Αρχική ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΟΣΜΟΣ Ο Μακρόν καλεί σε δράση κατά της “κατάχρησης” του δικαιώματος ασύλου

Ο Μακρόν καλεί σε δράση κατά της “κατάχρησης” του δικαιώματος ασύλου

Μέτρα για τη βία κατά των γυναικών ανακοίνωσε ο Μακρόν

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε σήμερα, ενώπιον του Συμβουλίου της Ευρώπης, ότι το δικαίωμα του ασύλου θα “χαθεί”, αν δεν ληφθεί κανένα μέτρο για να καταπολεμηθεί η “παράκαμψή του”, ακόμη η “κατάχρησή του”.

Σε ομιλία του στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης στο Στρασβούργο, ο αρχηγός του γαλλικού κράτους επέμεινε στην ανάγκη για μεταρρύθμιση του “ελέγχου των μεταναστευτικών ροών” και της “προστασίας του δικαιώματος του ασύλου”.

Διότι, “αν δεν έχουμε το θάρρος να κοιτάξουμε κατάματα το αίτημα για έλεγχο που εκφράζουν οι συμπολίτες μας, αν δεν έχουμε τη νηφαλιότητα να δούμε ότι, σε πολλές περιπτώσεις, το αίτημα του ασύλου προέρχεται από χώρες βαθιά ασφαλείς και ότι σήμερα το αίτημα του ασύλου αποτελεί καταφανώς αντικείμενο παράκαμψης ή κατάχρησης, δεν θα είμαστε νηφάλιοι”, πρόσθεσε.

“Αν αφήσουμε το δικαίωμα του ασύλου να γίνει αντικείμενο κατάχρησης, διακίνησης, τότε αυτό θα χαθεί”, προειδοποίησε ο Μακρόν.

“Δεν θα είναι οι δημοκράτες που θα εξαλείψουν το δικαίωμα αυτό, αλλά αυταρχικοί (ηγέτες) εκλεγμένοι από λαούς που θα φοβούνται”, πρόσθεσε.

Για τον Μακρόν, το δικαίωμα ασύλου “είναι ένα από τα πιο θεμελιώδη κεκτημένα μας”, το οποίο “αποτελεί κομμάτι της ύπαρξής μας και εφευρέθηκε σε αυτή την ήπειρο”.

Με σχεδόν 110.000 αιτήσεις για χορήγηση ασύλου, η Γαλλία βρισκόταν το 2018 στην 4η θέση, σύμφωνα με τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), ακριβώς πίσω από την Τουρκία (116.000 ) και τη Γερμανία (162.000).

Αλλά ενώ στη Γερμανία ο αριθμός των αιτήσεων μειώνεται, στη Γαλλία αυξήθηκε κατά 20% το 2018 για δεύτερη συνεχή χρονιά, με πολλές αιτήσεις Αλβανών και Γεωργιανών που οι δημόσιες αρχές θεωρούν σε μεγάλο βαθμό αβάσιμες.

Ο Μακρόν πρόσφατα επανεκκίνησε τη συζήτηση για τη μετανάστευση καλώντας να εξεταστεί το θέμα “κατάματα”, καθώς “η Γαλλία δεν μπορεί να υποδέχεται όλον τον κόσμο, αν θέλει να υποδέχεται σωστά”.

Μια κοινοβουλευτική συζήτηση για τη μετανάστευση αναμένεται να διεξαχθεί την προσεχή εβδομάδα στη Γαλλία.

Ο Μακρόν επέμεινε εκ νέου στην ανάγκη να ληφθούν μέτρα σε ευρωπαϊκό επίπεδο, κυρίως για την προστασία των συνόρων και την κατανομή των μεταναστών. Ο ίδιος θεωρεί ότι (η Ευρωπη) “δεν θα πρέπει να ενδώσει στην πίεση” της Τουρκίας την ώρα που οι αφίξεις των μεταναστών αυξήθηκαν πρόσφατα στα ελληνικά νησιά. “Μένει ακόμη να γίνει δουλειά με την Τουρκία” για να τηρηθεί η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας του 2016, τόνισε.

