Αρχική LIFESTYLE ΓΕΥΣΕΙΣ Μπακαλιάρος σκορδαλιά: Απαραίτητος στο τραπέζι της 25ης

Μπακαλιάρος σκορδαλιά: Απαραίτητος στο τραπέζι της 25ης

Μπακαλιάρος σκορδαλιά: Απαραίτητος στο τραπέζι της 25ης

Ο μπακαλιάρος σκορδαλιά αποτελεί το εθνικό μας πιάτο για το τραπέζι της 25ης ,λίγοι, ωστόσο, γνωρίζουν τον λόγο καθιέρωσης του στην ελληνική παράδοση.

Παρά το γεγονός ότι ο μπακαλιάρος δεν αποτελεί ελληνικό προϊόν, οι Έλληνες έχουν συνδέσει το μαγείρεμα του  συγκεκριμένου ψαριού με τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου και τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου. Σύμφωνα με την θρησκεία, οι πιστοί επιτρέπεται να καταναλώνουν ψάρι μόνο την 25η και την Κυριακή των Βαΐων την περίοδο της νηστείας και αυτό επειδή πρόκειται για δυο χαρμόσυνα γεγονότα.

Ο μπακαλιάρος εισήχθη για πρώτη φορά στην Ελλάδα από τους Άγγλους τον 15ο αιώνα στο πλαίσιο του ανταλλακτικού εμπορίου. Μάλιστα, οι Άγγλοι αντάλλασαν το συγκεκριμένο προϊόν με σταφίδες . Η καθιέρωση του συγκεκριμένου πιάτου συνδέεται με οικονομικούς και πρακτικούς λόγους . Αρχικά, ο συγκεκριμένο ψάρι ήταν παστό οπότε μπορούσε να συντηρηθεί για πολύ καιρό στις αγορές  ακόμα και της ηπειρωτικής χώρας. Επίσης, ήταν αρκετά φθηνό και μπορούσαν να το αγοράσουν όλοι.

Ο συνδυασμός του μπακαλιάρου με την σκορδαλιά και το παντζάρια δεν είναι τυχαίος καθώς λόγω της αλμυρότητας του ο μπακαλιάρος αυξάνει την πίεση, αποτέλεσμα αντίθετο από εκείνο που φέρει στον οργανισμό το σκόρδο και το παντζάρι.