Αρχική ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗ Μητσοτάκης: Αυτά είναι τα ασυμβίβαστα των μελών της κυβέρνησης

Μητσοτάκης: Αυτά είναι τα ασυμβίβαστα των μελών της κυβέρνησης

Μάτι

Το φορολογικό νομοσχέδιο το οποίο κατατέθηκε στη Βουλή περιλαμβάνει και αυστηρές διατάξεις για μέλη της κυβέρνησης που θα θελήσουν να εκμεταλλευτούν τις θέσεις τους.

Θα ισχύουν ασυμβίβαστα των μελών της κυβέρνησης αλλά και των διοικήσεων νομικών προσώπων δημοσίου και ιδιωτικού Δικαίου ενώ όσοι θέλουν να παρακούσουν τις εντολές του Πρωθυπουργού θα πρέπει να προετοιμάζονται για πολύ τσουχτερό πρόστιμο.

Σε ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ αναφέρθηκαν τα εξής:

1) Έλεγχος πιθανής σύγκρουσης συμφερόντων

Θα πρέπει σε ένα μήνα από την ανάληψη των καθηκόντων τους να υποβάλλουν στην προεδρία της Κυβέρνησης ή τον αρμόδιο φορέα μία δήλωση που θα περιλαμβάνει ουσιαστικά την ακτινογραφία της επαγγελματικής αλλά και επιχειρηματικής δραστηριότητας των ιδίων και των συζύγων τους την τελευταία τριετία, δήλωση περιουσιακής κατάστασης, ακόμα και αντίγραφο ποινικού μητρώου.

2) Τα ασυμβίβαστα θα ισχύουν και για ένα χρόνο μετά από την αποχώρηση

Όποιος θέλει να ασκήσει επαγγελματική ή επιχειρηματική δραστηριότητα συναφή με το αντικείμενο που απασχολούνταν (πχ ένας γραμματέας Ενέργειας να εργαστεί στην ΔΕΗ) υποχρεούται να ζητήσει ειδική άδεια από την Επιτροπή Δεοντολογίας που θα συσταθεί στην Εθνική Αρχή Διαφάνειας και η οποία θα κρίνει αν θα του βάλει φρένο, αν θα δώσει το “πράσινο φως”, ή αν θα το επιτρέψει με τυχόν περιορισμούς.

3) Βαρύς πέλεκυς για τους παραβάτες

Προβλέπεται πρόστιμο μέχρι διπλάσιο από το σύνολο των αποδοχών συμπεριλαμβανομένων πάσης φύσεως αποζημιώσεων, είτε απαγόρευση διορισμού στην ίδια θέση για πέντε χρόνια.

Ο Πρωθυπουργός δίνει πολύ μεγάλη σημασία στην έξωθεν καλή εικόνα της κυβέρνησής του που δεν θα κάνει τα λάθη των προηγούμενων όπως και στην γρήγορη και σωστή δουλειά από όλους.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στο υπουργικό συμβούλιο είπε ότι “είναι αναγκαία η ταχύτατη υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων και η πιστή προσήλωση στο κυβερνητικό πρόγραμμα, δεδομένης και της εμπιστοσύνης που ήδη αποτυπώνεται στις διεθνείς αγοράς για τα πρώτα δείγματα γραφής της νέας κυβέρνησης”.

Στο πλαίσιο αυτό, τους ζήτησε “να τηρήσουν απαρέγκλιτα τους προϋπολογισμούς των υπουργείων τους στους εναπομείναντες μήνες του 2019 και να μην υπερβούν τα αυστηρά όρια των προβλεπόμενων δαπανών”, τονίζοντας ότι αυτό αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την επίτευξη των πρώτων στόχων που θα οδηγήσουν τη χώρα σε οριστική έξοδο από το φαύλο κύκλο της κρίσης και της αναιμικής ανάπτυξης.