Αρχική OUR VIEW Παρασκήνιο: ΣΥΜΜΑΧΙΑ για το Αιγάλεω

Παρασκήνιο: ΣΥΜΜΑΧΙΑ για το Αιγάλεω

Συμμαχία για το Αιγάλεω, Γιάννης Γκίκας

ΣΥΜΜΑΧΙΑ για το Αιγάλεω
Γιάννης Γκίκας

“Αρχικά, μετά από αίτημα σύσσωμης της αντιπολίτευσης, γιατί ο κύριος Δήμαρχος δεν είχε δεχθεί να μπει ως θέμα στην ημερησία διάταξη, συζητήθηκε το θέμα της παραίτησης του Δήμου από την αναίρεση που είχε ασκήσει εναντίον της απόφασης του Εφετείου που δικαίωνε κάποιους εργαζόμενους για το επίδομα των 176 ευρώ.

Η αντιπολίτευση πρότεινε την παραίτηση από το ένδικο μέσο της αναίρεσης, κάνοντας χρήση των διατάξεων του ν.4447/2016, που δίνει τη δυνατότητα στους ΟΤΑ να ανακαλέσουν ένδικα μέσα που είχαν ασκήσει στο παρελθόν αναγκαστικά, για να αποφύγουν ποινικές και άλλες ευθύνες.

Στην περίπτωση αυτή, η Δημοτική παράταξη της Διοίκησης του Δήμου, μετά από πρόταση του Δ. Μπίρμπα, πήρε την πρωτοφανή απόφαση να απέχει από την ψηφοφορία (!) Ακολούθησε μια πρωτόγνωρη διαδικασία: να διεξάγονται οι εργασίες του δημοτικού συμβουλίου, με κενά έδρανα, απούσας της διοίκησης του Δήμου και μόνον με τη συμμετοχή της αντιπολίτευσης.

Τελικά ποιος διοικεί αυτόν τον Δήμο; Εκτός κι αν η Δημοτική αρχή είναι μόνον για τις εύκολες αποφάσεις και μπροστά στα δύσκολα, «νίπτει τας χείρας της». Όμως, κύριοι της πλειοψηφίας, είμαστε εδώ για να αποφασίζουμε και για τις αποφάσεις μας  αυτές κρινόμαστε.

Ακολούθως, η διοίκηση του Δ. Μπίρμπα εκλήθη για άλλη μια φορά να δώσει εξετάσεις ωριμότητας, ισονομίας και συνέπειας και απέτυχε παταγωδώς.

Μετά από αίτημα της αντιπολίτευσης και πάλι, αφού ο κύριος Δήμαρχος αρνήθηκε και σε αυτή την περίπτωση να μπει ως θέμα στην ημερήσια διάταξη του Δημοτικού Συμβουλίου, κληθήκαμε να εξετάσουμε και να αποφασίσουμε για το θέμα της παραίτησης από εφέσεις που είχε ασκήσει ο Δήμος κατά πρωτόδικών αποφάσεων που δικαίωναν δύο εργαζόμενες, κάνοντας και πάλι χρήση των διατάξεων του ν. 4447/2016.

Εδώ, η διοίκηση του Δήμου μας πήρε θέση. Μια θέση που δικαιώνει όσα καταγγέλλουμε από καιρό για διαχωρισμό των εργαζομένων σε «φίλους και άλλους» σε «δικούς μας και υπόλοιπους».

Στην περίπτωση της μίας εργαζόμενης, η διοίκηση τάχθηκε υπέρ της απόσυρσης της έφεσης που είχε ασκήσει ο Δήμος. Στην περίπτωση της άλλης επέμεινε στην έφεση.

Και όλ’ αυτά όταν το 2015, όταν αποφασίστηκε, κατά πλειοψηφία, η άσκηση της έφεσης (μειοψηφούντος του εκπροσώπου της «ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ»), επισημάνθηκε και έγινε δεκτό ότι οι θέσεις που καλύπτονται από συμβάσεις ορισμένου χρόνου για μεγάλα χρονικά διαστήματα (2-3 ετών), όπως και στη συγκεκριμένη περίπτωση, αφορούν σε πάγιες και διαρκείς ανάγκες.

Κύριε Δήμαρχε, κύριοι της παράταξης «Ανάπλαση», οι διαχωρισμοί σε ημέτερους και μη δεν έχουν θέση.

Κρίμα για τον ίδιο τον Δήμαρχο. Κρίμα για την ιστορία της παράταξης του. Κρίμα για τους Δημοτικούς Συμβούλους της παράταξης «Ανάπλαση» που μέχρι χθες ήταν μπροστάρηδες στα δικαιώματα των εργαζόμενων, αλλά τελικά, υπέκυψαν στην επιλεκτική και μονόπλευρη στήριξη με γνώμονα την πολιτική τοποθέτηση και τις διαπροσωπικές σχέσεις.

Αλλά πραγματικές προθέσεις εκδηλώνονται όταν έχεις την εξουσία στα χέρια σου και μπορείς να διαμορφώνεις τις αποφάσεις.

«Αρχή άνδρα δείκνυσι»: η ποιότητα του ανθρώπου φαίνεται όταν αναλάβει την εξουσία.

Η «Ανάπλαση» ξέχασε τις αρχές που δήθεν υποστήριζε, τις υποσχέσεις που έδινε, τις δήθεν δημοκρατικές τις ευαισθησίες, το δήθεν κοινωνικό της πρόσωπο και αποκάλυψε το πραγματικό της πρόσωπο. Αυτό του Δημάρχου αφέντη, που τα ξέρει όλα και αποφασίζει κατά το δοκούν, με πολιτικά κριτήρια εκεί που του είναι χρήσιμο, ενώ είναι άφαντος από τον Δήμο του και τα προβλήματα των συμπολιτών του”.

Εφημερίδα City View – 2ο τεύχος