Αρχική Χωρίς κατηγορία Στις 17-20 Μαΐου η συνάντηση των Δήμων Ασπροπύργου – Πλοϊέστι

Στις 17-20 Μαΐου η συνάντηση των Δήμων Ασπροπύργου – Πλοϊέστι

Εικόνα για την συνεργασία δήμου Ασπροπύργου και Πλοϊέστι.

Στο Πλοϊέστι της Ρουμανίας, από 17-20 Μαΐου 2018, θα λάβει χώρα η 2η Συνάντηση Εργασίας των Αδελφοποιημένων Δήμων του Ασπρόπυργου και της ρουμανικής μεγαλούπολης, σε συνέχεια της εξαιρετικά επιτυχημένης διοργάνωσης του παρελθόντος Οκτωβρίου, που είχε διοργανώσει ο Δήμος Ασπροπύργου.

Μεταξύ άλλων, η 2η Συνάντηση Εργασίας των Αδελφοποιημένων Πόλεων, σε εκπλήρωση των υποχρεώσεων που είχαν αναλάβει ο Δήμος του Πλοϊέστι και το Εμποροβιομηχανικό Επιμελητήριο της Περιφέρειας Πράχοβα, που εδρεύει στην εν λόγω πόλη, περιλαμβάνει το 1ο Επιχειρηματικό Φόρουμ, που φιλοδοξεί να ανοίξει δρόμους συνεργασίας, για τις Επιχειρήσεις των δύο Αδελφοποιημένων Πόλεων.

Για το λόγο αυτό, ο Δήμος Ασπροπύργου, απευθύνει πρόσκληση συμμετοχής στη 2η Συνάντηση Εργασίας, σε Επιχειρηματίες της πόλης, που ενδιαφέρονται για συνέργειες, με Επιχειρήσεις που εδρεύουν στη μεγάλη Βιομηχανική και Εμπορική Ζώνη του Πλοϊέστι της Ρουμανίας. Οι ενδιαφερόμενοι, καλούνται να δηλώσουν συμμετοχή στην αποστολή, μέχρι την Τετάρτη, 9 Μαΐου 2018 (ως τις 15:00), στα τηλέφωνα 213- 2006529 και 213-2006514. Διευκρινίζεται πως, εκτός του Φόρουμ, οι Έλληνες Επιχειρηματίες θα έχουν τη δυνατότητα Β2Β επαφών, με μέριμνα του Προέδρου του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου της Περιφέρειας Πράχοβα, κ. Αουρέλιαν Γκογκουλέσκου, του Προέδρου της Ένωσης Ελλήνων Ρουμανίας και Βουλευτή του Ρουμανικού Κοινοβουλίου, Καθηγητή κ. Γαβριήλ Ντράγκος Ζησόπουλου, του Δημάρχου Πλοϊέστι, κ. Αντριάν Φλορίν Ντόμπρε, του Εμπορικού Ακολούθου της Ελληνικής Πρεσβείας στο Βουκουρέστι, κ. Ιωάννη Μάρκου.

Υπενθυμίζεται ότι, το μικρό χρονικό διάστημα που μεσολάβησε, από τα τέλη του παρελθόντος Οκτωβρίου, μέχρι σήμερα, τα αποτελέσματα της συνεργατικής προσπάθειας των Δήμων Ασπροπύργου και Πλοϊέστι, ήταν κάτι παραπάνω από εντυπωσιακά. Ήδη, με πρωτοβουλία τους, την οποία στήριξε με θέρμη κι αποτελεσματικότητα, ο Καθηγητής του Πανεπιστημίου Πετρελαίου και Φυσικού Αερίου του Πλοϊέστι, κ. Ζησόπουλος, δρομολογήθηκε η συνεργασία του εν λόγω Ιδρύματος, με το νεότευκτο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, κατόπιν ομόφωνης απόφασης της Συγκλήτου του ρουμανικού ΑΕΙ, με πρώτο βήμα την ίδρυση Μεταπτυχιακού Τμήματος, με έδρα τον Ασπρόπυργο, και προοπτική να λειτουργήσει από τον προσεχή Σεπτέμβριο, με συνεργασία των δύο ΑΕΙ.

Για το σκοπό αυτό, στη 2η Συνάντηση Εργασίας των Δήμων Ασπροπύργου και Πλοϊέστι, θα συμμετάσχει αντιπροσωπεία της Διοικούσας Επιτροπής και Ακαδημαϊκοί Δάσκαλοι, από το νεοϊδρυθέν Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, οι οποίοι, εκτός της συγκεκριμένης συνεργασίας, αναμένεται να δρομολογήσουν συνέργειες εξωστρέφειας, απ΄ τις οποίες θα ωφεληθούν τα μέγιστα ο Ασπρόπυργος, η Δυτική Αττική, το Πλοϊέστι και η Περιφέρεια Πράχοβα. Άλλωστε, ήδη οι δύο πόλεις είναι εταίροι τόσο στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα “HORIZON” όσο και στο ¨ERASMUS+¨. Ακόμη, ως ένα ακόμη, εξαιρετικό αποτέλεσμα της 1ης Συνάντησης, του παρελθόντος Οκτωβρίου, καταγράφεται και το Μνημόνιο Συνεργασίας, ανάμεσα στη Βιβλιοθήκη του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Ασπροπύργου, και της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ρουμανίας. Επίσης, σε προχωρημένο στάδιο βρίσκεται το ζήτημα της Πρακτικής Άσκησης Φοιτητών, από το Πανεπιστήμιο Πετρελαίου και Φυσικού Αερίου του Πλοϊέστι, στα διυλιστήρια της εταιρείας ¨Ελληνικά Πετρέλαια¨, στο Θριάσιο πεδίο, ενώ πολλές και σημαντικές είναι και οι πολιτιστικές ανταλλαγές, ανάμεσα στις δύο πόλεις.

