Αρχική OUR VIEW Μαρία Φιλιππή: Να αλλάξει ο τρόπος που βλέπει η Ελευσίνα τον εαυτό...

Μαρία Φιλιππή: Να αλλάξει ο τρόπος που βλέπει η Ελευσίνα τον εαυτό της

Για τα χαρακτηριστικά που έδωσαν στην Ελευσίνα τον τίτλο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης μίλησε η διευθύνουσα σύμβουλος του οργανισμού Ελευσίνα ’21, Μαρία Φιλιππή, στην City View.

«Εκεί που φύτρωνε φλισκούνι και άγρια μέντα» γράφει ο Μάνος Χατζιδάκις στον εφιάλτη της Περσεφόνης μιλώντας για την Ελευσίνα, που από έναν ιστορικό και αρχαιολογικό προορισμό, εντάχθηκε στην βιομηχανική ζώνη και έχασε το χρώμα της.

Όμως η πόλη που γέννησε τα Ελευσίνια μυστήρια, είναι έτοιμη να ξαναγεννηθεί από τις στάχτες της και ο λόγος είναι ότι το 2021 επιλέχτηκε ως πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης, κάτι που αναμένεται να της δώσει κάτι από την παλιά της αίγλη και να την ξαναφέρει στο προσκήνιο.

Η CityView ήταν το πρώτο έντυπο μέσο, που έκανε ποδαρικό στα νέα γραφεία του οργανισμού, ενώ μίλησε με την διευθύνουσα σύμβουλο του οργανισμού Ελευσίνα ’21, Μαρία Φιλιππή, η οποία μας εξήγησε τους λόγους για τους οποίους η Ελευσίνα πήρε τον τίτλο, τονίζοντας μάλιστα πως «Η Ελευσίνα δεν πήρε τον τίτλο λόγω της πλούσιας ιστορίας της, αλλά για το όραμα που έδωσε στην Ευρώπη για την αλλαγή της πόλης μετά. Το πιο σημαντικό είναι να εξελίξουμε τα έργα τόσο σε επίπεδο υποδομών όσο και εσωτερικών δομών ώστε η πόλη να είναι διαφορετική και μετά το 2021».

Ποιος είναι ο οργανισμός Ελευσίνα ’21 που έδωσε στην πόλη τον τίτλο της πολιτιστικής πρωτεύουσας της Ευρώπης;

«Η Ελευσίνα ’21 είναι ένας αυτόνομος οργανισμός. Ο Δήμος είναι κύριος μέτοχος αλλά το πρόγραμμα της αρμόδιας Ευρωπαϊκής επιτροπής τονίζει ξεκάθαρα ότι η Ελευσίνα ’21 είναι ένας οργανισμός, ο οποίος  θα ολοκληρωθεί το 2022 δηλαδή έναν χρόνο ύστερα από τον εορτασμό της πόλης ως πολιτιστικής πρωτεύουσας.

Εκεί που θα μπορούσαμε να πούμε ότι αντιμετωπίσαμε ένα πρόβλημα ήταν στο κομμάτι της στελέχωσης. Ο λόγος ήταν πως εξαιτίας των μνημονίων καθυστέρησε η στελέχωση του οργανισμού αλλά πλέον  τα περισσότερα έχουν λυθεί και έχοντας την αμέριστη συμπαράσταση τόσο της Κυβέρνησης και των αρμόδιων Υπουργείων όσο και του Δήμου, το πρόβλημα πλέον οδεύει προς την λύση του.

Έχουμε κάνει εκδηλώσεις, οι οποίες εντάσσονται στο πρόγραμμα της πολιτιστικής πρωτεύουσας, όπως όταν στις 11 Νοεμβρίου γιορτάσαμε την απονομή τίτλου της πολιτιστικής πρωτεύουσας, ενώ και η συνεργασία με την ομάδα Μπαράκα ήταν ακόμη μια από αυτές».

Πώς έχουν βρεθεί οι πόροι για ένα τόσο μεγάλο εγχείρημα όπως αυτό, αν πάρουμε ως δεδομένο και την οικονομική κατάσταση της χώρας;

«Όσον αφορά το κομμάτι της χρηματοδότησης, οι πόροι ώστε να γίνει η Ελευσίνα πολιτιστική πρωτεύουσα, έχουν βρεθεί. Μάλιστα η αρμόδια ευρωπαϊκή επιτροπή έχει σαν όρο να έχουν εξασφαλιστεί οι πόροι τόσο από τον Δήμο όσο και από την Εθνική κυβέρνηση, παράλληλα βέβαια έχουμε και χορηγούς. Όλα αυτά μας δείχνουν ότι δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα. Αξίζει να σημειωθεί ότι στο περιφερειακό συμβούλιο που έγινε, εγκρίθηκε η δέσμευση των πόρων μέχρι το 2022.

Ο στόχος μας, τόσο με τη στελέχωση όσο και με το πρόγραμμα που έχουμε, είναι να γίνει η Ελευσίνα μια πολιτιστική πρωτεύουσα που θα λειτουργήσει έχοντας ως κινητήριο άξονα τους κατοίκους και τους φίλους της πόλης. Είναι πολύ σημαντικό η πόλη μετά το 2021 να είναι μια διαφορετική πόλη. Εδώ πρέπει να τονίσω ότι δεν είναι μόνο οι εκδηλώσεις, παρόλο που πολλοί το συνδέουν λόγω του παρελθόντος της, αλλά η Ελευσίνα πρέπει να πληροί όλα τα χαρακτηριστικά που ζητούν από την Ευρωπαϊκή Ένωση σε σχέση με το τι είναι  η πολιτιστική πρωτεύουσα. Για να τα πούμε αλλιώς, είναι η διαδικασία που ξεκινάει από την ανάθεση και κορυφώνεται απλά την χρονιά εορτασμού του τίτλου, άρα από την ημέρα ανάθεσης πραγματοποιούνται δράσεις στην πόλη.

Δεν είναι ένα μεγάλο φεστιβάλ. Είναι η αλλαγή στον τρόπο που βλέπει η πόλη τον εαυτό της και είναι κρίσιμο και σημαντικό να δεσμευτεί η πόλη για το τι θα γίνει μετά την ολοκλήρωση της πολιτιστικής πρωτεύουσας».

Τι θέλετε να πετύχετε μετά το πέρας του εορτασμού;

«Έχουμε ξεφύγει από τη λογική των μεγάλων έργων. Η πόλη πρέπει, με όχημα τον πολιτισμό, να αλλάξει το παραγωγικό της μοντέλο, να βελτιώσει τις συνθήκες που ζουν οι πολίτες και να δει τον εαυτό της κάπως αλλιώς. Υπάρχουν παραδείγματα εξαιρετικών πρωτευουσών όπως το Λίβερπουλ, η Λιλ και το Έσσεν, μια περιοχή που βρίσκεται στην βαριά βιομηχανική ζώνη της Γερμανίας, η οποία μάλιστα επτά  χρόνια ύστερα από τον ορισμό της σαν πολιτιστική πρωτεύουσα, μετονομάστηκε ως η πράσινη πρωτεύουσα της Ευρώπης».

Εφημερίδα City View – 12ο τεύχος
Β. Ποντικός