Αρχική ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗ Πρόταση μομφής: Πυρά Δραγασάκη κατά Μητσοτάκη

Πρόταση μομφής: Πυρά Δραγασάκη κατά Μητσοτάκη

“Ακούγοντάς σας κύριε Μητσοτάκη, πείστηκα πλήρως ότι το πρόβλημά σας δεν είναι ο Πολάκης, είναι ο Τσίπρας και η απήχηση που έχει στον λαό και στην Ευρώπη.

Το πρόβλημά σας είναι ο ΣΥΡΙΖΑ που εσείς πιστεύατε ότι είναι ένα ατύχημα ενώ αποδεικνύεται ότι ήταν αποτέλεσμα ανάγκης της κοινωνίας, η οποία παραμένει και ενισχύεται. Το πρόβλημά σας είναι ότι η κυβέρνηση αυτή δημιούργησε τις δυνατότητες για να αρχίσει να επιλύει προβλήματα του λαού”, απάντησε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ο κ. Δραγασάκης, ο οποίος κατέθεσε το αίτημα του πρωθυπουργού για την μετατροπή της πρότασης δυσπιστίας εναντίον του Παύλου Πολάκη, σε πρόταση παροχής ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση, τόνισε ότι ήδη η κυβέρνηση αυτή επέλυσε αρκετά προβλήματα (120 δόσεις κ.α) και ανήγγειλε ότι πλέον φτάσαμε στο σημείο να μπορούμε να αρχίσουμε να συζητάμε ακόμη και για φορολογικές ελαφρύνσεις τώρα “κι όχι αυτές που υπόσχεται ο κ. Μητσοτάκης, αν ποτέ του δοθεί η δυνατότητα να τις υλοποιήσει κι αφού πάντως αποκτήσει αξιοπιστία στην Ευρώπη”.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, εξέφρασε εξάλλου την απορία του για το ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν έκανε καμία αναφορά στο θέμα του αφορολόγητου ορίου ενώ – όπως είπε – θα περίμενε κανείς να το αξιοποιήσει ως μία ευκαιρία για να συνδέσει την δήλωση του πρωθυπουργού ότι δεν θα μειωθεί το αφορολόγητο με την δική του πρόταση για φορολογικές ελαφρύνσεις.

Ερμηνεύοντας ωστόσο το γεγονός, ο κ. Δραγασάκης ανέφερε ότι “Αυτό που συμβαίνει είναι ότι η ΝΔ και ορισμένοι οικονομολόγοι που την στηρίζουν είχαν επενδύσει στην μείωση του αφορολόγητου ορίου, είχαν προϋπολογίσει έσοδα από αυτή περίπου 2 δισ. και με αυτά υπολόγιζαν να κάνουν φορολογικές ελαφρύνσεις. Γι αυτό τώρα δυσκολεύονται να μιλήσουν ακόμη και για το υποτιθέμενο προνομιακό θέμα που είχαν έως τώρα αναδείξει” ερμήνευσε.

Σχετικώς με την κατάθεση της πρότασης δυσπιστίας της ΝΔ κατά του Παύλου Πολάκη ο κ. Δραγασάκης, έκανε λόγο για γεγονός “μοναδικότητας στην πολιτική ιστορία της χώρας” αφού βρισκόμαστε 20 μέρες πριν από την κρίσιμη αναμέτρηση των ευρωεκλογών, των αυτοδιοικητικών εκλογών και η αντιπολίτευση σπεύδει αντί να μιλήσει για τα μεγάλα θέματα να ασχοληθεί με μια δήλωση ενός υπουργού “που ήδη κρίθηκε και κρίνεται από την κοινωνία”.

“Βρισκόμαστε ενόψει σημαντικών εξελίξεων και αποφάσεων που αφορά το μέλλον της Ευρώπης της Ελλάδας και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Έχουμε μια Ευρώπη η οποία μπήκε σε φάση οικονομικής επιβράδυνσης πριν ακόμη συνέλθει από την προηγούμενη σφοδρότατη οικονομική κρίση.

Ενώ υπάρχουν κίνδυνοι να ενισχυθούν δυνάμεις αντιδραστικής οπισθοδρόμησης οι οποίες δεν δηλώνουν ότι είναι κατά της κάθε μορφής ενοποίησης της Ευρώπης. Επίσης, το Μπρέξιτ έχει ανοίξει ερωτήματα τα οποία ακόμη δεν έχουν απαντηθεί. Έτσι αυτές οι ευρωεκλογές αποκτούν ιδιαίτερη βαρύτατη κάτι που δεν έχει συζητηθεί επαρκώς μέχρι τώρα στην Ελλάδα καθώς ακόμη και τώρα λίγες ημέρες πριν η αξιωματικής αντιπολίτευση σαν να θέλει να σπρώξει την συζήτηση και την πολιτική αντιπαράθεση στη σφαίρα της μικροπολιτικής και των επικοινωνιακών εντυπώσεων.