Ο πρόεδρος Μακρόν προειδοποιεί για τους “μεγάλους φόβους” που “αυξάνονται παντού”

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν απηύθυνε σήμερα έκκληση για την ενδυνάμωση της Ευρώπης και των αξιών της, ώστε να αντισταθμιστεί «η επιστροφή των μεγάλων φόβων» που τροφοδοτεί το αίσθημα «σαγήνης» προς «τα αυταρχικά καθεστώτα».

Σε μια ομιλία ενώπιον της κοινοβουλευτικής συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης στο Στρασβούργο, ο Γάλλος ηγέτης περιέγραψε μια δυσοίωνη εικόνα για την κατάσταση του κόσμου με φόντο την «άνευ προηγουμένου αποδυνάμωση του πολυμερούς συστήματος».

«Υπό αμφισβήτηση, οι αρχές και οι αξίες μας…προσκρούουν πάνω στην τρομοκρατική απειλή, τους ψηφιακούς, κλιματικούς και δημογραφικούς μετασχηματισμούς, την κρίση του παγκοσμιοποιημένου καπιταλισμού, που δεν ξέρει πώς να αντιμετωπίσει το ζήτημα των ανισοτήτων. Όλα αυτά τα φαινόμενα έχουν λογικές, δυναμικές, σε ορισμένες περιπτώσεις βαθιά διαφορετικές, όμως συμβαίνουν ταυτόχρονα και σηματοδοτούν την επιστροφή των μεγάλων φόβων που βλέπουμε παντού να αυξάνονται. Και, μαζί με εκείνους, ο παραλογισμός, ο φόβος της υποβάθμισης, ο φόβος του κόσμου, της απώλειας της εμπιστοσύνης…» επισήμανε ο επικεφαλής του γαλλικού κράτους.

Μπροστά σε αυτό, «επιβεβαιώνονται οι ριζοσπαστικά αντίθετες οδοί», σύμφωνα με τον ίδιο. Εκείνη της «εσωστρέφειας» και της προσφυγής στο ισχυρό Κράτος με μια «ολοένα και μεγαλύτερη σαγήνη των πληθυσμών μας προς τα αυταρχικά καθεστώτα».

«Αυτό θα ήταν ένα ιστορικό σφάλμα, ο κίνδυνος να χαθούμε» προειδοποίησε ο Εμανουέλ Μακρόν.

Η δεύτερη οδός είναι εκείνη της «ψευδαίσθησης», την οποία υποστηρίζουν εκείνοι που «θα ήθελαν ο κόσμος να μην είναι αυτός που είναι».

Ο πρόεδρος της Γαλλίας προέτρεψε να «μην υποκύψουμε σε καμία από αυτές τις οδούς», αλλά να «καταστήσουμε πιο συμπαγείς τις δημοκρατίες μας ανακαλύπτοντας και πάλι τι ακριβώς γίνεται από εμάς τους Ευρωπαίους». Να πούμε «όχι στην αποδυνάμωση και ναι στην προάσπιση των δημοκρατικών δικαιωμάτων».

Ο Μακρόν υπογράμμισε ότι βασίζεται για αυτό στο Συμβούλιο της Ευρώπης, που γιορτάζει σήμερα την 70η επέτειό του.

Ο επικεφαλής του γαλλικού κράτους εξέφρασε την ανησυχία του για την κατάσταση στην Τουρκία «όπου το Κράτος δικαίου οπισθοχωρεί» και στη Ρωσία «όπου η καταστολή των διαδηλώσεων αυτό το καλοκαίρι προκαλεί πολυάριθμα και έννομα ερωτήματα που η Γαλλία συμμερίζεται».

Η επιστροφή της Ρωσίας στο Συμβούλιο της Ευρώπης έπειτα από πέντε χρόνια διπλωματικής κρίσης δεν είναι μια «κίνηση ευγένειας» απέναντι στη Μόσχα, υπογράμμισε επίσης.

«Είναι μια απόφαση απαίτησης» προκειμένου η Ρωσία «να σέβεται πλήρως τις υποχρεώσεις της και να εκπληρώνει τα καθήκοντά της προς το Συμβούλιο της Ευρώπης».