Αρχική ΕΙΔΗΣΕΙΣ Στο Μάτι ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Στο Μάτι ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Μάτι

Στο Μάτι θα βρεθεί σήμερα το πρωί ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Θα παραστεί στο μνημόσυνο για τα 102 θύματα της φονικής πυρκαγιάς καθώς σήμερα συμπληρώνεται ένα έτος από την τραγωδία.

Το μνημόσυνο θα τελεστεί στις 9.30 το πρωί στον ναό της Κοίμησης της Θεοτόκου.

Ψήφος εμπιστοσύνης: Η κυβέρνηση Μητσοτάκη πήρε 158 “ναι”

Η κυβέρνηση εξήγγειλε χθες ένα πακέτο άμεσων παρεμβάσεων για το Μάτι. Μεταξύ άλλων μέσα στον Αύγουστο θα ξεμπλοκάρουν 31 εκατομμύρια ευρώ για τους εγκαυματίες και τους πυρόπληκτους από τον Ειδικό Λογαριασμό Αρωγής και καθαρίζεται το οικόπεδο στο Νέο Βουτζά στο οποίο συγκεντρώθηκε και παραμένει από πέρυσι τεράστια ποσότητα καύσιμης ύλης.

Συγκεκριμένα το κυβερνητικό σχέδιο προβλέπει:

  • Οι πυρόπληκτοι στο Μάτι θα απαλλαγούν για πέντε χρόνια από τον ΕΝΦΙΑ. Το μέτρο αφορά συνολικά 4.334 κατοίκους. Για το σκοπό αυτό θα διατεθούν 10 εκατομμύρια ευρώ από τον λογαριασμό αρωγής.
  • Όσοι έχουν βαριά εγκαύματα θα έχουν δωρεάν πρόσβαση σε όλα τα φάρμακα, σε θεραπεία, αλλά και σε κάθε άλλη ιατρική παροχή.
  • Ποσό 20 εκατομμυρίων ευρώ θα διατεθεί για την αποκατάσταση και την ανάπλαση των περιοχών που επλήγησαν από την εθνική τραγωδία του περσινού Ιουλίου.

Από το βήμα της Βουλής ο Πρωθυπουργός είπε πως θα υπάρξει Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου. Με αυτή περιέρχεται στην Κεντρική Διοίκηση η δυνατότητα παρέμβασης σε συνθήκες φυσικών καταστροφών. Αυτό θα επιτρέψει με γρήγορες κινήσεις να αξιοποιηθούν τα χρήματα του Ειδικού Λογαριασμού.

Στην ίδια ΠΝΠ συγκροτείται φορέας, μία αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία, στην οποία θα συμμετέχουν με εκπροσώπους τους:

  • Οι εθελοντές της τοπικής κοινωνίας, το Ελεγκτικό Συνέδριο
  • το Γενικό Λογιστήριο, η Τράπεζα της Ελλάδος
  • το Τεχνικό Επιμελητήριο, τα υπουργεία Περιβάλλοντος και Υποδομών
  • η Γ.Γ. της Κυβέρνησης.

Αποστολή του νέου φορέα είναι η κατάρτιση ενός σχεδίου δράσης για την αποκατάσταση του Ματιού, του Νέου Βουτζά και της Κινέττας.

Επιπλέον πρόκειται να ανατεθεί στο ΤΕΕ να χαράξει κατά προτεραιότητα ένα νέο, πρότυπο χωρικό σχέδιο για ολόκληρη την περιοχή ώστε να λυθούν προβλήματα δεκαετιών. Στόχος, σύμφωνα με την κυβέρνηση, είναι να γίνει μέσα σε ένα χρόνο.