Αρχική OUR VIEW Ο βρεφονηπιακός που ανάβει φωτιές

Ο βρεφονηπιακός που ανάβει φωτιές

Ένα θέμα που επανέρχεται στο προσκήνιο είναι ο 5ος βρεφονηπιακός σταθμός στο Αιγάλεω, καθώς πρόθεση της Δημοτικής αρχής είναι η κατασκευή του στο Μπαρουτάδικο.

Αντιδράσεις προκαλεί η είδηση ότι το κτίσμα, το οποίο θα φιλοξενήσει τον 5ο βρεφονηπιακό σταθμό είναι πιθανό να κατασκευαστεί στη θέση Πατινάζ στο Μπαρουτάδικο. Το κόστος ανέρχεται σε 2.300.000 ευρώ και το κτίριο θα έχει βιοκλιματικό χαρακτήρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Δήμος θεωρεί ότι ουσιαστικά ο συγκεκριμένος χώρος δεν ανήκει στο Μπαρουτάδικο, ενώ ο  βιοκλιματικός χαρακτήρας του κτίσματος δείχνει τον απόλυτο σεβασμό προς το άλσος και μπορεί να λειτουργήσει αρμονικά με αυτό.

Ήδη υπήρξαν οι πρώτες αντιδράσεις και σε συνάντηση των μελών της Συνέλευσης αγώνα για την υπεράσπιση του Μπαρουτάδικου ελήφθησαν οι παρακάτω αποφάσεις:

-Συστήθηκε μια ανοιχτή συνέλευση αγώνα με οριζόντιες διαδικασίες όπου οι αποφάσεις παίρνονται με τη λογική του διαλόγου διεκδικώντας την συναινετική ομοφωνία.

-Στόχευση είναι καταρχήν η αποτροπή της τσιμεντοποίησης του Πατινάζ και ακολούθως η αντιμετώπιση άλλων απειλών του αστικού άλσους του Μπαρουτάδικου (ανεξέλεγκτη κοπή δέντρων, παρουσία και επέκταση της “Αλέας”, γενική περιβαλλοντική απαξίωση του άλσους).

-Προσδιορίστηκαν κινήσεις τόσο σε επίπεδο αντιπληροφόρησης (αφίσα στο Αιγάλεω, ευέλικτο κείμενο για μοίρασμα στον περίγυρο του αστικού άλσους αλλά και ευρύτερα) όσο και δράσης (οργάνωση εκδηλώσεων, δενδροφύτευση και στήσιμο μιας σταθερής υποδομής για τη φιλοξενία δράσεων μέσα στον χώρο του Πατινάζ αλλά και προτάσεις για παρεμβάσεις σε αρμόδιους, για την υπόθεση, φορείς) οι οποίες θα συγκεκριμενοποιηθούν στην επόμενη συνέλευση.

-Σύνδεση με αγώνες σε πόλεις, γειτονιές και χωριά γύρω από την υπόθεση υπεράσπισης του περιβάλλοντος.

-Δημιουργία μπλογκ και ομάδας στα social media.

Για το όλο θέμα, οι κάτοικοι που αντιδρούν υποστηρίζουν μέσω ανακοίνωσής τους ότι: «Το Μπαρουτάδικο έχει μείνει στο 1/3 από την αρχική του έκταση και τα κτίρια που “φιλοξενεί” είναι πάντα… κοινής ωφέλειας (δηλαδή, αν αυτή τη φορά χρειαστεί -που πάντα χρειάζεται- νοσοκομείο στην περιοχή θεωρείται αυτονόητο ότι θα το χτίσουν κι αυτό στο Μπαρουτάδικο). Η υπόθεση του αστικού άλσους, ωστόσο, έχει εδώ και χρόνια κορεστεί. Με τόσα λεφτά είναι γελοίο να μην βρίσκεται έκταση και κτίριο μέσα στον αστικό ιστό. Υπάρχουν πολλές ερμηνείες για αυτή την εμμονή των δημοτικών αρχών με το Μπαρουτάδικο και όλες είναι επιβαρυντικές για τους εμπνευστές τους. Επιπλέον, και αυτή τη φορά λογαριάζουν χωρίς τους κατοίκους του Αιγάλεω, που κι αυτή τη φορά θα δώσουν μάχη για να μην πειραχτεί ούτε εκατοστό από το Πατινάζ (οι δημοτικοί άρχοντες επιμένουν, εν τω μεταξύ, ότι το πατινάζ δεν είναι Μπαρουτάδικο θεωρώντας τα κάγκελα με τα οποία το χώρισαν κάποτε ως φυσικό σύνορο!). Λέμε ΝΑΙ στον βρεφονηπιακό σταθμό και ΟΧΙ μέσα στο Μπαρουτάδικο».

Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση: «Την Τρίτη 29/5, ως μια πρώτη αντανακλαστική κίνηση, προχωρήσαμε σε παρέμβαση στο δημοτικό συμβούλιο ξεκαθαρίζοντας με την δέουσα σαφήνεια ότι στο Μπαρουτάδικο δεν πρόκειται να πέσει ούτε γραμμάριο τσιμέντου για όλους τους λόγους του κόσμου. Ο δήμαρχος, και επικεφαλής της δημοτικής παράταξης που ονομάζεται… “Ανάπλαση”, μας ξεκαθάρισε ότι το έργο θα γίνει και επικαλέστηκε το δικαίωμα στη διαφωνία μέσα σε μια δημοκρατία, λες και δεν θυμόμαστε τις απόπειρες “κοινωνικού αυτοματισμού”, που δρομολόγησε στο παρελθόν ούτε τα ΜΑΤ που έχει φέρει στην πόλη, η προηγούμενη δημοτική αρχή για την υπόθεση του Πατινάζ».

Εφημερίδα City View – 12ο τεύχος
Κ. Μπελιάς