Αρχική OUR VIEW Το outsider κερδίζει συνεχώς έδαφος

Το outsider κερδίζει συνεχώς έδαφος

Εικόνα για τον Νίκο Ανδρουλάκη

Κύριε Ανδρουλάκη, λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές, γιατί να προσέλθουν οι πολίτες να ψηφίσουν καθώς η απογοήτευση περισσεύει στις τάξεις του ΠΑΣΟΚ;

Η υποψηφιότητά μου κατατέθηκε διότι πιστεύω ότι θα καταφέρω να διευρύνω τα όρια της παράταξης, προσφέροντας μια άλλη επιλογή στον ελληνικό λαό πριν τις επόμενες εκλογές. Ένα κόμμα δημοκρατικό, προοδευτικό που θα σέβεται τους θεσμούς και το κράτος. Αλλά κυρίως μια παράταξη που θα είναι έτοιμη να συγκρουστεί με τα κατεστημένα που χρεοκόπησαν την Ελλάδα. Ο προοδευτικός χώρος έχει ανάγκη από ένα δημιουργικό σοκ, από αλλαγή γενιάς που θα φέρει μπροστά νέους ανθρώπους, απαλλαγμένους από βαρίδια του παρελθόντος.

Φτάνει πια η μιζέρια και η εσωστρέφεια. Φτάνει πια το «αδερφοφάγωμα». Είναι καιρός να δούμε το μέλλον και να αφήσουμε πίσω το παρελθόν.

Πολλοί ρωτούν τι θα κάνει ο νέος φορέας αν τεθεί θέμα κυβερνητικών συνεργασιών μετά τις εκλογές. Εσείς τι θα κάνετε; Τον Τσίπρα θα επιλέξετε ή τον Μητσοτάκη;

Παρακολούθημα του κ. Τσίπρα και του κ. Μητσοτάκη δεν θα γίνει ο ενιαίος φορέας. Δεν είναι αυτή η μοίρα του και σε καμιά περίπτωση. Εγώ δεν πρόκειται να γίνω φερετζές του παλαιού πολιτικού συστήματος που έκανε διευθετήσεις και συνεννοήσεις πίσω από την πλάτη του ελληνικού λαού. Θέλω να είμαι ξεκάθαρος σ΄ αυτό.

Από την άλλη δεν πρέπει να απορρίπτουμε κάθετα το ενδεχόμενο συμμετοχής σε κυβέρνηση συνεργασίας. Για να συμβεί κάτι τέτοιο, όμως, θα πρέπει να υπάρξει μια προγραμματική συμφωνία μεταξύ των κομμάτων που συμμετέχουν για να μην περιοριστεί σε μια απλή μοιρασιά θέσεων εξουσίας.

Τι θα κάνετε αν εκλεγείτε; Θα παραιτηθείτε από Ευρωβουλευτής;

Στην Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχουμε πολλούς ευρωβουλευτές που ηγούνται κομμάτων στη χώρα τους. Μάλιστα, ο σημερινός Πρωθυπουργός της Κροατίας, κ. Πλένκοβιτς ήταν, μέχρι την εκλογική νίκη του κόμματος του το 2016, ευρωβουλευτής. Και δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι με τίμησαν με την ψήφο τους 113 χιλιάδες πολίτες που μ’ έστειλαν στο Ευρωκοινοβούλιο. Η θέση μου δεν είναι μειονέκτημα για την προοδευτική παράταξη αλλά πλεονέκτημα.

Από τι πιστεύετε θα εξαρτηθεί η ενότητα του νέου πολιτικού φορέα και μετά τις εκλογές; Πώς δηλαδή δεν θα γίνει «πουκάμισο αδειανό» αυτή η προσπάθεια που γίνεται;

Σε όλη την Ελλάδα που περιοδεύω ζητώ από τον κόσμο να στηρίξει την προσπάθεια για τη δημιουργία μιας μεγάλης Δημοκρατικής Παράταξης. Η μαζικότητα της συμμετοχής θα κρίνει και την επιτυχία του εγχειρήματος. Όσο περισσότεροι έρθουν και ψηφίσουν τόσο μεγαλύτερη θα είναι η εγγύηση της ενότητας.

