Αρχική CULTURE Παπαστράτος: Η Τεχνολογική επανάσταση και στα προϊόντα καπνού

Παπαστράτος: Η Τεχνολογική επανάσταση και στα προϊόντα καπνού

Η εμπορική παραγωγή ράβδων καπνού ξεκινά τον ερχόμενο Ιανουάριο και δημιουργούνται 400 νέες θέσεις εργασίας.

Κοντά στην ολοκλήρωσή της βρίσκεται η σημαντική επένδυση της Παπαστράτος, η οποία  μετά από εννέα σχεδόν δεκαετίες σταματά να παράγει «απλά» τσιγάρα περνώντας στην παραγωγή μιας νέας γενιάς καινοτόμων καπνικών προϊόντων. Μια μεγάλη αλλαγή, η οποία, όπως αναφέρει ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Χρήστος Χαρπαντίδης, θα έχει σημαντική επιρροή στην υγεία του πληθυσμού που καπνίζει.

Πριν από λίγες ημέρες, η διοίκηση της εταιρείας εξέφρασε την ικανοποίησή της για την πορεία υλοποίησης επένδυσης ύψους 300 εκατ. ευρώ, η οποία ανακοινώθηκε τον περασμένο Μάρτιο.

Η Παπαστράτος μετατρέπει το εργοστάσιο της στον Ασπρόπυργο σε μονάδα παραγωγής των ράβδων καπνού για το IQOS και θα δημιουργήσει 400 νέες θέσεις εργασίας, οι οποίες θα προστεθούν στις περισσότερες από 250 θέσεις που δημιούργησε για την προώθηση και κυκλοφορία του IQOS στην ελληνική αγορά.

Η εμπορική παραγωγή των ράβδων καπνού θα ξεκινήσει τον Ιανουάριο του 2018 στο εργοστάσιο της εταιρείας Παπαστράτος στον Ασπρόπυργο και θα εξάγονται σε περισσότερες από 30 αγορές όλου του κόσμου. Η δυναμικότητα της παραγωγής ανέρχεται σε 20 δισ. ράβδους καπνού ετησίως.

Σύμφωνα με τον κ. Ιάκωβο Καργαρώτο, Αντιπρόεδρο της εταιρείας Παπαστράτος, το μικρό χρονικό διάστημα που βρίσκεται στην αγορά το νέο προϊόν έχει αποκτήσει φανατικό κοινό το οποίο αυξάνεται μέρα με τη μέρα. Ήδη το μερίδιό του στην Αθήνα έχει ξεπεράσει, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της εταιρείας, το 2%. Ο στόχος είναι να αντικαταστήσει πλήρως τα συμβατικά τσιγάρα το συντομότερο δυνατόν.

Αναφερόμενος στην πορεία της αγοράς ο κ. Καργαρώτος τόνισε ότι η πτώση της νόμιμης αγοράς του τσιγάρου στο εντεκάμηνο φέτος ανέρχεται σε 11 – 12%. Επίσης, σημείωσε ότι από το 2010 μέχρι σήμερα, η συνολική μείωση της νόμιμης αγοράς τσιγάρου ξεπερνά το 50%. Σημειώνεται ότι μέσα στα οκτώ χρόνια της οικονομικής κρίσης έχουν γίνει εννέα αλλαγές φορολογίας και ΦΠΑ.

Το 2017 η εκτίμηση για τα έσοδα από τα καπνικά προϊόντα είναι ότι θα υστερήσουν κατά μισό δισεκατομμύριο σε σχέση με πέρυσι που ήταν 3,2 δισ. ευρώ. Μέρος της απώλειας αιτιολογείται από την αποθεματοποίηση που έκαναν πέρυσι οι εταιρείες ενόψει της αλλαγής φόρου από 1η Ιανουαρίου αλλά επίσης ένα μεγάλο μέρος της απώλειας είναι επειδή αυξήθηκαν οι τιμές πάρα πολύ και η νόμιμη αγορά έπεσε δραματικά.

Σήμερα η Παπαστράτος εξάγει τα προϊόντα της σε περισσότερες από 30 χώρες και κατέχει περίπου το 40% της ελληνικής αγοράς, ενώ η συνεισφορά της στα κρατικά ταμεία κυμαίνεται στο 1,0 δισ. ευρώ (Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης και ΦΠΑ) ετησίως, ποσό που αντιστοιχεί περίπου στο 2% των εσόδων του τακτικού προϋπολογισμού.

Παράλληλα, από το 2012 η Παπαστράτος έχει αναλάβει πρωτοβουλία για την καταπολέμηση του παράνομου εμπορίου καπνικών προϊόντων. Σημειώνεται ότι το παράνομο εμπόριο πλήττει τα δημόσια έσοδα – περισσότερο από 600 εκατ. ευρώ χάνονται τον χρόνο – αλλά και όλη τη νόμιμη εφοδιαστική αλυσίδα – τα τελευταία χρόνια έχει κλείσει το 1/3 των σημείων της μικρής λιανικής (περίπτερα και ψιλικά).

Η Παπαστράτος από το 2012 έχει καταθέσει προτάσεις και έχει δαπανήσει περισσότερα από 3,5 εκατ. ευρώ σε ενέργειες υποστήριξης (παροχή εξοπλισμού και τεχνογνωσίας) της Πολιτείας και των διωκτικών Αρχών στην καταπολέμηση του παράνομου εμπορίου αλλά και ευαισθητοποίησης των πολιτών με καμπάνιες επικοινωνίας.

Εφημερίδα City View – 8ο τεύχος
Κ. Μπελιάς