Αρχική LIFESTYLE Πως να προστατέψετε το δέρμα σας το καλοκαίρι

Πως να προστατέψετε το δέρμα σας το καλοκαίρι

Οι δερματοπάθειες του καλοκαιριού

Οι δερματοπάθειες του καλοκαιριού είναι πάρα πολλές γι’ αυτό είναι σημαντικό να τις γνωρίζουμε για να παίρνουμε τα ανάλογα μέτρα. Σας τις παρουσιάζουμε αναλυτικά:

 • Λοιμώξεις από ιούς: Οι γνωστές «μυρμηγκιές» στα πόδια και ο απλός επιχείλιος έρπης, ο οποίος μπορεί να αναζωπυρωθεί το καλοκαίρι υπό την επίδραση της υπεριώδους ακτινοβολίας.
 • Μυκητιάσεις: Η ποικιλόχρους πιτυρίαση, αλλά και το «πόδι του αθλητή» που εκδηλώνεται ανάμεσα στα δάκτυλα στο 17% των ατόμων που συχνάζουν σε πισίνες.
 • Παθήσεις που επιδεινώνονται στη διάρκεια του καλοκαιριού: Η πιο κοινή είναι ο δισκοειδής ερυθηματώδης λύκος, το πολύμορφο εξάνθημα εκ φωτός και η ηλιακή κνίδωση.
 • Δερματοπάθειες που εκδηλώνονται λόγω του ηλίου σε άτομα τα οποία παίρνουν φάρμακα που προκαλούν φωτοευαισθησία: Τα φάρμακα που προκαλούν συνήθως την φωτοευαισθησία είναι τα διουρητικά, τα ρετινοειδή και ορισμένα αγχολυτικά.
 • Δερματοπάθειες που οφείλονται σε τσιμπήματα: Προκαλούνται από τις τσούχτρες και τα έντομα.
 • Φωτοδερματίτιδες, αλλεργικού ή τοξικού τύπου: Αυτού του τύπου οι δερματίτιδες οφείλονται κυρίως σε ουσίες που βάζουμε στο δέρμα, οι οποίες περιέχουν ορισμένα αρώματα και καλλυντικά.
 • Μελαγχρώσεις: Είναι οι αλλαγές του χρώματος του δέρματος που ο κόσμος αποκαλεί «πανάδες από τον ήλιο».
 • Ηλιακό ερύθημα (κοκκίνισμα) και ηλιακό έγκαυμα: Αποτελούν τις συχνότερες καλοκαιρινές δερματοπάθειες απ’ όλες.

Ποιοι πρέπει να προσέχουν περισσότερο

Όλοι κινδυνεύουμε να υποστούμε ένα ηλιακό έγκαυμα ή να παρουσιάσουμε μία αντίδραση φωτοαλλεργίας από κάποιο προϊόν που αλείψαμε το δέρμα μας. Στις ομάδες υψηλού κινδύνου ασφαλώς συμπεριλαμβάνονται τα βρέφη και τα μικρά παιδιά που χρειάζονται συνεχή προστασία από την υπεριώδη ακτινοβολία του ηλίου, καθώς και όσοι εκτίθενται παρατεταμένα στον ήλιο, στη ζέστη και στην υγρασία της εποχής. Αν για παράδειγμα καθήσουμε με βρεγμένο μαγιό επί ώρα στην παραλία, αυτό μπορεί να μας καταστήσει ευάλωτο σε μυκητιάσεις.

Ο ήλιος λειτουργεί θετικά σε κάποιες δερματοπάθειες

Μπορεί να βελτιώσει ορισμένες παθήσεις όπως η ακμή, η ψωρίαση και η ατοπική δερματίτιδα. Στην ακμή η βελτίωση είναι περισσότερο αισθητική, επειδή παίρνει χρώμα το δέρμα όπως επίσης και ψυχολογική, ενώ ίσως ασκείται και κάποια ήπια αντιβακτηριακή δράση από τον ήλιο.

Στην ψωρίαση η βελτίωση είναι πιο σημαντική, καθώς η υπεριώδης ακτινοβολία Α του ηλίου μειώνει τον πολλαπλασιασμό των δερματικών κυττάρων που ευθύνονται για τις χαρακτηριστικές «πλάκες» της νόσου. Στην ατοπική δερματίτιδα ο μηχανισμός της βελτίωσης δεν είναι ακόμα ξεκάθαρος.

Οι Έλληνες είναι επιρρεπείς στην ηλιακή ακτινοβολία

Επιβάλλεται να προστατεύουμε το δέρμα μας όλο το χρόνο και όχι μόνο το καλοκαίρι στην παραλία ή στην πισίνα. Έχει βρεθεί ότι το 80% της υπεριώδους ακτινοβολίας που απορροφά ο οργανισμός όλο τον χρόνο, προέρχεται από την έκθεσή του στον ήλιο στην πόλη και όχι στη θάλασσα. Ο μέσος Έλληνας κάνει 20-30 μπάνια κάθε καλοκαίρι, ενώ περπατάει ή εργάζεται κάτω από τον ήλιο 365 μέρες το χρόνο. Συνεπώς, η προστασία του δέρματος από τον ήλιο πρέπει να είναι μόνιμη, ανεξαρτήτως εποχής.

Η αντίδραση του δέρματος στον ήλιο

Όταν το δέρμα εκτεθεί στον ήλιο, αντιδρά με δύο τρόπους, που είναι επακόλουθο της βλάβης που υφίσταται το DNA των δερματικών κυττάρων από την υπεριώδη ακτινοβολία (UV):

 • Μαύρισμα: Οφείλεται στην παραγωγή της μελανίνης η οποία είναι μια χρωστική ουσία που απορροφά την UV.
 • Πάχυνση: Είναι η αύξηση του πάχους του δέρματος μέσα σε λίγες μέρες από την έκθεση στον ήλιο.

Όσο πιο ανοικτόχρωμο είναι το δέρμα, τόσο εντονότερες είναι οι αντιδράσεις αυτές και οι δερματικές βλάβες που υποδηλώνουν.

Οι επιπτώσεις της ακτινοβολίας UV

 • Η UVB ενοχοποιείται κυρίως για ερύθημα (κοκκίνισμα), ηλιακό έγκαυμα και δερματικό καρκίνο.
 • Η UVA έχει κυρίαρχο ρόλο στη φωτογήρανση, στο μαύρισμα και στον καρκίνο.
 • Οι δυο μορφές ηλιακής ακτινοβολίας ουσιαστικά δρουν συνεργικά στην εμφάνιση όλων των ηλιακών δερματικών προβλημάτων.

Πρακτικές συμβουλές προστασίας

 • Αποφεύγετε να κάθεστε σε υγρά μέρη γύρω από την πισίνα.
 • Μην περπατάτε ξυπόλητοι στην άμμο ή γύρω από την πισίνα (αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό ιδίως για τους διαβητικούς, αλλά και για όσους είναι επιρρεπείς στις μυκητιάσεις στα πόδια).
 • Για λόγους υγιεινής, καλό είναι να μην κάθεστε ούτε να ξαπλώνετε πάνω στην άμμο, ούτε να κάθεστε ή να ξαπλώνετε σε κοινόχρηστη καρέκλα ή ξαπλώστρα, εάν δε βάλετε πρώτα μια ψάθα και την πετσέτα σας.

Οι τύποι του δέρματος

Τύπος I: Πάντοτε καίγεται, ποτέ δε μαυρίζει

Τύπος II: Συνήθως καίγεται, σπάνια μαυρίζει

Τύπος III: Καίγεται αρχικά, κατόπιν μαυρίζει

Τύπος IV: Αρκετά σκούρο δέρμα, σπανίως καίγεται

Τύπος V: Σκούρο δέρμα, πολύ σπάνια καίγεται

Τύπος VI: Μαύρο δέρμα, σχεδόν ποτέ δεν καίγεται

Εφημερίδα City View – 4ο τεύχος
Α. Τιτάκη