Αρχική LIFESTYLE Νηστίσιμη χορτόπιτα από τη Ρούμελη με χειροποίητο φύλλο

Νηστίσιμη χορτόπιτα από τη Ρούμελη με χειροποίητο φύλλο

Δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από τις παραδοσιακές συνταγές ειδικά τις μέρες της νηστείας. Σας παρουσιάζουμε λοιπόν την καλύτερη σπιτική συνταγή γαι χορτόπιτα που θα λατρέψουν μικροί και μεγάλοι.

Για ταψί διαμέτρου 32 – 34 εκατοστών.
Υλικά για τα φύλλα
(τα υλικά αυτά θα σας δώσουν 10 φύλλα)

2 φλιτζάνια αλεύρι σκληρό
2 φλιτζάνια αλεύρι μαλακό
1κουτ γλυκού αλάτι
1 κουτ σούπας ξύδι
2 φλιτζάνια νερό
1 κουτ σούπας λάδι
Νισιστέ για το άνοιγμα των φύλλων
Αν δεν επιθυμείτε να ανοίξετε φύλλο μπορείτε να χρησιμοποιήσετε έτοιμο φύλλο για χωριάτικες πίτες.

Για τη γέμιση

2 ματσάκια σέσκουλα
2 ματσάκια λάπαθα ή 1/2 κιλό σπανάκι
1 ματσάκι καυκαλίθρες
1 ματσάκι μάραθο
1 ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια
1 ματσάκι μυρώνια ή ένα μικρό ματσάκι τσουκνίδες
2-3 μικρά πράσα
1 1/2 φλιτζάνι λάδι
Αλάτι – πιπέρι
Η σύνθεση των χόρτων μπορεί να ποικίλει ανάλογα με την εποχή και ανάλογα
με αυτά που μπορεί να βρει ο καθένας μας.

Για να ετοιμάσουμε τη γέμιση πλένουμε τα χόρτα και τα ψιλοκόβουμε (σέσκουλα, σπανάκι, λάπαθα μαζί τα υπόλοιπα μυρωδικά σε άλλο μπολ).
Αλατίζουμε τα χόρτα, εκτός των μυρωδικών και τα αφήνουμε για μισή περίπου ώρα. Στύβουμε με τα χέρια μας τα χόρτα ώστε να φύγουν όλα τα υγρά τους και τα τοποθετούμε μέσα σε λεκάνη προσθέτοντας τα υπόλοιπα μυρωδικά, τη φέτα τριμμένη, τα αυγά χτυπημένα, αρκετό φρεσκοτριμμένο πιπέρι και μισό φλιτζάνι λάδι.
Ανακατεύουμε καλά τα υλικά μας και αρχίζουμε το στρώσιμο της πίτας.

Αλείφουμε με λάδι το ταψί μας και τοποθετούμε ένα φύλλο έτσι ώστε να εξέχει κι απέξω από το ταψί. Αλείφουμε με λάδι και τοποθετούμε δεύτερο φύλλο και τρίτο με την ίδια διαδικασία. Μοιράζουμε ένα μέρος της γέμισης και τοποθετούμε κι άλλο φύλλο αλείφοντας πάντα με λάδι. Συνεχίζουμε την ίδια διαδικασία μέχρι να μοιράσουμε όλη τη γέμιση.
Τέλος τοποθετούμε τρία φύλλα, αλείφοντας κάθε φορά με λάδι, γυρίζουμε προς τα μέσα τα φύλλα που εξείχαν του ταψιού, αλείφουμε με λάδι ή αν θέλουμε με ένα κρόκο αυγού χτυπημένο με λίγο λάδι και χαράζουμε την πίτα σε κομμάτια.
Ψήνουμε στους 180 βαθμούς πάνω κάτω αντιστάσεις, στην κατώτερη σχάρα της κουζίνας για μια περίπου ώρα.

ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!