Απολαυστική και Εύκολη Μανιταρόπιτα για Κάθε Περίσταση

Οι πίτες αποτελούν πάντα μια έξυπνη και νόστιμη επιλογή, είτε για σνακ, είτε ως πρώτο πιάτο σε μια φιλική συγκέντρωση. Η μανιταρόπιτα που ακολουθεί συνδυάζει απλά υλικά με πλούσια γεύση και αρώματα, προσφέροντας ένα πιάτο που θα ενθουσιάσει μικρούς και μεγάλους.
Για τη συγκεκριμένη συνταγή χρησιμοποιούμε έτοιμα χωριάτικα φύλλα – ιδανικά φρέσκα από κάποιο μικρό παραδοσιακό εργαστήριο. Αν πάλι έχετε εμπειρία στο άνοιγμα φύλλου, μπορείτε να φτιάξετε και τα δικά σας. Η γέμιση βασίζεται σε φρέσκα μανιτάρια, κρεμμύδια και πιπεριές, ενώ ενισχύεται γευστικά με γραβιέρα Κρήτης και καπνιστό ζαμπόν, για όσους δεν ακολουθούν χορτοφαγική διατροφή.
Εκτέλεση
Ξεκινάμε σκουπίζοντας απαλά τα μανιτάρια με νωπό χαρτί κουζίνας και τα κόβουμε σε λεπτές φέτες. Στη συνέχεια ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι, τα φρέσκα κρεμμυδάκια και την κόκκινη πιπεριά.
Ζεσταίνουμε ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά και προσθέτουμε λίγο ελαιόλαδο. Ρίχνουμε τα μανιτάρια και τα σοτάρουμε για περίπου 5 λεπτά, ανακατεύοντας συνεχώς. Έπειτα προσθέτουμε τα υπόλοιπα λαχανικά και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για άλλα 3 λεπτά, μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά και να μαλακώσουν ελαφρώς.
Αν επιλέξουμε να προσθέσουμε καπνιστό ζαμπόν ή μπέικον, το προσθέτουμε στο τέλος, ανακατεύουμε για λίγο ώστε να αναδείξει το άρωμά του και αποσύρουμε το τηγάνι από τη φωτιά. Αλατοπιπερώνουμε και αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει, προτού προσθέσουμε τον ψιλοκομμένο μαϊντανό.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 175°C. Λαδώνουμε ένα μεσαίου μεγέθους ταψί (περίπου 25×35 εκ.) και απλώνουμε το πρώτο φύλλο, φροντίζοντας να περισσεύει από τα τοιχώματα. Κατόπιν λαδώνουμε δύο φύλλα, τα διπλώνουμε στη μέση και τα στρώνουμε στη βάση του ταψιού.
Απλώνουμε ομοιόμορφα τη γέμιση πάνω στα φύλλα. Σε ένα μπολ χτυπάμε τα αυγά με το γάλα, προσθέτουμε λίγο αλάτι και πιπέρι, και ενσωματώνουμε την τριμμένη γραβιέρα. Ρίχνουμε με ένα κουτάλι το μείγμα πάνω από τη γέμιση, ώστε να πάει παντού.
Διπλώνουμε προς τα μέσα τα φύλλα που εξέχουν από το ταψί και τα λαδώνουμε. Έπειτα προσθέτουμε τα υπόλοιπα τρία φύλλα, τα οποία επίσης διπλώνουμε και λαδώνουμε ένα-ένα πριν τα τοποθετήσουμε στην κορυφή.
Με βρεγμένο χέρι πιτσιλάμε ελαφρώς την επιφάνεια της πίτας. Τη χαράζουμε επιφανειακά σε μερίδες με ένα κοφτερό μαχαίρι και τη βάζουμε στον φούρνο. Ψήνουμε για περίπου 45-50 λεπτά, μέχρι να αποκτήσει ένα όμορφο χρυσαφένιο χρώμα.
Όταν είναι έτοιμη, την αφήνουμε να σταθεί για λίγα λεπτά πριν την κόψουμε και σερβίρουμε.
Υλικά
-
6 φύλλα χωριάτικα έτοιμα
-
1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
-
500 γρ. μανιτάρια (λευκά ή άλλα της επιλογής σας)
-
1 μέτριο ξερό κρεμμύδι (ψιλοκομμένο)
-
1 ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια (ψιλοκομμένα)
-
1 κόκκινη πιπεριά (σε κυβάκια)
-
100 γρ. καπνιστό ζαμπόν ή μπέικον (προαιρετικά)
-
200 γρ. γραβιέρα Κρήτης ή άλλο πικάντικο τυρί (τριμμένο)
-
½ φλιτζάνι γάλα
-
3 αβγά
-
1 ματσάκι μαϊντανός (ψιλοκομμένος)
-
Αλάτι και πιπέρι
Αυτή η συνταγή προσφέρει ένα λαχταριστό αποτέλεσμα με ελάχιστη δυσκολία και αποτελεί ιδανική επιλογή για καθημερινό τραπέζι ή μικρές γιορτινές στιγμές στο σπίτι.