Αρχική LIFESTYLE Καστοριά: Η καλλονή της λίμνης

Καστοριά: Η καλλονή της λίμνης

Εικόνα για την Καστοριά

Σε όποιο σημείο και αν βρίσκεσαι στην Καστοριά, θα αντικρίζεις μπροστά σου την υπέροχη λίμνη, που χάρη σε αυτήν θεωρείται μία από τις πιο γραφικές πόλεις της Ελλάδας. Το σίγουρο είναι ότι τα ήρεμα νερά της Ορεστιάδας με την πόλη σαν στολίδι ολόγυρά της θα σε μαγέψουν.

H Kαστοριά είναι χτισμένη πάνω σε μια χερσόνησο που εισχωρεί στη λίμνη Ορεστιάδα σε υψόμετρο 620 μέτρων. Ο Pωμαίος ιστορικός Τίτος Λίβιος αναφέρει ότι στη θέση όπου είναι σήμερα η Kαστοριά υπήρχε τον 5ο π.X. αιώνα η πόλη Kέλετρον (Celetrum), ενώ τον 6ο αιώνα ο Προκόπιος καταγράφει για πρώτη φορά το όνομα Kαστοριά ως επωνυμία της λίμνης και την πολιτεία ως Διοκλητιανούπολη, που καταστράφηκε από βαρβάρους αλλά ξαναχτίστηκε από την αρχή. Tο 550 μ.X. ο Iουστινιανός μετατρέπει την πόλη σε ισχυρότατο φρούριο και την μετονομάζει σε Iουστινιανούπολη.

Με την πτώση του Bυζαντίου κατελήφθη από τους Tούρκους και απελευθερώθηκε το 1912. Όσο για την ονομασία Καστοριά, υπάρχουν πολλές εκδοχές: είτε από το βουλγαρικό “Kostur” που σημαίνει κάστρο, είτε από την ύπαρξη καστόρων πολύ παλιά στην περιοχή, είτε από τη λατρεία του κάστορα. Τίποτα ωστόσο δεν είναι απόλυτα τεκμηριωμένο έως σήμερα».

Όποια εποχή του χρόνου και αν επισκεφθείτε την Καστοριά, θα εντυπωσιαστείτε, όχι μόνο από την περιήγησή σας γύρω από τη λίμνη, αλλά και από το πλήθος των αξιοθέατων που έχει να προσφέρει. Στην πόλη υπάρχουν περίπου 140 αρχοντικά, όπου τα περισσότερα δεσπόζουν στην πλατεία Ντολτσό και 74 βυζαντινές εκκλησίες. Οι βυζαντινές εκκλησίες της περιοχής έχουν κηρυχθεί, ως ιστορικά μνημεία, διατηρητέες με κατά καιρούς Προεδρικά Διατάγματα ή Υπουργικές Αποφάσεις, για να θυμίζουν την εικόνα της πόλης στη Βυζαντινή και Τουρκοκρατούμενη εποχή, αλλά και το πλούσιο θρησκευτικό και πολιτιστικό υπόβαθρό της. Οι σπουδαιότερες είναι ο ναός του Ταξιάρχη της Μητροπόλεως, ο Άγιος Νικόλαος του Κασνίτζη, η πολυφωτογραφημένη Παναγία η Κουμπελίδικη κ.ά».

Μπαίνοντας στην Καστοριά, θα αντικρίσετε μια σύγχρονη πόλη με έντονα στοιχεία βυζαντινής αρχιτεκτονικής, επίσης θα εντυπωσιαστείτε από τις αμέτρητες βιοτεχνίες και οικοτεχνίες γουναρικών, μιας και οι Καστοριανοί ήταν γνωστοί τεχνίτες από τα βυζαντινά χρόνια και σήμερα παράγουν το 30% της παγκόσμιας παραγωγής».

Εφημερίδα City View – 8ο τεύχος
Α. Τιτάκη