Αρχική ΕΙΔΗΣΕΙΣ Συντάξεις – Αναδρομικά: Τι εξετάζει η κυβέρνηση

Συντάξεις – Αναδρομικά: Τι εξετάζει η κυβέρνηση

αναδρομικά

Δύο σενάρια για τα παλαιά αναδρομικά των συνταξιούχων εξετάζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης προκειμένου να αντιμετωπίσει την επικείμενη έως τον Ιούνιο κρίσιμη σχετική απόφαση του ΣτΕ.

Πρόκειται για δύο εκδοχές σε ότι αφορά την καταβολή των αναδρομικών που διαφοροποιούνται ανάλογα με το κόστος που προκαλούν στον προϋπολογισμο και έχουν σχέση με τις δημοσιονομικές αντοχές της ελληνικής οικονομίας.

Το πιθανότερο ενδεχόμενο, σύμφωνα με την εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ”, είναι να αποφασίσει την καταβολή των αναδρομικών για το κρίσιμο ενδεκάμηνο Ιούνιος 2015- Μάιος 2016 δικαιώνοντας όσους είχαν προσφύγει για το διάστημα αυτό. Το ζητούμενο από εκεί πέρα είναι τι θα κάνει η κυβέρνηση. Το πρώτο σενάριο που έχει στο τραπέζι της η κυβέρνηση αφορά την καταβολή των αναδρομικών μόνο στους συνταξιούχους που είχαν προσφύγει εφαρμόζοντας ρητά την απόφαση του ΣτΕ. Το δεύτερο αφορά την επέκταση της χορήγησης τους για το συγκεκριμένο διάστημα σε όλους τους συνταξιούχους, γεγονός που προϋποθέτει πολιτική απόφαση.

Στο μεταξύ, συνεχίζεται η πληρωμή των συντάξεων Μαΐου στους δικαιούχους. Σε περισσότερες μέρες για να αποφευχθούν τα φαινόμενα συνωστισμού σε τράπεζες και ΑΤΜ που παρουσιάστηκαν στην προηγούμενη πληρωμή.

Συγκεκριμένα η πληρωμή γίνεται ως εξής:

24 Απριλίου σε όσους συνταξιούχων ΙΚΑ, ΟΤΕ, τράπεζες το ΑΜΚΑ λήγει σε 0 2 4 6 8
27 Απριλίου ΟΑΕΕ – ΟΓΑ – ΕΕΤΑΑ – ΕΤΑΑ (μη Μισθωτών)
29 Απριλίου ΝΑΤ – Δημόσιο, ΔΕΗ – ΕΤΑΠ ΜΜΕ – Οι προσωρινές συντάξεις Ενόπλων Δυνάμεων, Σωμάτων Ασφαλείας
30 Απριλίου 2020, ο ΟΠΕΚΑ θα καταβάλλει τις συντάξεις των ανασφάλιστων υπερηλίκων
Τα υπόλοιπα ταμεία του ΕΦΚΑ (Μισθωτών) θα καταβάλλουν τις συντάξεις ανάλογα με το ΑΜΚΑ αν τελειώνει το ΑΜΚΑ σε 1,3,5,7,9 θα πληρωθούν 22 Απριλίου, ενώ αν τελειώνει 0,2,4,6,8 θα πληρωθούν στις 24 Απριλίου.
Η πληρωμή των επικουρικών συντάξεων θα γίνει την Τρίτη 5 Μαΐου 2020.
Τα χρήματα θα πιστωθούν στους λογαριασμούς των δικαιούχων την προηγουμένη το απόγευμα