Αρχική LIFESTYLE Πασχαλινά έθιμα σε Πρέβεζα και Αγρίνιο

Πασχαλινά έθιμα σε Πρέβεζα και Αγρίνιο

Χαλκουνοπόλεμος στο Αγρίνιο

Το Πάσχα γιορτάζεται μεγαλοπρεπώς απ’ άκρη σ’ άκρη σε όλη την Ελλάδα. Τα ήθη και τα έθιμα που αναβιώνουν αυτές τις ημέρες έχουν ρίζες στα βάθη των αιώνων.

Από το αφιέρωμά μας, σας αναφέρουμε ενδεικτικά τα Πασχαλινά έθιμα από το Αγρίνιο και την Πρέβεζα.

ΑΓΡΙΝΙΟ

Κάθε Μεγάλη Παρασκευή αναβιώνει ο χαλκουνοπόλεμος, η ιστορία του οποίου ξεκινάει από τα χρόνια της Τουρκοκρατίας. Μετά την περιφορά του Επιταφίου, οι «χαλκουνάδες» κατευθύνονται στην κεντρική πλατεία, προκειμένου να πάρουν μέρος στον χαλκουνοπόλεμο. Όταν ανάβουν τα χαλκούνια (αυτοσχέδιες εκρηκτικές κατασκευές), εντυπωσιακές φλόγες φωτίζουν την κεντρική πλατεία, προσφέροντας ένα ξεχωριστό θέαμα. Οι «χαλκουνάδες» αναζητούν πάντα τον καλό «χαρτό» δηλαδή το κατάλληλο μείγμα μπαρουτιού, το οποίο δοκιμάζεται κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας, ώστε να είναι ασφαλές.

ΠΡΕΒΕΖΑ

Πήλινα κανάτια σπάζουν στο πλακόστρωτο του Σαϊτάν Παζάρ στην Πρέβεζα

Το έθιμο της πρώτης Ανάστασης αναβιώνει στο «Σαϊτάν Παζάρ», το γραφικό λιθόστρωτο δρομάκι που βρίσκεται στην καρδιά της πόλης. Πρόκειται για έθιμο, που έρχεται από την Τουρκοκρατία και τηρούν οι καταστηματάρχες για να στείλουν το χαρούμενο μήνυμα. Μόλις ο ιερέας του Μητροπολιτικού Ναού του Αγίου Χαραλάμπους σημάνει την πρώτη Ανάσταση, οι ήχοι των κροτίδων διαπερνούν την πόλη, ενώ αμέτρητα πήλινα κανάτια σπάζουν στο πλακόστρωτο του Σαϊτάν. Από γενιά σε γενιά, το έθιμο μεταφέρεται από την εποχή της τουρκοκρατίας έως σήμερα. Τότε, οι σκλαβωμένοι Πρεβεζιάνοι, έφτιαχναν μόνοι τους κροτίδες, προκειμένου να κρατήσουν μακριά τους Τούρκους, τις άγιες μέρες του Πάσχα. Επισκέπτες και ντόπιοι θα απολαύσουν μετά, ένα παραδοσιακό γλυκό που προσφέρεται σε όλους.

Εφημερίδα City View – 11ο τεύχος
Α. Τιτάκη