Για το δεύτερο βήμα της κοινής προσπάθειας των πόλεων Ασπροπύργου και Πλοϊέστι, ο Δήμαρχος Ασπροπύργου και Μέλος του Δ.Σ. της Κ.Ε.Δ.Ε., κ. Νικόλαος Μελετίου, ανέφερε χαρακτηριστικά: «Σε μια εποχή που η ανάπτυξη είναι το μέγα ζητούμενο, για όλους εμάς, Δημότες, Επιχειρήσεις και Εργαζομένους, με τον Συνάδελφό μου, του Πλοϊέστι, κ. Αντριάν Φλορίν Ντόμπρε, και την καταλυτική βοήθεια και συμπαράσταση ενός «σύγχρονου Ρήγα Φεραίου», του Προέδρου της Ένωσης Ελλήνων Ρουμανίας, εκλεγμένου Βουλευτή του Ρουμανικού Κοινοβουλίου και Καθηγητή Πανεπιστημίου, κ. Γαβριήλ Ντράγκος Ζησόπουλου, καταθέτουμε παράδειγμα οραματικής και αποτελεσματικής συνεργασίας. Δεν επιλέξαμε τυχαία το Πλοϊέστι, ούτε και αυτό τον Ασπρόπυργο. Αφού, εκτός από τα διυλιστήρια που λειτουργούν στους τόπους μας, δύο στο Θριάσιο και τέσσερα στη ρουμανική πόλη, οι βιομηχανικές και εμπορικές ζώνες που διαθέτουμε, συνιστούν την «ατμομηχανή» της οικονομίας των χωρών μας. Κάθε μέρα που περνάει, θεμελιώνουμε και οικοδομούμε και μια νέα Συνέργεια. Ξεκινάμε με το Μεταπτυχιακό Τμήμα Πετρελαίου και Φυσικού Αερίου, αξιοποιώντας την 75χρονη εμπειρία του ρουμανικού ΑΕΙ. Το Σεπτέμβρη θα συνεχίσουμε με Συνάντηση των Μαθητών και των Εκπαιδευτικών, από τα Γυμνάσια και τα Λύκεια των δύο πόλεων, με στόχο τη κοινή πορεία μας σε Ευρωπαϊκά Προγράμματα. Την ίδια εποχή φιλοδοξούμε να ξεκινήσει η λειτουργία του Σχολείου Ρουμανικής Γλώσσας στον Ασπρόπυργο, με πρωτοστάτη το Σύλλογο Ελληνορουμανικής Φιλίας, οι Άγιοι Κωνσταντίνος και Ελένη. Σε τελική ανάλυση, καταδεικνύουμε ότι, οι αδελφοποιήσεις ευρωπαϊκών πόλεων, όταν υπάρχει σχέδιο και όραμα, κινητοποιούν το σύνολο των δημιουργικών δυνάμεων κάθε τόπου, κι επεκτείνονται σε κάθε πτυχή της δημόσιας ζωής, χωρίς να περιορίζονται σε πολιτιστικές ανταλλαγές. Είμαι βέβαιος ότι, τα οφέλη που θα προκύψουν από τη 2η Συνάντηση Εργασίας, θα ξεπεράσουν κατά πολύ εκείνα του προηγούμενου Οκτώβρη, που κατέστησαν η αφορμή να γίνουμε «εξαγωγείς τεχνογνωσίας», για πολλές πόλεις και για πληθώρα φορέων της Ελλάδας. Τρέχουμε τις διαδικασίες του Δικτύου των Δήμων με Διυλιστήρια και θα είμαστε παρόντες στο Φόρουμ της Ενέργειας, στο πλαίσιο της προσεχούς Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης. Ταυτόχρονα με το δίκτυο που απλώνουμε στην περιοχή του Ασπρόπυργου, για τη συλλογή επιστημονικών στοιχείων που αφορούν στη ρύπανση και τη μόλυνση, είμαστε έτοιμοι για κοινή πορεία, με τον αδελφοποιημένο ρουμανικό Δήμο, για κινήσεις ουσίας, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, με στόχο τον τερματισμό καταστάσεων που ταλαιπωρούν τους τόπους και τους Δημότες μας. Κι είμαστε βέβαιοι πως θα καταγράψουμε εντυπωσιακά αποτελέσματα, για ένα λόγο: Προχωρούμε με σχέδιο και σε συνεργασία με τα Ακαδημαϊκά Ιδρύματα των χωρών μας, στοχεύοντας σε εκείνα τα όργανα της Ευρώπης, που θα «ταράξουν στη νομιμότητα», όσους στέκονται ασυγκίνητοι στα σοβαρά προβλήματα που βιώνουμε».

Photo: Αρχείο cityview