Αρχική Exclude Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στο Αιγάλεω (pics)

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στο Αιγάλεω (pics)

Δημοκρατίας

Παρουσία του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλου τελέστηκε χθες, Κυριακή 8 Δεκεμβρίου 2019 η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό της Αγίας Τριάδος στο Αιγάλεω.

Όπως αναφέρει το romfea.gr, στη Θεία Λειτουργία προεξήρχε ο Σεβ. Μητροπολίτης Νικαίας κ. Αλέξιος, πλαισιούμενος από τον Προϊστάμενο του Ναού Αρχιμ. Πέτρο Χαλούλο, τους συνεφημερίους και κληρικούς της Ιεράς Μητροπόλεως.

Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο Σεβασμιώτατος, ο οποίος μεταξύ άλλων τόνισε: “Μνημονεύοντας τους Αγίους μας, στρεφόμαστε ιδιαιτέρως προς την εν Ουρανώ θριαμβεύουσα Εκκλησία, την Εκκλησία των Αγίων, οι οποίοι ως αστέρες φωτεινοί περιστοιχίζουν τον υψηλό Θρόνο του Θεού. Βέβαια, δεν εκπέμπουν όλα τα αστέρια το ίδιο φως. Όμοια και τα πνευματικά αστέρια διακρίνονται για την ποικιλία, για την οποία ομιλεί ο Απόστολος Παύλος: «Αστήρ αστέρος διαφέρει εν δόξη» (Α’ Κορ. 15, 41).”

Σε άλλο σημείο ο κ. Αλέξιος τόνισε: “Σήμερα συναχθήκαμε εδώ, για να τιμήσουμε εκτάκτως και ιδιαιτέρως τρία Αστέρια του Νοητού Στερεώματος. Πρόκειται για τους Αγίους Νεομάρτυρες Σταμάτιο, Ιωάννη και Νικόλαο, οι οποίοι κατάγονταν από το όμορφο νησί των Σπετσών και μαρτύρησαν υπέρ του ονόματος του Χριστού το σωτήριον έτος 1822.”

“Ο Σταμάτιος και ο Ιωάννης ήσαν αδελφοί, τέκνα του Θεόδωρου και της Ανέζως Γκίνη. Πλέοντας προς την Κων/πολη, προσάραξαν λόγω σφοδρής θαλασσοταραχής στον Τσεσμέ, Μικρασιατική παραλία κοντά στη Χίο. Εκεί ζήτησαν τη βοήθεια ενός Χριστιανού, για να επισκευάσουν το πλοίο τους” πρόσθεσε ο Σεβασμιώτατος.

“Όμως εκείνος τους πρόδωσε στον Αγά και ακολούθησε σύλληψη και φυλάκισή τους, ενώ ο πλοίαρχος Νικόλαος ομολόγησε ευθύς την πίστη του στον Χριστό και αποκεφαλίστηκε. Ακολούθησε η πίεση στους δύο αδελφούς, για να αλλαξοπιστήσουν. Οι Μάρτυρες έστειλαν κρυφή εξομολόγηση στον Μητροπολίτη Χίου, ο οποίος τους έδωσε ευλογία, ενώ κοινώνησαν κρυφά των Αχράντων Μυστηρίων, με τη βοήθεια γυναίκας, η οποία προφανώς δεν προκαλούσε υποψίες. Εξοπλισμένοι με το ισχυρό όπλο της Θείας Κοινωνίας, επανεμφανίστηκαν στις Αρχές και ομολόγησαν την πίστη τους. Πορευόμενοι προς το μαρτύριο φώναζαν προς το πλήθος: «Χριστιανοί είμεθα, για τον Χριστό πηγαίνουμε στον θάνατο»” – συμπλήρωσε ο Μητροπολίτης Νικαίας.

Κλείνοντας ο Σεβασμιώτατος υπογράμμισε: “Ο λόγος για τον οποίο τιμούμε τους Αγίους μας είναι πρώτιστα η μίμηση της αρετής τους και της πορείας τους στη γη σύμφωνα με το θέλημα του Θεού. Οι εικόνες τους είναι, “βιβλία” που μας μιλούν και μας διδάσκουν και μας καλούν σε μίμηση της ζωής τους. Και χαίρω ως Ποιμενάρχης της περιοχής αυτής, για την πρωτοβουλία της Ενώσεως Εμπόρων και Επαγγελματιών Αιγάλεω, να τιμηθούν οι Τρεις Σπετσιώτες Άγιοι, οι προστάτες της Ενώσεως. Την σημερινή εορτή λαμπρύνει με την παρουσία του ο Εξοχώτατος Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κ. Προκόπιος Παυλόπουλος δίνοντας πρώτος την Ομολογία της Πίστεως και της σεμνής προσαρμογής στα ιερά θέσμια και στις παραδόσεις της ελληνικής φυλής, που είναι εκφράσεις του Ελληνοχριστιανικού Πολιτισμού, όπως τον διαμόρφωσαν και τον δόξασαν οι άγιοι Πατέρες της Εκκλησίας.”

Να αναφερθεί ότι στην Θεία Λειτουργία παρέστησαν ο Αναπληρωτής Υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων κ. Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, ο Δήμαρχος Αιγάλεω κ. Ιωάννης Γκίκας, ο Δήμαρχος Σπετσών κ. Παναγιώτης Λυράκης και εκπρόσωποι των Ενόπλων Δυνάμεων.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας τελέστηκε αρτοκλασία υπέρ υγείας και ενισχύσεως των μελών της Ενώσεως Εμπόρων και Επαγγελματιών Αιγάλεω, και ο Πρόεδρος της Ενώσεως κ. Ηλίας Μάνδρος προσέφερε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας μία τιμητική πλακέτα, ενώ ο Δήμαρχος κ. Ιωάννης Γκίκας προσέφερε στον κ. Παυλόπουλο το μετάλλιο της πόλης.

Στην συνέχεια πραγματοποιήθηκε η Λιτάνευση της Εικόνας των Τριών Σπετσιωτών Νεομαρτύρων, συνοδεία αγήματος του Πολεμικού Ναυτικού, μικρασιατικών συλλόγων και πλήθους πιστών.

Τέλος μετά το πέρας της Λιτανείας ο Σεβασμιώτατος ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την τιμητική του παρουσία τονίζοντας: “Ο κ. Παυλόπουλος με το παράδειγμά του μας δείχνει τον δρόμο, ότι εμείς οι Έλληνες πρέπει να είμαστε ενωμένοι με την πίστη μας στον Χριστό και την αγάπη μας στην Πατρίδα.”