Αρχική CULTURE ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ Λεονάρντο Ντι Κάπριο: Έκκληση για την απελευθέρωση φαλαινών

Λεονάρντο Ντι Κάπριο: Έκκληση για την απελευθέρωση φαλαινών

Λεονάρντο Ντι Κάπριο: Έκκληση για την απελευθέρωση φαλαινών

Έκκληση για την απελευθέρωση των φαλαινών από την «φυλακή των κητών», από τον Λεονάρντο Ντι Κάπριο.

Ο Αμερικανός ηθοποιός Λεονάρντο Ντι Κάπριο μέσω της σελίδας του στο Facebook ζητεί από τους συνδρομητές του να υπογράψουν την έκκληση για την απελευθέρωση των φαλαινών από την «φυλακή των κητών». Αυτή έχει εντοπισθεί στην περιοχή Πριμόριε της Ρωσίας.

Η αποκάλυψή της από οικολογικές οργανώσεις έχει προκαλέσει κινητοποιήσεις. Όχι μόνο των οργανώσεων αυτών αλλά και διασημοτήτων. Όπως και τη διενέργεια ερευνών από τις ρωσικές αρχές.

Στον Κόλπο Σρέντναγια κοντά στην πόλη Ναχότκα της ρωσικής Άπω Ανατολής, σ’ ένα ειδικό κέντρο έχουν εγκλωβιστεί 11 όρκες που αλιεύθηκαν παράνομα και μερικές δεκάδες φάλαινες μπελούγκα. Σκοπός είναι η πώλησή τους στην Κίνα.

Για την υπόθεση αυτή έχει ασκηθεί ποινική δίωξη. Όπως έχουν αναφέρει τοπικά μέσα ενημέρωσης από τον χώρο αυτό τον οποίο οι οικολόγοι αποκαλούν «φυλακή των κητών», έχουν χαθεί ή πεθάνει μερικές όρκες και μπελούγκες.

Η κατάσταση για την τύχη των θαλασσίων αυτών θηλαστικών περιπλέκεται και από το ότι για την επίλυση του ζητήματος απαιτείται η σύμφωνη γνώμη διαφόρων ρωσικών υπηρεσιών.

Οι οικολογικές οργανώσεις από την πλευρά τους επισημαίνουν ότι η περαιτέρω κράτηση των θαλασσίων θηλαστικών στη «φυλακή των κητών» εγκυμονεί κινδύνους γι αυτά.

Την έκκληση για την απελευθέρωση των θαλασσίων θηλαστικών έχουν υπογράψει μέχρι στιγμής περισσότεροι από 880 χιλιάδες άνθρωποι.

Στην έκκληση τονίζεται ότι «οι όρκες πρέπει να αφεθούν ελεύθερες και να επιστρέψουν στο φυσικό τους περιβάλλον». Επίσης, αναφέρεται ότι «τις μπελούγκες πρέπει να τις αναλάβουν υπεύθυνα άτομα, τα οποία θα αναλάβουν την διατροφή τους. Ώστε να αποκατασταθεί η υγεία τους. Και εν συνεχεία εφόσον είναι έτοιμες, να επιστρέψουν στο φυσικό τους περιβάλλον».

Παράλληλα οι συντάκτες της έκκλησης επισημαίνουν ότι κατά την άποψη των ειδικών, τα θαλάσσια θηλαστικά μπορεί να πεθάνουν, εάν παραμείνουν κι άλλο χρονικό διάστημα στο κέντρο κράτησής τους.

Μεταξύ των διασημοτήτων που έδειξαν ενδιαφέρον για την τύχη των θαλάσσιων θηλαστικών είναι και η ηθοποιός και ακτιβίστρια Πάμελα Άντερσον. Μάλιστα, απευθύνθηκε με επιστολή της προς τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν. Του ζητούσε να μεριμνήσει για την απελευθέρωσή τους. Το ίδιο αίτημα προέβαλε ο ωκεανολόγος Ζαν Μισέλ Κουστό, ο γιος του Ζακ Ιβ Κουστό.

Στις 22 Φεβρουαρίου ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έδωσε εντολή στο υπουργείο Φυσικών Πόρων και στο υπουργείο Αγροτικής Οικονομίας σε συνεργασία με επιστημονικούς οργανισμούς να επιλύσουν έως την 1η Μαρτίου το θέμα που αφορά την τύχη των εγκλωβισμένων θαλασσίων θηλαστικών.