Αρχική LIFESTYLE Πασχαλινά έθιμα σε Τρίπολη, Λεωνίδιο και Καλαμάτα

Πασχαλινά έθιμα σε Τρίπολη, Λεωνίδιο και Καλαμάτα

Ανάσταση με αερόστατα στο Λεωνίδιο

Το Πάσχα γιορτάζεται μεγαλοπρεπώς απ’ άκρη σ’ άκρη σε όλη την Ελλάδα. Τα ήθη και τα έθιμα που αναβιώνουν αυτές τις ημέρες έχουν ρίζες στα βάθη των αιώνων.

Η κατανυκτική ατμόσφαιρα, η ευωδιά από τα άνθη του επιτάφιου, σε συνδυασμό και με το ιδιαίτερο χρώμα που στολίζει ακόμα και το πιο μικρό χωριουδάκι, κάνει αυτή την περίοδο ξεχωριστή. Το «κάψιμο του Ιούδα», η αναπαράσταση της Αποκαθήλωσης του Εσταυρωμένου και η Ανάσταση σε νεκροταφεία είναι ορισμένες μόνο από τις παραδόσεις που συνεχίζονται στις πόλεις και στην ύπαιθρο. Από το αφιέρωμά μας, σας αναφέρουμε ενδεικτικά τα Πασχαλινά έθιμα από το Λεωνίδιο, την Τρίπολη και την Καλαμάτα.

ΛΕΩΝΙΔΙΟ

Ανάσταση με αερόστατα. Το Λεωνίδιο, αποχαιρετά το χειμώνα και υποδέχεται με φαντασμαγορικό τρόπο την Άνοιξη, γιορτάζοντας μοναδικά το Πάσχα. Το βράδυ της Ανάστασης ο ουρανός γίνεται πολύχρωμος και φωτίζεται από το Άγιο Φως που δίνει ώθηση στα πασχαλινά αερόστατα, τα οποία με περισσή φροντίδα έχουν ετοιμαστεί από τους νέους της κωμόπολης. Στο Λεωνίδιο, η νύκτα της Αναστάσεως είναι η νύκτα που ο ουρανός γεμίζει αερόστατα.

ΤΡΙΠΟΛΗ

Η τελετή του Νιπτήρος στην Τρίπολη

Από την Μεγάλη Τετάρτη ξεκινούν οι εκδηλώσεις, με την συγκινητική τελετή του Νιπτήρος, στον περίβολο της Ιεράς Μονής Αγίου Νικολάου Βαρσών, όπου φυλάσσονται τα ιερά λείψανα και η κάρα των Αγίων Νεομαρτύρων της Τρίπολης, Δημητρίου και Παύλου, παρουσία πολυπληθούς κοινού από την Αρκαδία και την Αργολίδα. Το μεσημέρι στην αυλή του μοναστηριού ξεκινά η τελετή σε υπόμνηση του «αγαπάτε αλλήλους», που άφησε ως παρακαταθήκη ο Θεάνθρωπος Κύριος, λίγο πριν τη σταύρωση. Εκεί, ο Μητροπολίτης Μαντινείας Αλέξανδρος τελεί την αναπαράσταση του Νιπτήρος, πλένοντας τα πόδια δώδεκα ιερέων που υποδύονται του αποστόλους σε μια κατανυκτική τελετή.

ΚΑΛΑΜΑΤΑ

Σαϊτοπόλεμος, με φλόγα και βροντή στην Καλαμάτα

Το Πάσχα γιορτάζεται με έναν ιδιαίτερο και εντυπωσιακό τρόπο, με τη ρίψη σαϊτών και τον σαϊτοπόλεμο, με φλόγα και βροντή. Την τέχνη τους την δείχνουν οι σαϊτολόγοι στο σαϊτοπόλεμο το βράδυ της Κυριακής του Πάσχα. Λάμψεις και ήχοι, φωτιές και η χαρακτηριστική οσμή της σαΐτας που καίγεται, οι στροβιλιζόμενοι σαϊτολόγοι, όλα θα συνηγορήσουν υπέρ του χαρακτηρισμού «το ζεϊμπέκικο της φωτιάς». Πρόκειται για ένα λαοφιλές ξεχωριστό τοπικό έθιμο, μοναδικό κι εντυπωσιακό που έρχεται από παλιά κι έχει μέλλον.

Εφημερίδα City View – 11ο τεύχος
Α. Τιτάκη