Αρχική ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Ντράγκι: Η Ελλάδα μπορεί να ενταχθεί στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης

Ντράγκι: Η Ελλάδα μπορεί να ενταχθεί στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης

«Η Ελλάδα έχει πραγματοποιήσει σημαντική πρόοδο στις μεταρρυθμίσεις τα τελευταία χρόνια και έχει καταγράψει μεγάλη ανάπτυξη. Και αυτό αναγνωρίζεται,όπως φαίνεται από τα χαμηλά επιτόκια. Αν η αξιοπιστία ενισχυθεί και υπάρξουν οι προϋποθέσεις για την πιστοληπτική αναβάθμιση, η Ελλάδα θα μπορέσει να συμμετάσχει στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης».

Αυτό υποστήριξε ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι μιλώντας ενώπιον των ευρωβουλευτών της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου. Απαντώντας σε ερώτηση του Έλληνα ευρωβουλευτή της ΝΔ Γιώργου Κύρτσου, ο Ιταλός αρχιτραπεζίτης αναγνώρισε την πρόοδο που έγινε στην Ελλάδα κατά τα τελευταία χρόνια, μίλησε για ανάγκη περαιτέρω ενίσχυσης της αξιοπιστίας της και άφησε ανοιχτό το παράθυρο για ένταξη της χώρας στο QE.

«Το βασικό εδώ πέρα είναι ότι διατηρούνται οι κατάλληλες συνθήκες στην αγορά, οι συνθήκες που υπάρχουν και τώρα. Και ήταν σημαντική η πρόοδος στις μεταρρυθμίσεις της Ελλάδας τα τελευταία χρόνια, που προερχόταν από μια κατάσταση πολύ δύσκολη –για να μην πω τίποτα άλλο. Χρειάζεται να ενισχυθεί περαιτέρω η αξιοπιστία και η εμπιστοσύνη των κεφαλαιαγορών. Οπότε αυτό το στοιχείο είναι βασικό για τη διαμόρφωση της δημοσιονομικής πολιτικής. Τα αποτελέσματα έχουν ξεπεράσει τους στόχους, παραπάνω από μία φορά. Οπότε συνολικά οι οικονομικές εξελίξεις αναγνωρίζουν ότι υπάρχει πρόοδος στη χώρα», υπογράμμισε. «Αν τα πράγματα συνεχιστούν όπως πάνε τώρα και αν συνεχιστεί η σημαντική πρόοδος στις προϋποθέσεις, θα μπορέσει να συμμετέχει στην ποσοτική χαλάρωση η Ελλάδα», κατέληξε ο αρχιτραπεζίτης.

Σε σχέση με τα «κόκκινα δάνεια», ο Μάριο Ντράγκι τόνισε ότι «η μείωσή τους παραμένει ζωτικής σημασίας, αφού υψηλό ποσό μη εξυπηρετούμενων δανείων οδηγεί σε ευπάθεια το τραπεζικό σύστημα, το οποίο έτσι δεν χρηματοδοτεί τον ιδιωτικό τομέα. Ωστόσο, χρειάζεται η μείωση των κόκκινων δανείων χωρίς να ξεχνάμε τη κοινωνική πτυχή», τόνισε.