρια της Ακαδημίας Ξιφασκίας Χαϊδαρίου (ΑΞΙΑ) Σοφία Κωστίδου.

Αν σε έναν αθλητή της ξιφασκίας του έλεγαν πριν από 10 χρόνια, ότι η γυμναστική που κάνει από μικρό παιδί θα γίνει η μόδα με το όνομα crossfit, πραγματικά θα τους έπαιρνε για τρελούς.

Και όμως το Ολυμπιακό άθλημα της ξιφασκίας, κάνει για τους αθλητές του ένα πρόγραμμα που θα το ζήλευαν ακόμη και τα πιο μεγάλα κέντρα crossfit. Αυτό μεταξύ άλλων μας είπε, η Σοφία Κωστίδου, η οποία από το 2013 έως και σήμερα είναι η βασική προπονήτρια και Υπεύθυνη Ανάπτυξης της Ακαδημίας Ξιφασκίας Χαϊδαρίου (ΑΞΙΑ), η οποία μίλησε στην City View για το τι είναι η ξιφασκία και τι μπορεί να δώσει σε παιδιά και ενήλικες.

Η κ. Κωστίδου μίλησε για το πόσο μπορεί να βοηθήσει τα παιδιά η ξιφασκία δηλώνοντας ότι: «Καταρχάς να πούμε ότι ο σύλλογος αριθμεί πάνω από 150 παιδιά, ενώ έχει και τμήμα ενηλίκων. Με την ξιφασκία τα παιδιά αποκτούν πρώτα και κύρια ένα αίσθημα αυτοπεποίθησης, ενώ παράλληλα τους δίνει, λόγω του προγράμματος ασκήσεων, ευελιξία και μια ολόπλευρη γυμναστική για όλο το σώμα. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι οι ασκήσεις που γίνονται εδώ πλέον τις κάνουν στο Crossfit. Και ο λόγος είναι ότι δεν εστιάζουν σε μια και μόνο μυϊκή ομάδα αλλά γυμνάζεται όλο το σώμα. Εξαιτίας αυτού έχουμε και αρκετούς ενήλικες στα προγράμματά μας».

Παράλληλα, η προπονήτρια του συλλόγου, η οποία έχει πτυχίο από την Γυμναστική Ακαδημία με ειδικότητα στην “Ξιφασκία” και στην “Προσαρμοσμένη Κινητική Αγωγή” (Ειδική Αγωγή) μας μίλησε για το πόσο μπορεί να βοηθήσει τα παιδιά που έχουν κινητικά προβλήματα: «Η ξιφασκία βοηθάει πολύ τα παιδιά που έχουν κάποιες δυσκολίες στην κίνησή τους να ρυθμίσουν το σώμα τους και να κάνουν πιο αρμονικές κινήσεις».

Όσον αφορά τον εξοπλισμό τόνισε: «Τα παιδιά μαθαίνουν στην αρχή με πολύ μικρά παιδικά σπαθάκια που είναι ακίνδυνα και στη συνέχεια και πάντα υπό την επίβλεψη των προπονητών τους ανεβαίνουν επίπεδο. Ο εξοπλισμός σε γενικές γραμμές δεν είναι ακριβός ενώ γίνεται απόσβεση καθώς δεν χρειάζεται συνέχεια να αλλάζεις στολές και εμφανίσεις. Παίρνοντας μια φορά τον εξοπλισμό είσαι καλυμμένος –εξαρτάται και από την χρήση–  για αρκετά χρόνια».

Εν κατακλείδι, η κ. Κωστίδου μας μίλησε για τις διακρίσεις της «ΑΞΙΑΣ» υπογραμμίζοντας ότι: «Ο σύλλογος πάνω από όλα θέλει να έχει στις τάξεις του αθλητές και υγιείς ανθρώπους. Για αυτό το λόγο πρώτα κοιτάμε το παιδί και να είναι καλά. Όμως όταν υπάρχει ένα κλίμα που αποπνέει υγεία είναι απολύτως λογικό να υπάρχουν και διακρίσεις. Εμείς έχουμε αρκετά μετάλλια τόσο σε τοπικό όσο και σε πανελλήνιο επίπεδο, ενώ στις περισσότερες των διοργανώσεων, οι αθλητές μας διακρίνονται είτε παίρνοντας κάποιο μετάλλιο, είτε μια πολύ τιμητική θέση».

Εφημερίδα City View – 12ο τεύχος
Β. Ποντικός