Αρχική OUR VIEW Πράσινη ανάπτυξη με χαμηλό προφίλ

Πράσινη ανάπτυξη με χαμηλό προφίλ

Χωρίς παρελάσεις και σημαιούλες η Δημοτική αρχή Περιστερίου με σταθερά βήματα προσδιορίζει τις ανέσεις του αύριο.

Το κλίμα αλλάζει και γίνεται πιο ζεστό. Το λεκανοπέδιο Αττικής είναι επιβαρυμένο. Στο κέντρο, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες η κατάσταση είναι αφόρητη από τη ζέστη σε συνδυασμό με τους ρύπους. Κι ενώ όλα αυτά συμβαίνουν γύρω μας σε ότι αφορά το κλίμα, στο Περιστέρι κάνουν πράξη αυτό που λέγεται «πράσινη ανάπτυξη» που κάποτε παρά λίγο να γίνει μία φράση ανέκδοτο. Όμως, στη Δυτική Αττική τα καταφέρνουν. Πως; Σε απλά ελληνικά αναπτύσσοντας νέους χώρους πρασίνου ή αξιοποιώντας υπάρχοντες χώρους.

Έτσι προέκυψε η μεγάλη ανάπλαση της περιοχής «ΧΩΡΑΦΑ». Τι ακριβώς έγινε εκεί; Ας αφήσουμε τους ανθρώπους του Δήμου να μας πουν. Ανώτατο στέλεχος μας είπε: «Ο Δήμος Περιστερίου, ο μεγαλύτερος Δήμος της Δυτικής Αθήνας και ένας από τους μεγαλύτερους της χώρας βρίσκεται σε τροχιά ανάπτυξης αλλά και εκσυγχρονισμού των υποδομών του, στα πρότυπα της πράσινης ανάπτυξης προς όφελος των Δημοτών του. Η Δημοτική Αρχή του Ανδρέα Παχατουρίδη στην προσπάθειά της για την περιβαλλοντολογική αποκατάσταση, την αναβάθμιση της εικόνας του αστικού ιστού και τη βελτίωση του μικροκλίματος στο πλαίσιο της αειφόρου ανάπτυξης, υλοποίησε την ανάπλαση ελεύθερων χώρων του αστικού ιστού της περιοχής «ΧΩΡΑΦΑ» με άξονα τον βιοκλιματικό σχεδιασμό και με γνώμονα την αειφορία».

Το μεγαλύτερο βιοκλιματικό έργο στο Περιστέρι

Στο Δήμο Περιστερίου τονίζουν με υπερηφάνεια ότι πρόκειται για το μεγαλύτερο βιοκλιματικό έργο που έχει γίνει. Γιατί; Διότι η συνολική έκταση στο βόρειο Περιστέρι (περιοχή Χωράφας- Άγιος Ιερόθεος) που εξελίχθηκε η βιοκλιματική μελέτη είναι 120.000 μ² περίπου και αποτελεί ένα συμπαγές και ενιαίο τμήμα αστικού ιστού του Δήμου Περιστερίου.

Η ανάπλαση αφορά την έκταση που οριοθετείται από τις οδούς: Ιωαννίνων, Πευκών, Ημαθίας-Κάκτου, Κέδρων. Η Χωράφα, στη μεγαλύτερη έκτασή της, φιλοξενεί δραστηριότητες που σχετίζονται με τη «νέα γενιά» του Περιστερίου (σχολικές μονάδες και χώροι άθλησης). Το γεγονός ότι εκτελούνται αθλητικές και εκπαιδευτικές δραστηριότητες στην περιοχή, λειτούργησε ως κίνητρο για τον Δήμο Περιστερίου ώστε να επιμεληθεί την αναβάθμιση του χώρου.

Βασικός στόχος της παρέμβασης ήταν η βελτίωση των συνθηκών του μικροκλίματος και η αισθητική και λειτουργική αναβάθμιση του τοπικού αστικού ιστού, σύμφωνα με τις αρχές της βιοκλιματικής σχεδίασης και της αειφορίας. Το μεγάλο περιβαλλοντικό έργο περιλαμβάνει: 8.000 τ.μ. βιοκλιματικών παρεμβάσεων, 2 νέες πλατείες, 2 σύγχρονες παιδικές χαρές καθώς και βελτίωση της θερμικής άνεσης για τους χρήστες. Ακόμη, φύτευση 760 υψηλών φυλλοβόλων δέντρων, πράσινους χώρους περιπάτου, σκιερά σημεία ανάπαυσης, διαπλατύνσεις πεζοδρομίων και εγκαταστάσεις δικτύου γεωεναλλακτών για δροσισμό, σύγχρονο φωτισμό για εξοικονόμηση ενέργειας και εγκατάσταση δικτύου μετεωρολογικών σταθμών.

Τι σημαίνουν όλα αυτά; Ότι το Περιστέρι θα είναι μία πιο δροσερή κλιματικά περιοχή από ότι ήταν. Σύμφωνα με τους ειδικούς:

  1. Η μείωση της μέσης μεγίστης θερινής θερμοκρασίας περιβάλλοντος στην περιοχή παρέμβασης και σε ύψος 1.80m είναι κατά μέσο όρο ίση με 1.63°C, ενώ στις 15:00 η διαφορά θερμοκρασίας φτάνει τους 1.76°C2. Η μείωση του τυπικού ημερήσιου αθροίσματος των βαθμοωρών βάσης 26°C της μέσης θερμοκρασίας του περιβάλλοντος της περιοχής για μια τυπική μέρα του θέρους σε ύψος 1.80m είναι 13.15 βαθμοώρες και σε ποσοστό κατά μέσο όρο 33.03%.

    3. Η μείωση της μέσης χωρικής μεγίστης θερμοκρασίας επιφάνειας στον χώρο των παρεμβάσεων είναι ίση με 11.15 °C και σε ποσοστό 22.17%.

    4. H βελτίωση των μέσων χωρικών επιπέδων θερμικής άνεσης είναι αυξημένη και κυμαίνεται κατά μέσο όρο 19.33%.

    5. Οι τιμές της ταχύτητας του ανέμου στο ύψος των πεζών στην περιοχή του Περιστερίου και συγκεκριμένα στις οδούς που είναι υπό μελέτη κυμαίνονται από 0.2-1.45 m/sec και η μέση τιμή στην ευρύτερη περιοχή υπολογίζεται 0.8-0.9 m/sec. Παρατηρείται μείωση της ταχύτητας του ανέμου μέσα στον χώρο επέμβασης γύρω στο 2.5% και αυτό οφείλεται στην αύξηση φύτευσης (Κωδ. Ε.Κ.5/Β.Μ.5).

Εφημερίδα City View – 4ο τεύχος
Π. Περιβολάρης