Αρχική Exclude Σεισμός – Θήβα: Τρόμαξαν Αττική και Βοιωτία

Σεισμός – Θήβα: Τρόμαξαν Αττική και Βοιωτία

Σεισμός

Σεισμός, ο οποίος τράνταξε την Αττική και τη Βοιωτία σημειώθηκε λίγο μετά τις 05.00 τα ξημερώματα σήμερα Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου 2021, κοντά στη Θήβα.

O σεισμός έγινε αισθητόις, παρότι η δόνηση ήταν ασθενής. Επίσης, συνοδευόταν από έντονο βουητό. Τράνταξε στιγμιαία το έδαφος και τα κτίρια, πανικοβάλλοντας τουλάχιστον όσους τη στιγμή της εκδήλωσής της ήταν ξύπνιοι.

Η ανακοίνωση

Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείο Αθηνών, ο σεισμός είχε μέγεθος 3,7 Ρίχτερ. Καταγράφηκε στις 05.04 και το επίκεντρό του εντοπίστηκε σε απόσταση 22 χιλιομέτρων νοτιοανατολικά της Θήβας.

Το εστιακό βάθος υπολογίστηκε στα 13,9 χιλιόμετρα.

«Μας ξύπνησε»

«Μας ξύπνησε. Είναι ένας σεισμός της τάξεως των 4 βαθμών. Έγινε 20 χλμ. νοτιοδυτικά της Θήβας, βορειοδυτικά της Πάρνηθας. Θεωρώ ότι δε συνδέεται άμεσα με μεγάλο σεισμό. Αλλά παρακολουθούμε το φαινόμενο, χωρίς να μας ανησυχεί. Είναι νωρίς να πούμε αν είναι ο κύριος σεισμός», είπε ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας, μιλώντας στην εκπομπή Κοινωνία Ώρα MEGA.

Ο σεισμός έγινε ιδιαίτερα αισθητός στην Αττική και ειδικά στις περιοχές των Βιλίων, στις Ερυθρές και στην Μάνδρα και έως τώρα δεν έχει αναφερθεί κάποιο πρόβλημα.

Η εκτίμηση Χουλιάρα

«3 μικρού μεγέθους επιφανειακές σεισμικές δονήσεις καταγράφηκαν στις 5, 5:04 και 5:10 το πρωί με αντίστοιχα προκαταρκτικά μεγέθη 1,8, 3,7 και 2,4 Ρίχτερ. Τα επίκεντρα των δονήσεων εντοπίζονται σε απόσταση 31 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Θήβας ή 12 χιλιόμετρα βόρεια της Αθήνας. Η προκαταρκτική κατανομή των επικέντρων βρίσκεται στον ευρύτερο χώρο του ρήγματος στην περιοχή της Φυλής-Πάρνηθας» έγραψε στο Facebook ο σεισμολόγος και διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών Γεράσιμος Χουλιάρας.

Και άλλες δονήσεις

Του σεισμού των 3,7 Ρίχτερ προηγήθηκε σεισμική δόνηση 1,7 Ρίχτερ από την ίδια περιοχή και ακολούθησαν σεισμοί 2,4 και 1,6 Ρίχτερ.

Δεν έχουν μέχρι στιγμής ανακοινωθεί ζημιές.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σχετικά πρόσφατα είχε καταγραγεί σεισμός κοντά στη Θήβα μεγέθους 4,4 ρίχτερ. Το επίκεντρο ήταν 11 χλμ. ανατολικά της Θήβας και το εστιακό βάθος μόλις 2 χλμ..

Το επίκεντρο εντοπίζεται πολύ κοντά στο χωριό Καλλιθέα αλλά και στο χωριό Άρμα του Δήμου Τανάγρας.