Την ίδια ώρα η Ελλάδα ανακτά αναβαθμισμένο ρόλο στην Ευρώπη και τα Βαλκάνια, στο εσωτερικό της χώρας η πολιτική της κυβέρνησης αξιοποιώντας τους βαθμούς ελευθερίας και αξιοπιστίας που έχουμε κερδίσει, δημιουργεί προϋποθέσεις για την βαθμιαία επούλωση των πληγών, την αποκατάσταση αδικιών και την θεμελίωση για πρώτη φορά συνθηκών για μια βιώσιμη και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξης.

Τέλος έχουμε τις εκλογές στην Αυτοδιοίκηση που πρώτη φορά θα προκύψουν με το σύστημα της απλής αναλογικής. Θα έχουν να αξιοποιήσουν νέους πόρους και νέους ρόλους, τους οποίους θέσπισε η κυβέρνηση αυτή και επίσης αυτές οι νέες αρχές θα έχουν να συμβάλλουν αποφασιστικά στο σχεδιασμό της νέας προγραμματικής περιόδου” τόνισε από την αρχή της τοποθέτησής του ο Γιάννης Δραγασάκης.

“Μέσα σε αυτό το πολιτικό πλαίσιο θα περίμενε κανείς να συμβάλλουν όλες οι πολιτικές δυνάμεις σε έναν διάλογο ουσίας προβάλλοντας το σχέδιό τους για την επόμενη ημέρα. Κι ενώ ο πρωθυπουργός έχει ζητήσει να γίνει δημόσιος διάλογος για όλα αυτά τα θέματα η ΝΔ επιλέγει να καταθέσει πρόταση δυσπιστίας για μια δήλωση που έγινε και η οποία κρίθηκε και κρίνεται από την κοινωνία και από όλους. Δεν είναι κάτι που έγινε κρυφά. Είναι γνωστή η δήλωση και οι διευκρινήσεις του. Κι είναι δικαίωμα του καθενός να έχει την άποψή του”, συνέχισε ο κ. Δραγασάκης.

Όπως καταλόγισε στην ΝΔ και τον Κυριάκο Μητσοτάκη, με αυτό τον τρόπο και με την όλη στάση του το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, θέλει να αποφύγει τα κρίσιμα επίδικα των εκλογικών αναμετρήσεων και ακόμη χειρότερα – όπως χαρακτηριστικά ανέφερε – αξιοποιεί ένα από τα κυριότερα όπλα κοινοβουλευτικού ελέγχου όχι για να προκαλέσει μια συζήτηση για τους μισθούς, τους φόρους, τις επενδύσεις και μια σειρά κρίσιμα θέματα, αλλά για να αποφύγει αυτή την συζήτηση προσπαθώντας να την προσανατολίσει μονόπλευρα σε μια δήλωση ενός υπουργού.

“Εμείς έχουμε την εντύπωση, χωρίς να υποτιμούμε το συγκεκριμένο αυτό θέμα, ότι μαζί με αυτό σημασία έχουν για τους πολίτες οι 120 δόσεις οι διαρκείς αναβαθμίσεις της χώρας από τους πιστοληπτικούς οίκους και θα άξιζε μια συζήτηση για το πώς αυτές μπορούν να μεταφραστούν σε στήριξη του εισοδήματος και τις απασχόλησης.

Στο πλαίσιο αυτό έχει τεράστια σημασία να συζητήσουμε για τους ΑΜΕΑ και την πολιτική απέναντί τους τα τελευταία 40 χρόνια, να συζητήσουμε για το ελληνικό φιλότιμο και από τί επλήγη η αξιοπρέπεια της κοινωνίας. Δεν υπάρχει ταμπού ή θέμα να μας δημιουργεί δυσχέρεια για μας είναι θέματα” είπε ο κ. Δραγασάκης.

Προσέθεσε επίσης ότι η κυβέρνηση πιστεύει ότι η μεγάλη πλειοψηφία της κοινωνίας ενδιαφέρεται για όλα αυτά τα θέματα και γι αυτό θεωρεί ότι η συζήτηση θα πρέπει να γενικευτεί. “Κι αυτό το νόημα είχε και έχει η δήλωση του πρωθυπουργού ότι εμείς ζητούμε για ψήφο εμπιστοσύνης. Δεν είναι απλώς μια αντιπαράθεση τακτικής αλλά μια διέξοδος ουσίας, 20 ημέρες πριν τις εκλογές να μπορέσουμε να συζήσουμε για τα θέματα που αφορούν την καθημερινότητα των πολιτών, την πορεία της οικονομίας και της κοινωνίας” εξήγησε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης. Κατέληξε δε λέγοντας πως στις τρεις ημέρες που θα ακολουθήσουν θα έχουμε την ευκαιρία να συζητηθούν όλα και ακόμη και να συγκρίνουμε προγράμματα ώστε και οι πολίτες να διευκολυνθούν στις επιλογές τους.