Αρχική CULTURE Σήμερα η Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου

Σήμερα η Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου

Σήμερα η Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου

Το 1966 η ΙΒΒΥ (Διεθνής Οργάνωση Βιβλίων για την Νεότητα) καθιέρωσε αυτή την μέρα ως την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου.

Η επιλογή της μέρας δεν είναι τυχαία καθώς στις 2 Απριλίου 1805 γεννιέται στο Όντενσε της Δανίας ο γνωστός παραμυθάς Χανς Κρίστιαν Άντερσεν . Ο Άντερσεν στιγμάτισε με τα παραμύθια του γενιές και γενιές νεαρών αναγνωστών, με πιο γνωστά την «Μικρή Γοργόνα», «Η Βασιλοπούλα και το Ρεβίθι» κ.α.

Σκοπός της ημέρας είναι η ευαισθητοποίηση του κοινού και η ενθάρρυνση των νέων για την ανάγνωση βιβλίων. Με αυτό το σκεπτικό η ΙΒΒΥ καλεί κάθε χρόνο έναν συγγραφέα να γράψει ένα μήνυμα για την ημέρα και έναν εικονογράφο να φιλοτεχνήσει μια αφίσα.

Φέτος ο Λιθουανός συγγραφέας και εικονογράφος Kęstutis Kasparavičius, έγραψε το ακόλουθο μήνυμα με αφορμή την ημέρα: «Βιάζομαι!… Δεν έχω χρόνο!… Αντίο!… Ακούμε τέτοιες κουβέντες κάθε μέρα, όχι μόνο στη Λιθουανία, που βρίσκεται στο κέντρο της Ευρώπης, αλλά και σε πολλά μέρη του κόσμου. Συχνά επίσης ακούμε να λέγεται ότι ζούμε στην εποχή της υπέρμετρης πληροφόρησης, της ταχύτητας και της βιασύνης. Αν όμως πάρεις στα χέρια σου ένα βιβλίο, νιώθεις αμέσως διαφορετικά. Φαίνεται πως τα βιβλία έχουν αυτή τη θαυμαστή ιδιότητα- μας βοηθούν να χαλαρώνουμε. Μόλις ανοίξεις ένα βιβλίο και βυθιστείς στα ήρεμα βάθη του, δεν έχεις πια τον φόβο πως όλα περνούν με ξέφρενη ταχύτητα κι εσύ δεν προλαβαίνεις να δεις τι γίνεται. Ξαφνικά, αρχίζεις να πιστεύεις ότι δε χρειάζεται να τρέχεις με τόση βιασύνη για μια δουλειά μάλλον ασήμαντη. Στα βιβλία όλα συμβαίνουν ήσυχα, με μία τάξη καθορισμένη με ακρίβεια. Ίσως επειδή οι σελίδες τους είναι αριθμημένες, ίσως γιατί οι σελίδες κυλούν απαλά και γαλήνια καθώς τις γυρίζεις. Στα βιβλία, όσα έχουν γίνει στο παρελθόν, συναντούν με ηρεμία τα όσα πρόκειται να συμβούν