Αρχική CULTURE Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου 2018 η Αθήνα- Ξεκινούν οι εκδηλώσεις

Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου 2018 η Αθήνα- Ξεκινούν οι εκδηλώσεις

Περισσότερες από 250 εκδηλώσεις σε μικρούς και μεγάλους χώρους, σε φορείς του βιβλίου αλλά και στις γειτονιές του μητροπολιτικού δήμου, για ενηλίκους και παιδιά, για μόνιμους κατοίκους αλλά και για επισκέπτες, μετανάστες και πρόσφυγες, στοχεύουν να προσελκύσουν στο βιβλίο ένα νέο κοινό και να ενισχύσουν τη φιλαναγνωσία, στο πλαίσιο της διοργάνωσης Αθήνα Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου 2018.

Η διοργάνωση, με το σύνθημα «Βιβλία παντού», αρχίζει στις 23 Απριλίου, θα διαρκέσει δώδεκα μήνες και θα εκδιπλωθεί σε πολλές θεματικές: «Το βιβλίο και οι Τέχνες», «Η μεγάλη γιορτή της ανάγνωσης», «Ένας κόσμος συγγραφείς», «Ανοιχτές συλλογές» κ.ά.

Η «Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου» αποτελεί μια τιμητική διάκριση της UNESCO, η οποία ξεκίνησε το 2001 από τη Μαδρίτη. Η Αθήνα είναι η 18η Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου. Το μεσημέρι της Τετάρτης 18 Απριλίου, στην αίθουσα τελετών του δημαρχιακού μεγάρου στην πλατεία Κοτζιά, ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης παρουσίασε σε συνέντευξη Τύπου τη φιλοσοφία της διοργάνωσης στην Αθήνα και τις κύριες θεματικές της.

Μετά την περσινή Documenta 14 η Αθήνα έχει δείξει ότι έχει μια ζωηρή δημιουργική σκηνή, επισήμανε ο δήμαρχος Αθηναίων και υπογράμμισε ότι η νέα διοργάνωση αποτελεί «ακόμη μία ευκαιρία διεθνούς διάκρισης για την πόλη της Αθήνας και ανάδειξής της σε προορισμό πολιτισμού».

Σκοπός της διοργάνωσης, όπως εξήγησε, είναι «να εμπνεύσει, να δημιουργήσει, να δώσει κίνητρα για ανάγνωση, να αφήσει πολιτιστικό αποτύπωμα στην πόλη και να υπενθυμίσει ότι βιβλίο σημαίνει ιστορίες, αφήγηση, σημαίνει φαντασία, πρωτοπορία και δημιουργικότητα, τέχνες, επιστήμες, ακόμη και νέες τεχνολογίες. Σημαίνει περιπέτεια και απόλαυση», συμπληρώνοντας ότι στους στόχους της διοργάνωσης είναι «να ενθαρρύνει τις σχέσεις των φορέων του βιβλίου με δημιουργικές ομάδες μέσα στην πόλη».

«Σημαντική εθνική επιτυχία» χαρακτήρισε την ανάληψη της εφετινής διοργάνωσης η πρόεδρος της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής της UNESCO Αικατερίνη Τζιτζικώστα, ενώ ο Γιώργος Χουλιάρας, πρόεδρος της Εταιρείας Συγγραφέων, που συμμετέχει στη διοργάνωση με δράσεις των μελών της και συλλογικές δράσεις, ευχήθηκε καλές αναγνώσεις υπογραμμίζοντας ότι «ζούμε σε ένα περιβάλλον εχθραναγνωσίας και πρέπει να προχωρήσουμε πέρα από αυτό γιατί χωρίς βιβλία δεν είμαστε άνθρωποι».

Στη συνέντευξη Τύπου συμμετείχαν επίσης ο Βασίλης Τσιμπούκης, εκπρόσωπος της Οργανωτικής Επιτροπής Ενίσχυσης Βιβλιοθηκών, η οποία συνεργάζεται στη διοργάνωση με εκδηλώσεις σε βιβλιοθήκες και ένα μεγάλο συνέδριο τον Μάρτιο του 2019 που θα διεξαχθεί από την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος, καθώς και ο Πάνος Χριστόπουλος, από το Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού, ο οποίος τόνισε τη σημασία της διάδοσης του βιβλίου στις παιδικές ηλικίες και σε ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες.