Αρχική Exclude Σύψας για την πανδημία: Δεν είμαστε ούτε στα μισά του ημιχρόνου

Σύψας για την πανδημία: Δεν είμαστε ούτε στα μισά του ημιχρόνου

κορονοϊό

Όχι στη θριαμβολογία γιατί τα δύσκολα είναι μπροστά. Και όχι μόνο ο κορονοϊός απειλεί ακόμα, αλλά δεν αποκλείεται ο «αγώνας» να έχει παράταση προειδοποίησε καθηγητής λοιμοξιωλογίας Νίκος Σύψας. Στην Ιταλία, είπε, προκλήθηκε απότομα πολλαπλασιασμός των κρουσμάτων.

Ο κορονοϊός, που ήδη έχει κοστίσει τη ζωή σε 53 ανθρώπους στην Ελλάδα και με τα κρούσματα να έχουν ξεπεράσει τα 1.500 (συνυπολογίζοντας τα κρούσματα στην κοινότητα, στη δομή στη Ριτσώνα και στο πλοίο «Ελευθέριος Βενιζέλος»), είναι απρόβλεπτος και όπως τόνισε ο Νίκος Σύψας «οι δύσκολες μέρες είναι μπροστά μας. Δεν είμαστε ούτε στα μέσα του πρώτου ημιχρόνου».

Ο καθηγητής λοιμοξιωλογίας προειδοποίησε, μιλώντας το πρωί της Παρασκευής (03.04.2020) στον ΣΚΑΙ, ότι δεν πρέπει να υπάρξει ούτε θριαμβολογία, ούτε φυσικά εφησυχασμός. Και έφερε ως παράδειγμα προς αποφυγήν την Ιταλία. Εκεί, είπε ο κ. Σύψας, ήταν πολύ χαμηλή η κινητικότητα της επιδημίας και στις 26 Φεβρουαρίου απότομα πολλαπλασιάστηκαν τα κρούσματα.«Ακούω θριαμβολογία. Είναι εξαιρετικά νωρίς για να κάνουμε δηλώσεις, το παιχνίδι είναι πολύ νωρίς ακόμα, ούτε στα μέσα του πρώτου ημιχρόνου δεν είμαστε, έχουμε πολύ χρόνο μπορεί να έχουμε και παράταση, να χτυπήσουμε ξύλο, να μη χαλαρώνουμε να μην εφησυχάζουμε ας είμαστε προσεκτικοί, είναι μπροστά μας οι δύσκολες μέρες, θα πιεστεί το σύστημα υγείας, να ξέρουμε την πραγματικότητα να μην κάνουμε καθησυχαστικές δηλώσεις», προειδοποίησε ο Νίκος Σύψας.

«Ας μη θριαμβολογούμε ακόμη, το μέλλον να κοιτάμε, θα είναι δύσκολο τις επόμενες εβδομάδες», σημείωσε.

«Η επιδημία στην Ελλάδα είναι απρόβλεπτη δεν είναι απόλυτα βέβαιο ότι θα γίνουν τα πράγματα σύμφωνα με τα μοντέλα. Είναι πολύ νωρίς για να κάνουμε απολογισμούς και να συγκρινόμαστε με άλλες χώρες Είμαστε σε μια κρίσιμη φάση, μια καμπή, πρόσθεσε.

Μένουμε σπίτι και… μετά
Ακόμη κι όταν περάσει το προσεχές διάστημα που όλοι οι επιστήμονες θεωρούν κρίσιμο, δεν σημαίνει πως θα αρθούν σε ένα βράδυ όλα τα μέτρα που έχουν ληφθεί. «Ακόμη και να περάσει το δυσκολότερο κομμάτι, δε σημαίνει ότι αυτομάτως βγαίνουμε από το σπίτι, ότι θα υπάρξει σφύριγμα και θα βγούμε όλοι τρέχοντας από το σπίτι», ξεκαθάρισε ο Νίκος Σύψας.Και επανέλαβε ότι «το μεγάλο παιχνίδι που παίζεται είναι να αντέξει το σύστημα υγείας. Ακόμη και οι λίγοι που βγαίνουν κάνουν μεγάλη ζημιά δεν πρέπει να έχουμε διασπορά».

Όλα είναι ρευστά και ο κορονοϊός παραμένει ξεκάθαρη και διαρκής απειλή. «Είμαστε ακόμη σε μια καμπή που μπορεί να γυρίσουμε δεξιά ή αριστερά. Έχουμε ακόμη διασπορά… Στις λαϊκές, στις τράπεζες δεν έχω καμιά αμφιβολία γι’ αυτό. Το 95% πειθαρχεί ένα μικρό ποσοστό δεν πειθαρχεί. Δεν έχει τελειώσει τίποτα, είμαστε ακόμη στην αρχή δεν χρειάζεται χαλάρωση».

Ο Νίκος Σύψας προειδοποίησε επίσης ότι «υπάρχουν εστίες υπερμετάδοσης, όπως οι δομές φιλοξενίες τα γηροκομεία έχουμε πολλές τέτοιες εστίες εκτός από την κοινότητα που δεν έχει σταματήσει η διασπορά».Ο Νίκος Σύψας αναφέρθηκε και στο αν πρέπει να φοράμε όλοι προστατευτικές μάσκες ή όχι. «Δεν υπάρχει επιστημονικό στοιχείο ότι αν φορέσουμε όλοι μάσκες στο δρόμο η επιδημία θα πάει καλύτερη ή χειρότερα». Για εκείνο που ήταν… κατηγορηματικός ήταν πως «με απόσταση 2 μέτρων στο σούπερ μάρκετ και χωρίς να αγγίζουμε τίποτε και αν αγγίξουμε κάτι να απολυμανθούμε είμαστε καλά καλυμμένοι από τη μετάδοση».