Αρχική Exclude Σασμός: «Ξύπνησε» τη βεντέτα Πεντάρηδων – Σαρτζέτηδων;

Σασμός: «Ξύπνησε» τη βεντέτα Πεντάρηδων – Σαρτζέτηδων;

Σασμός

Η επιτυχημένη σειρά του Alpha, Σασμός, αναβιώνει μνήμες στα ορεινά της Κρήτης ξυπνώντας άγρια ένστικτα.

Το σίριαλ, λένε από την Κρήτη, βασίζεται στην παλιά βεντέτα Πεντάρηδων και Σαρτζέτηδων που κράτησε 20 χρόνια, από το 1944 μέχρι το 1964. Η κεντρική ηρωίδα της σειράς (που ερμηνεύει η Μαρία Τζομπανάκη) έχει πάρει το όνομα Καλλιόπη. Πρόκειται για το όνομα μίας γυναίκας που ανήκει σε μία από τις δύο οικογένειες.

Ο γιος της πραγματικής Καλλιόπης ήρθε στην Αθήνα για να καταθέσει ασφαλιστικά μέτρα κατά του Alpha. Ζητά να σταματήσει η μετάδοση της σειράς. Καταθέτει επίσης αγωγή για ηθική βλάβη και ζητάει 1 εκατ. ευρώ. Θα τα προσφέρει στο Χαμόγελο του Παιδιού. Ηδη, αποκαλύπτει, άναψαν τα αίματα μεταξύ των δύο οικογενειών. Είχαμε και βεβήλωση του τάφου της Καλλιόπης. Κάποιοι έριξαν μαύρη μπογιά.

Σασμός: Η βεντέτα Σαρτζέτηδων ή Σαρτζετάκηδων εναντίον Πεντάρηδων ή Πενταράκηδων

Μια από τις μεγαλύτερες και πιο αιματηρές βεντέτες όλων των εποχών, είναι αυτή μεταξύ των Σαρτζέτηδων ή Σαρτζετάκηδων και των Πεντάρηδων ή Πενταράκηδων.

Σύμφωνα με το site Viannitika στην Κρήτη, δύο από τις μεγαλύτερες οικογένειες των Χανίων, ξεκίνησαν αυτή τη βεντέτα το μακρινό 1941, μέχρι το 1956 με 140 θύματα ακόμη. Αρκετά από αυτά μάλιστα ήταν και νεαρής ηλικίας. Η έχθρα έληξε και τυπικά το 1985 με την εκλογή του Χρήστου Σαρτζετάκη στο αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Σασμός: Πώς ξεκίνησε

Το νησί βρισκόταν υπό Γερμανική κατοχή με τους Κρητικούς να πολεμούν τους Ναζί, όταν ανοίγει ένας κύκλος αίματος ανάμεσα σε δύο οικογένειες. Αυτή των Σαρτζέτηδων από το χωριό Πρινέ και των Πεντάρηδων από το κοντινό χωριό, Αγία Ειρήνη.

Κανείς δεν είναι βέβαιος για τον λόγο που ξεκίνησε η βεντέτα. Το πιθανότερο είναι πως αφορμή υπήρξε η «ατίμωση» μιας νεαρής κοπέλας. Από εκεί και πέρα ένα ανελέητο κυνηγητό θα ξεκινήσει.

Μετά το τέλος του πολέμου και κατά την διάρκεια του εμφυλίου, το μίσος «φούντωσε» με τις δολοφονίες να είναι συνεχείς.

Το ποτήρι όμως θα ξεχειλίσει στις 28 Μαρτίου του 1948. Τότε ο 14χρονος Ανδρέας Πεντάρης δολοφονήθηκε εν ψυχρώ μέσα στα Χανιά. Δράστης ο χωροφύλακας Λευτέρης Σαρτζετάκης, που λιποτάκτησε για να εκτελέσει το «χρέος» του, παίρνοντας εκδίκηση για την δολοφονία του αδερφού του.

Ο τρόμος κυριαρχεί, και εκ τότε όποτε υπήρξε κάποιος νεκρός από την μια πλευρά, η άλλη οικογένεια βρισκόταν σε επιφυλακή.

Το 1955, 82ο θύμα θα είναι ο Απόστολος Σαρτζέτης. Εκτελείται με πέντε σφαίρες, έξω από το σπίτι του όταν τραγουδούσε μια μαντινάδα. Προς ανακούφιση όλων όμως, δράστης δεν ήταν κάποιος Πεντάρης, αλλά ένας αδερφός ενός ερωτικού του «θύματος». Οι εφημερίδες της εποχής εύχονται συμφιλίωση ανάμεσα στις δύο οικογένειες και να σταματήσει να επικρατεί ο τρόμος και ο φόβος.

Σασμός: Κλείνει ο κύκλος του αίματος

Η συμφιλίωση όμως δεν έρχεται, με έναν μαθητή γυμνασίου να κλείνει τον κύκλο του αίματος, τον Βαγγέλη Πεντάρη. Ο νεαρός σκοτώνει έναν διαπρεπή εκπρόσωπο της οικογένειας Σαρτζετάκη, ως εκδίκηση για τον φόνο του αδερφού του Σταμάτη. Δικάζεται αλλά αθωώνεται, λόγω του νεαρού της ηλικίας του.

Η βεντέτα κλείνει και τυπικά το 1985. Ο Ανδρέας Παπανδρέου δεν προτείνει για Προέδρο της Δημοκρατίας τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, όπως όλοι περίμεναν. Κάνει την έκπληξη με το όνομα του Χρήστου Σαρτζετάκη για το κορυφαίο αξίωμα του πολιτεύματος μας.

Ο Χρήστος Σαρτζετάκης, ο οποίος έχει συγγένεια με τους Σαρτζέτηδες, χρειάζεται 200 ψήφους για να εκλεγεί. Στην πρώτη ψηφοφορία της βουλής δεν συγκεντρώνει τους απαραίτητο αριθμό, με τον Ανδρέα Παπανδρέου να αναζητά τους δύο βουλευτές που ψήφισαν «λευκό».

Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ εκείνη την περίοδο ήταν ο Βαγγέλης Πεντάρης. Αρκετοί πίστευαν ότι ήταν ένας από τους «αντιφρονούντες», λόγω της έχθρας ανάμεσα στις δύο οικογένειες.

Ο ίδιος διαβεβαίωσε τον πρώην πρωθυπουργό, ότι δεν ήταν εκείνος που ψήφισε «λευκό».

Ο Χρήστος Σαρτζετάκης εκλέγεται Πρόεδρος της Δημοκρατίας στην 3η ψηφοφορία, εκεί όπου χρειαζόταν 180 ψήφους. Η 181η ψήφος προήλθε από την οικογένεια Πενταράκη. Με τον Βαγγέλη Πενταράκη να ψηφίζει έναν Σαρτζετάκη για ΠτΔ, βάζοντας και τυπικά έτσι ένας τέλος στην κόντρα των δύο οικογενειών.

Πηγή: in.gr