Αρχική ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑ Κρήτη: Επικίνδυνοι δρόμοι από κατολισθήσεις και πλημμύρες

Κρήτη: Επικίνδυνοι δρόμοι από κατολισθήσεις και πλημμύρες

Δρόμος

Κατολισθήσεις υπάρχουν μέρα παρά μέρα, κατά μήκος της Εθνικής Οδού στην Κρήτη δεδομένου ότι είναι κορεσμένα τα εδάφη από τις συνεχείς βροχοπτώσεις, σύμφωνα με τον περιφερειακό διοικητή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κρήτης Αρχιπύραχρο Νίκο Λαγουδάκη που μίλησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Μία νέα κατολίσθηση που σημειώθηκε σήμερα στο ύψος των Σισσών στο ΒΟΑΚ, κινητοποίησε τον περιφερειακό μηχανισμό, δημιουργώντας πρόβλημα στην κίνηση των οχημάτων, το οποίο όμως όπως είπε ο κ. Λαγουδάκης λύθηκε σε σύντομο χρόνο.

«Υπάρχουν συνεχείς πτώσεις πρανών, υπάρχει κορεσμός στα εδάφη και έχουμε παρατηρήσει την εμφάνιση νέων πηγών σε ψηλά σημεία του ορεινού όγκου με νερό που αναβλύζει μέσα από το έδαφος.

Αυτό σημαίνει ότι τα εδάφη είναι επικίνδυνα με το ενδεχόμενο να μην μπορούν να συγκρατηθούν τα χώματα και για το λόγο αυτό υπάρχουν πτώσεις χωμάτων και βράχων», ανέφερε ο διοικητής τονίζοντας πως οι διερχόμενοι οδηγοί από το σύνολο του οδικού δικτύου πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεχτικοί.

Στο Ρέθυμνο οι ζημιές είναι πολλές αλλά μ ικρές όπως εξήγησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υπεύθυνος Πολιτικής Προστασίας του νομού Νίκος Βόζογλου μιλώντας για το σύνολο της εικόνας στο Ρέθυμνο μετά τις συνεχείς βροχοπτώσεις και ενίοτε καταρρακτώδεις. «Καταστροφές πολλές ναι, όμως μικρές.

Δρόμοι που έχουν κοπεί υπάρχουν όπως έχουμε και περιστατικά με μικρές καταπτώσεις πρανών και βράχων που εκτείνονται όμως σε όλο το επαρχιακό δίκτυο του νομού. Προβλήματα αντιμετωπίζουν και γίνονται καταγραφές σε Δήμο Αμαρίου, στο δήμο Μυλοποτάμου, στο δήμο Αγίου Βασιλείου και στο Δήμο Ρεθύμνου.

Στους συγκεκριμένους δήμους υπάρχουν δρόμοι με δυσχερή κίνηση όπως και δρόμοι κλειστοί λόγω επικινδυνότητας και συγκεκριμένα, από Καλωνή για Σαϊτούρες, από Σταυρό για Μπαλί, και στο δρόμος Κράνας στα Ζωνιανά που απαγορεύεται η διέλευση τόσο  για λεωφορεία όσο και στα ογκώδη οχήματα.

Στο χωριό Βισταγή Αμαρίου έχει κοπεί ο δρόμος και η διέλευση των οχημάτων γίνεται από παρακαμπτήριους αγροτικούς δρόμους, ενώ στα Γουλεδιανά χωριό 10 χιλιόμετρα έξω από την πόλη του Ρεθύμνου, σπίτια πλημμύρησαν από υπερχείλιση ρέματος και φραγή του αποχετευτικού δικτύου από την ποσότητα του νερού που έπεσε», ανέφερε.

Σύμφωνα με τον κ. Βόζογλου, υπήρξαν και καταστροφές σε αγροτικό κεφάλαιο και αυτές τις μέρες θα ξεκινήσει η καταγραφή σε όσους αγρότες κτηνοτρόφους η περιουσία τους έχει υποστεί ζημιές, και πρόσθεσε ότι

«Αυτό όμως που πρέπει να επισημάνουμε είναι η ιδιαίτερη προσοχή που πρέπει να επιδείξουν οδηγοί και διερχόμενοι σε όλο το περιφερειακό και αγροτικό οδικό δίκτυο, δεδομένου ότι μπορεί οι βροχές πρόσκαιρα να σταμάτησαν όμως τα εδάφη είναι πολύ υγρά και επίφοβα για πτώσεις βράχων και κατολισθήσεις».

Τα έντονα καιρικά φαινόμενα όπως ανέφεραν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ τόσο ο κ. Λαγουδάκης από πλευράς της Π.Υ. όσο και ο κ. Βόζογλου από την Πολιτική Προστασία, θα συνεχιστούν τις επόμενες ημέρες.