Αρχική OUR VIEW Στο Δαφνί όσοι ζητούν την παραχώρηση του τουριστικού περιπτέρου

Στο Δαφνί όσοι ζητούν την παραχώρηση του τουριστικού περιπτέρου

Κινητοποιήσεις ετοιμάζει ο Δήμος καθώς το ΕΤΑΔ απαιτεί την παραχώρηση του χώρου που οριοθετείται από τη Μονή Δαφνίου, τον Διομήδειο Κήπο και την Ιερά Οδό.

Η κυβέρνηση μέσω της ΕΤΑΔ ΑΕ απαιτεί την ανάληψη εκ νέου του τουριστικού περιπτέρου και την έκταση πέριξ αυτού, στην περιοχή «Δαφνί», που είχε παραχωρηθεί στο δήμο Χαϊδαρίου, με το ΦΕΚ 710/19-8-1997. Η έκταση αυτή η οποία οριοθετείται από τη Μονή Δαφνίου, τον Διομήδειο Κήπο και την Ιερά Οδό, είχε παραχωρηθεί για 20 χρόνια.

Στις 2/10/2017 ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΤΑΔ ΑΕ, σε επιστολή του και σε συνέχεια αλληλογραφίας με την υπηρεσία οικονομικών του δήμου Χαϊδαρίου, ζήτησε μεταξύ άλλων «να μας αποδώσετε ελεύθερο το παραχωρημένο ακίνητο, σε ώρα και μέρα που θα συμφωνηθεί από κοινού και με την υπογραφή σχετικού Πρωτοκόλλου Παράδοσης – Παραλαβής, το οποίο θα επέχει και θέση συμφωνητικού λύσης της μεταξύ μας Σύμβασης». Στη συνέχεια το έγγραφο αποκαλυπτικά αναφέρει: «Σε κάθε περίπτωση το ακίνητο θα ενταχθεί στον προγραμματισμό αξιοποίησης, σύμφωνα με τους στόχους και τις προτεραιότητες της ΕΤΑΔ».

Το Δημοτικό Συμβούλιο Χαιδαρίου με απόφασή του καταγγέλλει ότι «η εξέλιξη αυτή, έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις πολύχρονες διεκδικήσεις του Χαϊδαριώτικου Λαού για την άμεση και οριστική παραχώρηση ολόκληρης της έκτασης καθώς αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της πόλης και αδιαπραγμάτευτο δικαίωμα των κατοίκων της, να έχουν πρόσβαση στο πράσινο».

Η άποψη της Δημοτικής Αρχής Σελέκου για το ζήτημα, εκφράστηκε με κάθε τρόπο εγγράφως και σε επανειλημμένες συναντήσεις και επικοινωνίες με την ΕΤΑΔ.

Σύμφωνα με την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου , «το τουριστικό περίπτερο, όπως και η υπόλοιπη έκταση πέριξ αυτού, αποτελεί ζωτικής σημασίας χώρο για την απρόσκοπτη επαφή με το πράσινο και τα δάση, του λαού και της νεολαίας. Αποτελεί το φυσικό περιβάλλον, το οποίο πρέπει να υπερασπιστούμε από την ιδιωτικοποίηση και την παράδοση σε επιχειρηματικούς ομίλους που είναι στους σχεδιασμούς της ΕΕ, του κεφαλαίου, της κυβέρνησης και της ΕΤΑΔ».

Το Δημοτικό Συμβούλιο  «απαιτεί την οριστική παραχώρηση για την ελεύθερη πρόσβαση και τη δωρεάν χρήση, για να ικανοποιηθούν οι πιεστικές λαϊκές ανάγκες στην ξεκούραση, την αναψυχή, τον πολιτισμό και τον αθλητισμό. Διεκδικούμε από την κυβέρνηση την άμεση και οριστική παραχώρηση του καθώς και τη χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό για την ανάπλαση της περιοχής.

Αυτή είναι η αφετηριακή μας γραμμή με την οποία κρίνουμε την πρόταση ΕΤΑΔ ΑΕ και κατ’ επέκταση της κυβέρνησης.

Συνυπολογίζουμε και παίρνουμε υπόψη τις γενικότερες πολιτικές εξελίξεις που αφορούν την “αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας”, την ίδρυση του υπερταμείου με την επωνυμία “Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας ΑΕ”, τη δέσμευση για 99 χρόνια του συνόλου των δημόσιων περιουσιακών στοιχείων αλλά και τη συνδιαχείρισή τους με την Ευρωπαϊκή Ένωση και τον ΕΜΣ, τη συστηματική εκποίηση των υποδομών της χώρας στο κεφάλαιο που συντελείται ταχύτατα το τελευταίο διάστημα, όπως στις περιπτώσεις της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, του Οργανισμού Λιμένος Πειραιά, και των περιφερειακών αεροδρομίων».

Ακόμη επισημαίνει ότι «δεν τρέφουμε καμία αυταπάτη πως η παραχώρηση του χώρου στο λαό του Χαϊδαρίου, θα κόψει την όρεξη στα επιχειρηματικά συμφέροντα που επιθυμούν να εκμεταλλευτούν την συγκεκριμένη ζώνη.

Σε κάθε περίπτωση τον τελικό λόγο θα έχει ο λαός του Χαϊδαρίου και το κίνημά του, που πρέπει να υπερασπιστεί το χώρο, με τη δράση του και με τη διεκδίκηση από την κυβέρνηση, της απαραίτητης χρηματοδότησης για την ανάπλασή του, ώστε να μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν χώρος ξεκούρασης, αναψυχής, πολιτισμού και αθλητισμού χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση του λαού».

Η δημοτική αρχή, από την αρχή της ανάληψης των καθηκόντων της, συμπεριέλαβε αυτές τις διεκδικήσεις στο πρόγραμμά της. «Δεν θα κάτσουμε», τονίζει, «με σταυρωμένα χέρια, ούτε θα περιοριστούμε σε υπομνήματα, συναντήσεις και “δημόσια” αλληλογραφία. Θα πάρουμε άμεσα πρωτοβουλίες ώστε να στηριχθεί καλύτερα αυτό το αίτημα».

Για την ανάδειξη του θέματος, ως πρώτη κίνηση, η Δημοτική Αρχή θα προχωρήσει σε διοργάνωση συγκέντρωσης το αμέσως επόμενο διάστημα, ώστε να αποτελέσει υπόθεση διεκδίκησης των μαζικών φορέων και του Χαϊδαριώτικου λαού. Στην πράξη επιβεβαιώνεται πως μόνο η λαϊκή κινητοποίηση, η παρέμβαση με σταθερή διεκδίκηση των δίκαιων αιτημάτων, που δεν μπαίνουν στο «στενό κορσέ» των μνημονίων, της ΕΕ, του κεφαλαίου και των αστικών κυβερνήσεων που τα υλοποιούν, μπορούν να φέρουν αποτελέσματα.

«Η οριστική παραχώρηση αυτού του κομματιού είναι θέμα πολιτικό και θα κριθεί στο άμεσο μέλλον. Δεν επαναπαυόμαστε».

Εφημερίδα City View – 7ο τεύχος
Κ. Μπελιάς