Αρχική CULTURE Νέες τεχνολογίες

Νέες τεχνολογίες

Γιγαντιαίοι πύργοι για drones παραδόσεων στα σχέδια της Amazon

Σειρά αιτήσεων για κατοχύρωση ευρεσιτεχνιών από την Amazon, υποδεικνύει πως η εταιρεία οραματίζεται την κατασκευή γιγαντιαίων πύργων, γεμάτων ρομπότ, που θα εξυπηρετούν drones για παραδόσεις.

Όπως επισημαίνεται σε μία από τις αιτήσεις, οι αποθήκες (τα αποκαλούμενα fulfillment centers) της εταιρείας, που βρίσκονται στα περίχωρα των μεγάλων πόλεων, δεν επαρκούν πλέον για την εξυπηρέτηση των πελατών τους σε αυτές, οπότε εξετάζεται το ενδεχόμενο εγκατάστασης τέτοιων κέντρων μέσα στις πόλεις, για να καλυφθούν αυτές οι ανάγκες. Τα κέντρα αυτά, αντί να απλώνονται οριζόντια, όπως οι σημερινές αποθήκες, θα υψώνονται προς τα πάνω: Η εταιρεία κάνει λόγο για κτίρια πολλαπλών ορόφων, που θα εξυπηρετούνται με τη σειρά τους από ομάδες οχημάτων. Στο εσωτερικό τους, ρομπότ θα μετακινούν αντικείμενα και θα συντηρούν τα drones παραδόσεων- με αποτέλεσμα εγκαταστάσεις οι οποίες μπορεί να μην χρειάζονται καν την παρουσία ανθρώπων εργαζομένων.

Σε κάθε επίπεδο/όροφο θα υπάρχουν ειδικοί «λιμένες», με σημεία προσγείωσης/ πρόσδεσης για drones, τα οποία θα μπορούν -πάντα σύμφωνα με τις αιτήσεις κατοχύρωσης πατεντών- να πετούν και εντός του πύργου. Ωστόσο, η κύρια δραστηριότητά τους θα λαμβάνει χώρα στους πάνω ορόφους, για να μειώνεται ο θόρυβος.

Για την ακρίβεια, η Amazon φαίνεται να δίνει ιδιαίτερη έμφαση στη μείωση του θορύβου, καθώς επιχειρεί να κατοχυρώσει σειρά σχετικών ευρεσιτεχνιών, οι οποίες έχουν να κάνουν με νέους σχεδιασμούς στους έλικες για να είναι τα αεροσκάφη πιο αθόρυβα ή για να παράγουν «λευκό ήχο», που είναι πιο «φιλικός» στο ανθρώπινο αυτί από τους ήχους που βγάζουν τα σημερινά drones.

Επίσης, μεταξύ άλλων, η εταιρεία φαίνεται να δείχνει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για να μειώσει τον κίνδυνο ατυχημάτων με drones που πέφτουν από μεγάλα ύψη, μέσω εφεδρικών συστημάτων για αυξημένη ασφάλεια.

Επιστήμονες πέτυχαν την πρώτη τηλεμεταφορά στην ιστορία

Για πρώτη φορά ερευνητές κατάφεραν να τηλεμεταφέρουν μία ασπρόμαυρη εικόνα, χωρίς να στείλουν σωματίδια ύλης. Σύμφωνα με τους θεωρητικούς της κβαντικής φυσικής, μία από τις πολλές παραδοξότητές της αποτελεί η αντίστροφη επικοινωνία: σε αυτού του είδους την κβαντική επικοινωνία, κανένα σωματίδιο δεν μεταφέρεται ανάμεσα σε πομπό και δέκτη. Έτσι, έγιναν πραγματικότητα οι προγενέστερες υποθέσεις τους ότι κάτι τέτοιο ήταν εφικτό, καθώς πέτυχαν τη μεταφορά μίας ασπρόμαυρης εικόνας σε μορφή bitmap, χωρίς να αποστείλουν σωματίδια.

Μέχρι τώρα, σωματίδια μπορούν να μεταφερθούν σε απόσταση, αν αντικατασταθούν από άλλα, όπως είναι τα φωτόνια, τα οποία και είναι αυτά που ταξιδεύουν ανάμεσα στα δύο σημεία. Στην περίπτωση, όμως της κβαντικής αντίστροφης επικοινωνίας, δεν υπάρχει μεταφορά, αλλά προσαρμογή των ασταθών σωματιδίων ενός πολύπλοκου συστήματος. Το πείραμα έκαναν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Επιστήμης και Τεχνολογίας της Κίνας και δημοσιεύτηκε στο ακαδημαϊκό έντυπο «Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States of America».

Εφημερίδα City View – 5ο τεύχος
Β. Καστανού