Αρχική CULTURE Σαμπρίνα Γκονζάλεζ Παστέρσκι: Η 24χρονη που το Χάρβαρντ πιστεύει ότι είναι ο...

Σαμπρίνα Γκονζάλεζ Παστέρσκι: Η 24χρονη που το Χάρβαρντ πιστεύει ότι είναι ο επόμενος Αϊνστάιν

Σαμπρίνα Γκονζάλεζ Παστέρσκι: Η 24χρονη που το Χάρβαρντ πιστεύει ότι είναι ο επόμενος Αϊνστάιν

Σε ηλικία 14 ετών, η Σαμπρίνα Γκονζάλεζ Παστέρσκι, κατασκεύασε το δικό της αεροσκάφος, οπότε η σύγκριση της με τους Στίβεν Χόκινγκ και Άλμπερτ Αϊνστάιν, μόνο τυχαίο γεγονός δεν είναι.

Στα 23 της, η Σαμπρίνα Γκονζάλεζ Παστέρσκι, έχει ήδη επιτύχει περισσότερα από ο, τι οι περισσότεροι από εμάς, θα επιτύχουμε, ποτέ, στη ζωή μας.

Όταν ήταν μόλις 14 ετών, η νεαρή από το Σικάγο, δημιούργησε το δικό της αεροσκάφος, μονού κινητήρα.

Αν αυτό δε σας ακούγεται αρκετά εντυπωσιακό, πως θα σας φαινόταν αν μαθαίνατε ότι όχι μόνο το έφτιαξε αλλά το πιλοτάρισε κιόλας πάνω από τη λίμνη Μίτσιγκαν και έγινε το νεότερο άτομο που «πέταξε» ποτέ το δικό του αεροπλάνο.

Το όλο εγχείρημα χρειάστηκε δύο χρόνια για να ολοκληρωθεί και η εμπειρία της αυτή, «ανέβηκε» στο YouTube.

Στη συνέχεια αποφοίτησε από την Ακαδημία Μαθηματικών και Επιστημών του Illinois το 2010 και εγγράφηκε στο διάσημο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης (MIT).

Αρχικά έπρεπε να περιμένει να γίνει δεκτή στο πανεπιστήμιο, αλλά μόλις οι καθηγητές Allen Haggerty και Earll Murman είδαν το βίντεο της, δεν είχαν καμία αμφιβολία.

O Haggerty, αναφέρει χαρακτηριστικά:

«Τα στόματα μας ήταν ανοιχτά όταν το είδαμε. Οι δυνατότητές της είναι εκτός των “σχεδιογραμμάτων”».

Έπειτα από τρία χρόνια στο MIT, πέτυχε το υψηλότερο δυνατό βαθμό.

Σήμερα εργάζεται για το διδακτορικό της στο παγκοσμίου φήμης Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, με πλήρη ακαδημαϊκή ελευθερία και καμία παρέμβαση από το προσωπικό.

Και ας μην ξεχνάμε ότι είναι μόλις 23 ετών!

Αυτό που είναι ακόμη πιο αξιοσημείωτο είναι ότι δεν ενδιαφέρεται, πλέον, για την κατασκευή αεροσκαφών αλλά έχει στρέψει την προσοχή της στη φυσική, δηλαδή στις μαύρες τρύπες και το κατά πόσο η βαρύτητα επηρεάζει το χώρο και το χρόνο.

Αν η έρευνά της αποδειχθεί επιτυχής, οι ανακαλύψεις σε αυτόν τον τομέα θα μπορούσαν να αλλάξουν πολύ τον τρόπο με τον οποίο, κατανοούμε μέχρι σήμερα το σύμπαν.

Η Paterski καταγράφει όλα τα έργα της στην ιστοσελίδα της, Physics Girl.

Η ίδια σε πρόσφατη συνέντευξή της δήλωσε:

«Να είστε αισιόδοξοι για το τι πιστεύετε ότι μπορείτε να κάνετε» και συμπληρώνει: «Όταν είσαι μικρός, λες πολλά πράγματα για το τι θα κάνεις ή για το τι θα είσαι όταν μεγαλώσεις – νομίζω ότι είναι σημαντικό να μην ξεχνάς αυτά τα όνειρα».

ΠΗΓΗ: protothema