Αρχική ΕΙΔΗΣΕΙΣ Σκληρό μήνυμα Παυλόπουλου σε Άγκυρα μετά την πρόκληση στα Ίμια

Σκληρό μήνυμα Παυλόπουλου σε Άγκυρα μετά την πρόκληση στα Ίμια

Μήνυμα στην Τουρκία ότι στο Αιγαίο Πέλαγος δεν υπάρχουν «γκρίζες ζώνες» έστειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, μία ημέρα μετά τις τουρκικές προκλήσεις στην περιοχή των Ιμίων.

Κατά τη συνάντηση με τον ισραηλινό ομόλογό του Ρεουβέν Ριβλίν, στο Προεδρικό Μέγαρο, ο κ. Παυλόπουλος επισήμανε ότι η Συνθήκη της Λωζάνης είναι ξεκάθαρη και θωρακίζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας.

Υπογράμμισε ότι τα σύνορα της Ελλάδας είναι σύνορα και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προσθέτοντας με νόημα ότι η Τουρκία πρέπει να μάθει να σέβεται τα δικαιώματα της χώρας μας εάν θέλει να έχει ευρωπαϊκή προοπτική.

Χθες Κυριακή ένα πλοίο του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού και δύο σκάφη της Ακτοφυλακής έπλεαν στην περιοχή των Ιμίων όταν η ελληνική κανονιοφόρος «Νικηφόρος» έφτασε εκεί ώστε ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος να πετάξει στεφάνι στα νερά όπου το 1996 σκοτώθηκαν τρεις αξιωματικοί της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας.

Ο κ. Καμμένος έριξε τελικά το στεφάνι στο σημείο όπου έχασαν τη ζωή τους οι τρεις πεσόντες, όμως τα τουρκικά πλοία επιχείρησαν με ελιγμούς να δυσκολεύσουν την πλεύση του «Νικηφόρος». Η τουρκική πλευρά υποστηρίζει ότι κατόρθωσε να εμποδίσει την προσέγγιση του ΥΕΘΑ στα Ίμια.

Οι εσκεμμένες τουρκικές προκλήσεις την ημέρα απόδοσης τιμών στους τρεις πεσόντες των Ιμίων είναι ετήσιο φαινόμενο και είχαν παρατηρηθεί και τα προηγούμενα δύο χρόνια, όταν ο κ. Καμμένος πέταξε στεφάνι από αέρος.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το ΥΕΘΑ, η ελληνική πλευρά γνώριζε ότι οι Τούρκοι θα προκαλούσαν προβλήματα στην προσέγγιση του κ. Καμμένου, και για αυτό τον λόγο δύο ελικόπτερα πραγματοποίησαν παραπλανητικές πτήσεις προς την Κω και την Λέρο. Επίσης, δύο μαχητικά F-16 πετούσαν στην περιοχή.

Η ανακοίνωση του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού

Από το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού ανακοινώνεται ότι την Κυριακή 28 Ιανουαρίου 2018 ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Πάνος Καμμένος και ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Νικόλαος Τσούνης ΠΝ επιβιβάστηκαν στην κανονιοφόρο ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ, η οποία έπλευσε στο στίγμα πτώσης του ελικοπτέρου ΠΝ21. Περί τις 10:30, εκτελέστηκε ρίψη στεφάνου και ανάλογη απόδοση τιμών στους τρεις πεσόντες Αξιωματικούς του Πολεμικού Ναυτικού, που έχασαν τη ζωή τους κατά την εκτέλεση του καθήκοντος, πρώτες πρωινές ώρες της 31 Ιανουαρίου 1996, στη θαλάσσια περιοχή των Ιμίων.

Στο θαλάσσιο χώρο των Ιμίων, έπλεαν το περιπολικό Α/Υ KAS του Ναυτικού της Τουρκίας, τα σκάφη SG81 και SG101 και ίπτατο ένα ελικόπτερο της Ακτοφυλακής της Τουρκίας. Από ελληνικής πλευράς έπλεε το περιπολικό ανοικτής θαλάσσης ΡΩ (ΛΣ070) του ΛΣ-ΕΛΑΚΤ.

Κατά τον πλου της κανονιοφόρου ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ στο σημείο πτώσης του ελικοπτέρου, τα τουρκικά πλοία KAS και SG81, παραβιάζοντας Εθνική Χωρική Θάλασσα, αποπειράθηκαν να παρεμποδίσουν την προσέγγιση της κανονιοφόρου στο στίγμα πτώσης του ελικοπτέρου. Με κατάλληλους χειρισμούς, η κανονιοφόρος ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ προσέγγισε στο προκαθορισμένο σημείο.

Τα όσα αναφέρονται στα τουρκικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα.

Στη συνέχεια, η κανονιοφόρος ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ κατέπλευσε στη Ν. Κάλυμνο για συμμετοχή στις επετειακές εκδηλώσεις μνήμης για τους τρεις πεσόντες Αξιωματικούς του ελικοπτέρου ΠΝ21, του Δήμου Καλύμνου.

Αντιπλοίαρχος Σπυρίδων Πολλάτος ΠΝ
Εκπρόσωπος Τύπου ΓΕΝ