Αρχική CULTURE ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ Ρούμπενς: Πουλήθηκε σκίτσο του για 1,3 εκατ. ευρώ

Ρούμπενς: Πουλήθηκε σκίτσο του για 1,3 εκατ. ευρώ

Ρούμπενς: Πουλήθηκε σκίτσο του για 1,3 εκατ. ευρώ

Σκίτσο του Πίτερ Πολ Ρούμπενς, πουλήθηκε έναντι του αστρονομικού ποσού του 1,3 εκατομμυρίων ευρώ. Βέλγος συλλέκτης ο πλειοδότης.

Ένα άγνωστο σκίτσο του Πίτερ Πολ Ρούμπενς, πουλήθηκε αντί 1,3 εκατομμυρίου ευρώ, ανακοίνωσε ο οίκος Mercier στην πόλη Λιλ. Πλειοδότης στη δημοπρασία, ήταν ένας Βέλγος συλλέκτης.

Το έργο του φλαμανδού ζωγράφου, παρουσιάζει μια Αγία Μαργαρίτα. “Φορά ένα κόκκινο και λευκό φόρεμα. Κρατά έναν σταυρό στο χέρι και συντρίβει τον δράκο”. Έχει διαστάσεις 33 εκατοστά επί 45,7 εκατοστά. Φιλοτεχνήθηκε από τον δεξιοτέχνη της τέχνης μπαρόκ το 1620, σύμφωνα με τον κατάλογο του οίκου δημοπρασιών.

Το εν λόγω σκίτσο θεωρείτο εξαφανισμένο επί αιώνες.

“Πρόκειται για το σκίτσο που χρησίμευσε ως μοντέλο για ένα από τα μνημειώδη έργα που προορίζονταν για την οροφή της εκκλησίας των Ιησουιτών της Αμβέρσας”, η οποία έγινε αργότερα η εκκλησία του Αγίου Καρόλου Μπορομέο, εξήγησε ο δημοπράτης Πατρίκ Ντεγκίν.

Το 1620, 39 έργα μεγάλων διαστάσεων, τέσσερα μέτρα επί τρία μέτρα, δόθηκαν ως παραγγελία στον Ρούμπενς για τη διακόσμηση της εκκλησίας. Αυτή έμελλε να γίνει μια από τις μεγαλύτερες της Φλάνδρας. Λόγω της μεγαλοπρέπειάς της, αποτελούσε την αιχμή του δόρατος της Καθολικής Εκκλησίας στη μάχη της κατά του Προτεσταντισμού, σύμφωνα με τον οίκο Mercier.

“Αυτά τα μεγάλα έργα φιλοτεχνήθηκαν από ολόκληρο το ατελιέ, με τη βοήθεια των μαθητών του Ρούμπενς, αλλά τα σκίτσα αποτελούν αποκλειστικό έργο του ζωγράφου, ο οποίος αρνείτο να τα πουλήσει”, εξήγησε ο Ντεγκίν.