Αρχική Exclude Ολοκληρώνεται η μετεγκατάσταση στο κτίριο “Κεράνης”

Ολοκληρώνεται η μετεγκατάσταση στο κτίριο “Κεράνης”

Κεράνης
DCF compatable JPEG Img

Έως το τέλος του χρόνου θα έχει ολοκληρωθεί η μετεγκατάσταση των υπηρεσιών του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου στο κτίριο «Κεράνης», στη Λ. Θηβών, στον Άγιο Ιωάννη Ρέντη, όπως αναφέρει ανακοίνωση του υπουργείου.

Στην ανακοίνωση σημειώνεται ότι «ένας στόχος ετών γίνεται πραγματικότητα και οι διάσπαρτες και απομακρυσμένες υπηρεσίες του υπουργείου, για πρώτη φορά, θα βρίσκονται κάτω από κοινή στέγη εξοικονομώντας πόρους του κρατικού προϋπολογισμού».

Συγκεκριμένα, η σταδιακή μετεγκατάσταση, που αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι τις 28 Δεκεμβρίου, αφορά στο γραφείο του γγ Μεταναστευτικής Πολιτικής, στη Γενική Διεύθυνση Μεταναστευτικής Πολιτικής, στη Γενική Διεύθυνση Διοικητικών και Οικονομικών Υπηρεσιών, και στο αυτοτελές τμήμα Πολιτικού Σχεδιασμού Έκτακτης Ανάγκης, που λειτουργούσαν στο κέντρο της Αθήνας, επί της οδού Ευαγγελιστρίας, στην Υπηρεσία Ασύλου επί της λεωφόρου Κανελλοπούλου, στην Αρχή Προσφυγών επί της οδού Φιλοξένου και Σπινθάρου στον Νέο Κόσμο, στην ειδική υπηρεσία Συντονισμού και Διαχείρισης Προγραμμάτων που στεγαζόταν στην οδό Λέκκα στο κέντρο της Αθήνας, στο γραφείο του γγ Υποδοχής Αιτούντων Άσυλο και στην κεντρική Υπηρεσία Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Γενικής Γραμματείας Υποδοχής Αιτούντων που στεγάζονταν στη λεωφόρο Συγγρού και, τέλος, στο τμήμα εξυπηρέτησης πολιτών τρίτων χωρών επί της οδού Αγίου Διονυσίου στον Πειραιά.

Το Περιφερειακό Γραφείο Ασύλου θα παραμείνει στη λεωφόρο Κανελλοπούλου, ενώ το Περιφερειακό Γραφείο Ασύλου Πειραιά που στεγάζεται στην οδό Ναυάρχου Νοταρά στον Πειραιά θα μεταφερθεί στο κτίριο της οδού Φιλοξένου και Σπινθάρου.

Το ιστορικό του κτιρίου

Η Καπνοβιομηχανία «Κεράνης» ήταν μια από τις πρώτες Ελληνικές καπνοβιομηχανίες και έδρευε στον Πειραιά, στην οδό Αθηνών.

Ιδρύθηκε μετά από τις βιομηχανίες «Καρέλια» και «Παπαστράτος» το 1926 από τον Γεώργιο Α. Κεράνη και τον Σοφοκλή Φλέγκα. Αργότερα (1939) εισάγεται στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών.

Γνωστές μάρκες τσιγάρων Κεράνης ήταν τα «Παλλάς» το «Έθνος» και το «Άρωμα».

Αργότερα η καπνοβιομηχανία αποφασίζει να δραστηριοποιηθεί και στα διεθνή σήματα υπογράφοντας συμβόλαιο για την παραγωγή του «KENT» στην Ελλάδα και στη συνέχεια του «PALL MALL».

Στις εποχές ακμής είχαν φτάσει να εργάζονται στην εταιρεία περίπου 2.500 υπάλληλοι. Μετατράπηκε αργότερα σε συμμετοχική εταιρεία και άρχισε δραστηριότητες στο εμπόριο ποτών, τροφίμων, ενώ είχε εξαγοράσει και τις ιχθυοκαλλιέργειες «Γαλαξίδι».

Το κτίριο αγοράσθηκε από το Ελληνικό Δημόσιο το 1998, έναντι 35 εκ. ευρώ και δαπανήθηκαν περίπου άλλα τόσα εκατομμύρια ευρώ για να μετατραπεί το κτίριο απο βιομηχανικό σε κτίριο γραφείων. Ωστόσο, οι όποιες προσπάθειες είχαν γίνει για αξιοποίησή του, μέσω της μετεγκατάστασης υπουργείου ή και άλλων υπηρεσιών, έπεφταν στο κενό.

Τελικά, το 2014 αγοράσθηκε από την τότε Εθνική Πανγαία, μαζί με άλλα 13 ακίνητα, από το ΤΑΙΠΕΔ, έναντι τιμήματος 115,5 εκ. ευρώ. Η αγορά έγινε με τη μέθοδο sale & lease back διάρκειας 20 ετών. Αυτό σημαίνει ότι μετά το πέρας της 20ετίας (το 2034) θα το επιστρέψει στο Κράτος.

Το κτίριο που στέγαζε το πρώην Καπνεργοστάσιο της “Κεράνης” έχει επιφάνει άνω των 42.000 τ.μ. και μπορεί να φιλοξενήσει έως 2.300 θέσεις εργασίας.

Επιπλέον, το κτίριο διαθέτει και 506 θέσεις στάθμευσης, τόσο στεγασμένες όσο και υπαίθριες.