Αρχική CULTURE Πέθανε ο τραγουδιστής Αντώνης Καλογιάννης – Ποια ήταν η «Αννούλα του χιονιά»

Πέθανε ο τραγουδιστής Αντώνης Καλογιάννης – Ποια ήταν η «Αννούλα του χιονιά»

Αντώνης Καλογιάννης

Πέθανε ο τραγουδιστής, Αντώνης Καλογιάννης σε ηλικία 81 ετών, έχοντας ταλαιπωρηθεί τα τελευταία χρόνια από σοβαρά προβλήματα υγείας.

Ο σπουδαίος ερμηνευτής έχει τραγουδήσει μεταξύ άλλων συνθέσεις του Μίκη Θεοδωράκη, του Μάριου Τόκα, Τάκη Μουσαφίρη, του Αργύρη Κουνάδη, ενώ συμμετείχε μαζί με την Βίκυ Μοσχολιού στον δίσκο του Δήμου Μούτση «Συνοικισμός Α», που κυκλοφόρησε το 1972. Επίσης, μαζί με την Άλκηστη Πρωτοψάλτη στο δίσκο του Ηλία Ανδριόπουλου «Γράμματα στο Μακρυγιάννη», που κυκλοφόρησε το 1979.

Ο Αντώνης Καλογιάννης, ανέβηκε για πρώτη φορά στη σκηνή το 1966, οπότε τον ανακάλυψε ο Μίκης Θεοδωράκης και έδωσε τις πρώτες του συναυλίας στην τότε Σοβιετική Ένωση και στη συνέχεια στη χώρα μας.

«Αχ Αννούλα του χιονιά»

Πρόκειται για το τραγούδι με το οποίο ταυτίστηκε απόλυτα ο Αντώνη Καλογιάννης. «Αχ Αννούλα του χιονιά», έγραψε ο Σαράντης Αλιβιζάτος το 1984. Το έντυσε με τη μουσική του ο Μάριος Τόκας και ο Αντώνης Καλογιάννης το έκανε γνωστό με τη φωνή του.

Το 2017 ο Σαράντης Αλιβιζάτος είχε μιλήσει για το τραγούδι σε συνέντευξη για την Εφημερίδα Παρασκήνιο, στη δημοσιογράφο, Χρύσα Σαραντοπούλου. Τότε είχε μιλήσει για την Αννούλα. Ακολουθεί το σχετικό απόσπασμα:

– Η «Αννούλα του χιονιά» είναι υπαρκτό πρόσωπο;

Σαράντης Αλιβιζάτος: Ναι. Μάλιστα, δεν το ξέρει ότι το έγραψα για εκείνη, ίσως το μάθει τώρα, μέσα από εδώ…

Είναι ένα κορίτσι που με εντυπωσίασε και τη γνώρισα όταν ξεκίνησα τις θρησκευτικές μου αναζητήσεις. Πιστεύω πολύ στον Θεό. Κάποια στιγμή είχα βρεθεί στους Ιεχωβάδες (να δω πως είναι) με κάποια Άννα.

Στο δίσκο “Ξημερώνει” (1980), η Χαρούλα τραγούδησε το “Δεν Είδες” σε στίχους δικούς μου. Αυτό είχε δημοσιευθεί στα Επίκαιρα ως ποίημα.

Εκείνη την εποχή η Άννα… έγραφε κι αυτή ποιήματα κι είχε αντιγράψει από τα Επίκαιρα το δικό μου… το “Δεν είδες τα δάκρυά μου…”. Της λέω: “Αυτό πού το βρήκες;”. Και μου λέει: “Εγώ το έγραψα!”

Εκείνη την ώρα σοκαρίστηκα με το ψέμα της, αλλά είδα πόσο το αγαπούσε και σιώπησα. Μετά έφυγα από τους Ιεχωβάδες και από την Αννούλα…

Κι έτσι βγήκε το “Αχ Αννούλα του χιονιά, δεν θα είμαι πια μαζί σου“. Έκτοτε δεν ξαναμιλήσαμε με την Άννα…».