Αρχική ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑ Στο Βελιγράδι ο Αλέξης Τσίπρας

Στο Βελιγράδι ο Αλέξης Τσίπρας

Ο Πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς (Α) φωτογραφίζεται με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα (Κ), στο Βελιγράδι, Παρασκευή 8 Δεκεμβρίου 2017. Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας βρίσκεται στο Βελιγράδι για να συμμετάσχει στην 2η Τετραμερή Σύνοδο Ελλάδας-Βουλγαρίας- Σερβίας-Ρουμανίας. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/Andrea Bonetti

Με δείπνο εργασίας στο οποίο συμμετέχουν οι ηγέτες των τεσσάρων κρατών, ξεκίνησε απόψε, στο Βελιγράδι, η 2η τετραμερής σύνοδος Ελλάδας-Βουλγαρίας-Σερβίας-Ρουμανίας.

Η περιφερειακή συνεργασία σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο, η ευρωπαϊκή προοπτική της Σερβίας και ευρύτερα των Δυτικών Βαλκανίων είναι στο επίκεντρο των συνομιλιών του προέδρου της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς με τους πρωθυπουργούς της Ελλάδας, Αλέξη Τσίπρα, της Βουλγαρίας, Μπόικο Μπορίσοφ και της Ρουμανίας, Μιχάι Τουντόσε.
Στις 10 αύριο το πρωί είναι προγραμματισμένη η συνάντηση των τεσσάρων ηγετών, ενώ μία ώρα αργότερα θα ακολουθήσουν κοινές δηλώσεις και οι εργασίες θα κλείσουν με γεύμα εργασίας.

Πρόκειται για τη δεύτερη συνάντηση των τεσσάρων ηγετών έπειτα απ’ αυτή του περασμένου Οκτωβρίου, στη Βάρνα της Βουλγαρίας.

Το γεγονός ότι η Βουλγαρία θα ασκεί την προεδρία στην Ευρωπαϊκή Ένωση το πρώτο εξάμηνο του 2018 δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στην σύνοδο του Βελιγραδίου όπου αναμένεται να επιβεβαιωθεί η ελληνική πρωτοβουλία να αποτελέσει η βουλγαρική προεδρία μια «Κοινή Βαλκανική Προεδρία της ΕΕ».

Όπως αναφέρουν σημερινά δημοσιεύματα του σερβικού Τύπου, στη σύνοδο αναμένεται να επιβεβαιωθεί η προσήλωση των τεσσάρων ηγετών στη συνεργασία προς όφελος ευρύτερα της περιοχής και θα συζητηθούν θέματα που αφορούν την σταθερότητα, την ασφάλεια, και την οικονομική συνεργασία στα πεδία των μεταφορών, της ενέργειας και των υποδομών.

Ειδικότερα για το θέμα της ενέργειας, ο Τύπος του Βελιγραδίου αναφέρει ότι θα εξεταστούν οι δυνατότητες διασύνδεσης της Σερβίας, μέσω κάθετου αγωγού, με τον αγωγό ΤΑΡ.

Το ενδιαφέρον της Σερβίας για το έργο αυτό είναι έντονο μετά το «ναυάγιο» του ρωσικού αγωγού South Stream, όπου είχε δηλώσει συμμετοχή και η Σερβία.

πηγή: protothema.gr