Στόχος μου είναι η δημιουργία ενός νέου, ανοιχτού κόμματος από εκείνους που θέλουν να κάνουν κι όχι από εκείνους που θέλουν να γίνουν.

Ξεκαθαρίζω ότι θέλω να κυβερνήσω με τη γενιά μου, είναι καιρός να βγουν μπροστά οι νέοι ώστε να ανανεωθεί και ηλικιακά αλλά και ιδεολογικά το πολιτικό σύστημα. Αν αποτύχουμε να είστε σίγουρος ότι θα μπει σε περιπέτειες όλη η χώρα κι όχι μόνο η προοδευτική παράταξη.

Τι έχετε να πείτε στους πολίτες που βυθίζονται καθημερινά από τα οικονομικά προβλήματα; Από υπέρογκα χρέη και δυσβάσταχτους φόρους;

Την ερώτηση αυτή κυρίως θα έπρεπε να την κάνετε σε όσους έταζαν σεισάχθεια και τελικά υπέγραψαν τα πιο σκληρά μνημόνια. Ο λαός ζητά διέξοδο, να σταματήσει η οικονομική ανέχεια, να σταματήσει η επιβολή νέων φόρων και οι περικοπές συντάξεων. Για να αλλάξει σελίδα και να ανακουφιστεί η κοινωνία χρειάζονται τομές. Πρώτη και καλύτερη μια γενναία ρύθμιση στα κόκκινα δάνεια χιλιάδων νοικοκυριών και επιχειρήσεων που τίμια δεν άντεξαν την κρίση. Και δεύτερον να φτιαχτούν οι προϋποθέσεις για την παραγωγή νέου πλούτου.

Το ΠΑΣΟΚ, που καταλάμβανε τον προοδευτικό χώρο έχει απαξιωθεί στα μάτια του κόσμου. Τι θα κάνετε για να αλλάξετε αυτή την άποψη;

Από τη δεκαετία του ’80 και μετά αν υπήρξε ένα κόμμα που έκανε μεγάλες μεταρρυθμίσεις στη χώρα ήταν το ΠΑΣΟΚ. Ο εκδημοκρατισμός της κοινωνίας και το γεγονός ότι ήρθαν μπροστά πολίτες που ήταν στο περιθώριο είναι δικό μας επίτευγμα. Επίσης, αν υπάρχουν σήμερα σύγχρονες υποδομές οφείλονται στο ΠΑΣΟΚ. Κάναμε λάθη; Βεβαίως, τεράστια. Κυρίως δεν πολεμήσαμε αλλά θρέψαμε το πελατειακό κράτος, τη δημαγωγία, την κομματοκρατία, φαινόμενα διαφθοράς. Αυτά θα τα αφήσουμε στο παρελθόν και θα πάρουμε μόνο τα καλά για να κτίσουμε το καινούργιο.

Σας κάνουν συχνά την ερώτηση για το ΠΑΣΟΚ, αν θα διαλυθεί την επόμενη ημέρα κι αν τα δάνεια που χρωστά θα διαγραφούν. Εσείς τι απαντάτε;

Όλη αυτή η συζήτηση που γίνεται για δήθεν αλλαγή ΑΦΜ του ΠΑΣΟΚ για να γλιτώσει τα χρέη του είναι εκ του πονηρού και άκρως συκοφαντική. Δάνεια πήραν όλα τα κόμματα με το στρεβλό σύστημα που ίσχυε και πρέπει να σταματήσει. Όσο ήμουν γραμματέας στο κόμμα, δεν πήραμε ούτε ένα ευρώ νέο δάνειο. Το ξεκαθαρίζω για να μη γίνονται παρερμηνείες. Ο ελληνικός λαός δεν θα επιβαρυνθεί από τα δάνεια του ΠΑΣΟΚ τα οποία θα αποπληρωθούν τα επόμενα χρόνια.

Όμως, κάποτε θα πρέπει να μάθουμε και τι συμβαίνει με τα δάνεια της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ. Θα πάνε επιτέλους στη Δικαιοσύνη;

Συνέντευξη για την εφημερίδα City View
7ο τεύχος
Α. Θεοφιλόπουλος