Αρχική ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΟΣΜΟΣ Πούτιν: Μεγάλη οργή μετά τις ρατσιστικές δηλώσεις στους FT

Πούτιν: Μεγάλη οργή μετά τις ρατσιστικές δηλώσεις στους FT

Μεγάλη οργή μετά τις δηλώσεις του Βλαντιμίρ Πούτιν για τον δυτικό τρόπο ζωής, δηλαδή για τους μετανάστες, τους ομοφυλόφιλους και την Δημοκρατία.

Τα όσα είπε ο Βλαντιμίρ Πούτιν στους Financial Times κάνουν τον γύρο του κόσμου και προκαλούν ήδη αντιδράσεις. Και πως να μην συμβεί αυτό αφού ο Πρόεδρος της Ρωσίας επιτέθηκε στον λεγόμενο δυτικό τρόπο ζωής. Ήταν ιδιαίτερα επικριτικός αναφερόμενος στους μετανάστες, στους ομοφυλόφιλους και στην πολυπολιτισμικότητα. Χαρακτήρισε τις προοδευτικές ιδέες που προβάλλουν οι δυτικές δημοκρατίες «απαρχαιωμένες» και ανώφελες.

Αιχμή της κριτικής του Ρώσου προέδρου αποτέλεσε το μεταναστευτικό με ειδική αναφορά στην Άνγκελα Μέρκελ για την οποία είπε ότι ήταν «βασικό της λάθος» η απόφασή της να επιτρέψει την είσοδο στη Γερμανία άνω του 1 εκατομμυρίου προσφύγων.

«Οι μετανάστες μπορούν να σκοτώνουν, να λεηλατούν και να βιάζουν έχοντας ασυλία γιατί προστατεύονται τα δικαιώματά τους», είπε χαρακτηριστικά.

«Οι προοδευτικοί δεν μπορούν να υπαγορεύουν τίποτα και σε κανέναν όπως επιχείρησαν να κάνουν τις προηγούμενες δεκαετίες. Οι φιλελεύθερες ιδέες είναι πλέον ξεπερασμένες καθώς βρίσκονται σε αντίθεση με τα συμφέροντα της μεγαλύτερου ποσοστού του πληθυσμού» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Πούτιν επικαλούμενος τη νίκη του Τραμπ στις ΗΠΑ και την άνοδο των εθνικολαϊστικών κινήσεων στην Ευρώπη.

Για τους ομοφυλόφιλους είπε ότι η ανεκτικότητα που έχει επιδειχθεί απέναντί τους έχει βάλει σε δεύτερη μοίρα τους ετεροφυλόφιλους. «Δεν έχουμε πρόβλημα με τους ομοφυλόφιλους. Ας ζουν όπως θέλουν. Αλλά κάποια πράγματα μας φαίνονται υπερβολικά και δεν πρέπει να επισκιάζουν την κουλτούρα, τις παραδόσεις και τις παραδοσιασκές αξίες της οικογένειας που έχουν εκατομμύρια άνθρωποι που αποτελούν τον πυρήνα του πληθυσμού».

Στην ίδια συνέντευξη ο Βλαντιμίρ Πούτιν επιχείρησε να υπερασπιστεί τη στάση της Ρωσίας απέναντι στους ΛΟΑΤΚΙ. «Δεν προσπαθώ να προσβάλω κανέναν επειδή μας κατηγορούν για υποτιθέμενη ομοφυλοφοβία. Αλλά δεν έχουμε πρόβλημα με τους ΛΟΑΤΚΙ. Θέου θέλοντος ας ζουν όπως επιθυμούν. Αλλά ορισμένα πράγματα μοιάζουν υπερβολικά σε εμάς. Λένε τώρα ότι τα παιδιά μπορούν να έχουν πέντε ή έξι φυλετικούς ρόλους».

Ο Ρώσος πρόεδρος αναφέρθηκε και στην επίθεση κατά του πρώην κατασκόπου Σεργκέι Σκριπάλ και της κόρης του, Γιούλια, τονίζοντας – λίγο πριν συναντήσει την Τερέζα Μέι στο πλαίσιο της συνόδου των G20 στην Ιαπωνία – ότι οι σχέσεις της Βρετανίας με τη Ρωσία δεν θα πρέπει να διαταραχθούν λόγω αυτού του συμβάντος.

«Όλα αυτά για κατασκόπους και αντικατασκόπους δεν αξίζουν τις σχέσεις δύο κρατών. Αυτή είναι μια κατασκοπευτική ιστορία που δεν αξίζει τίποτα. Πιστεύω ότι η Ρωσία και η Μεγάλη Βρετανία ενδιαφέρονται για την πλήρη αποκατάσταση των σχέσεών μας – ελπίζω ότι θα υπάρξουν τουλάχιστον κάποια πρώτα βήματα» είπε ο κ. Πούτιν.

Οργή του Ντόναλντ Τουσκ και σκληρή απάντηση στον Βλαντιμίρ Πούτιν

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ στηλίτευσε με ασυνήθιστη σφοδρότητα τις δηλώσεις που έκανε ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν. Λέγοντας σαρκαστικά ότι η αϋπνία λόγω της αλλαγής ζώνης ώρας του επέτρεψε να διαβάσει ολόκληρη τη συνέντευξη, ο Τουσκ εξαπέλυσε αντεπίθεση, σε ασυνήθιστα μη διπλωματικό τόνο, από την Ιαπωνία, όπου βρίσκεται για τη σύνοδο της G20.

«Μπορώ να πω ότι διαφωνώ απόλυτα με το επιχείρημα κατά το οποίο οι προοδευτικές ιδέες είναι απαρχαιωμένες. Ως Ευρωπαίοι, υπερασπιζόμαστε σθεναρά και χωρίς καμία αμφισημία την προοδευτική δημοκρατία», τόνισε ο πρώην πρωθυπουργός της Πολωνίας κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.
«Όποιος λέει ότι η προοδευτική δημοκρατία είναι απαρχαιωμένη λέει ταυτόχρονα ότι οι ελευθερίες είναι απαρχαιωμένες, ότι το κράτος δικαίου είναι απαρχαιωμένο, ότι τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι απαρχαιωμένα», αντέτεινε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
«Για εμάς στην Ευρώπη, πρόκειται για θεμελιώδεις, ζωτικές αξίες», συνέχισε ο Τουσκ· απεναντίας, είναι «ο αυταρχισμός, η προσωπολατρεία και ο νόμος των ολιγαρχών που είναι στ’ αλήθεια απαρχαιωμένα φαινόμενα, έστω κι αν μπορεί να μοιάζουν μερικές φορές να φέρνουν αποτέλεσμα».