Αρχική ΕΙΔΗΣΕΙΣ Κορονοϊός: Το ρωσικό εμβόλιο Sputnik V «αποτελεσματικό κατά 92%»

Κορονοϊός: Το ρωσικό εμβόλιο Sputnik V «αποτελεσματικό κατά 92%»

Κορονοϊός: Το ρωσικό εμβόλιο Sputnik V «αποτελεσματικό κατά 92%»

Κορονοϊός: Το ρωσικό εμβόλιο Sputnik V «αποτελεσματικό κατά 92%»

Κορονοϊός: Το ρωσικό εμβόλιο Sputnik V «αποτελεσματικό κατά 92%». Δυο μέρες πριν ανακοινώθηκε ότι το εμβόλιο της Pfizer έχει αποτελεσματικότητα 90%, ωστόσο οι αρχές της Ρωσίας έκαναν γνωστό ότι το ρωσικό εμβόλιο Sputnik V αποτρέπει το 92% των λοιμώξεων. Μια ευχάριστη είδηση που όμως η Δύση αντιμετώπισε με δυσπιστία.

Οι ειδικοί εξήγησαν στο Reuters ότι δεν είναι εφικτή η επιβεβαίωση αυτού του ισχυρισμού εφόσον μέχρι σήμερα ελάχιστα έχουν γίνει γνωστά για το πρωτόκολλο της κλινικής μελέτης.

Ωστόσο, στη Μόσχα, ο ενθουσιασμός είναι μεγάλος: το Ρωσικό Ταμείο Άμεσων Επενδύσεων, από το οποίο ανακοινώθηκε η επιτυχία του εμβολίου, άνοιξε λογαριασμό στο Twitter για το Sputnik V, όπου θα αναρτώνται οι τελευταίες ειδήσεις για το εμβόλιο καθώς και προσωπικές μαρτυρίες και σκέψεις ανθρώπων που το έχουν ήδη λάβει.

Στη Ρωσία, οι εμβολιασμοί με το Sputnik V ξεκίνησαν πριν καν ολοκληρωθούν οι κλινικές δοκιμές.

Καμία από τις Ευρωπαϊκές Χώρες δεν προτίμησε το ρωσικό εμβόλιο όμως η Τουρκία φαίνεται ότι θα γίνει μεγάλος πελάτης του και ίσως αναλάβει μέρος της παραγωγής.

«Τα δεδομένα για το Sputnik αποτελούν μια ακόμα καλή είδηση για την ανάπτυξη εμβολίου κατά της Covid-19» δήλωσε στο Reuters ο Ίαν Τζόουνς, καθηγητής Ιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Ρέντινγκ στη Βρετανία.

«Αν και η ανακοίνωση βασίστηκε σε λιγότερες περιπτώσεις από ό,τι τα πρόσφατα δεδομένα της Pfizer, το ρωσικό εμβόλιο δείχνει εξίσου αποτελεσματικό» επεσήμανε.

Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι η ρωσική ανακοίνωση δεν προκάλεσε τη θεαματική άνοδο των αγορών που παρατηρήθηκε μετά την ανακοίνωση της Pfizer.

«Η απουσία αντιδράσεων από τις αγορές αναδεικνύει ένα στοιχείο καχυποψίας σχετικά με τα ευρήματα, και είναι απίθανο να υπάρξει ένα υψηλό επίπεδο αποδοχής μεταξύ των Δυτικών χωρών» δήλωσε ο Τζόσουα Μαχόνι, αναλυτής της εταιρείας IG.

Ακόμα πιο δύσπιστος φάνηκε ο Νιλ Ουίλσον της Markets.com: «Οι αγορές αγνοούν τις ανακοινώσεις για τα ρωσικά εμβόλια επειδή ο περισσότερος κόσμος δεν εμπιστεύεται τη Μόσχα σε τέτοια θέματα. Οι ανησυχίες για την αποτελεσματικότητα και την ασφάλειά τους δεν έχουν καθησυχαστεί. Με απλά λόγια, κανείς δεν πιστεύει τον Πούτιν».