Αρχική CULTURE Καλλιτέχνης έφτιαξε «Παρθενώνα» με 100.000 απαγορευμένα βιβλία

Καλλιτέχνης έφτιαξε «Παρθενώνα» με 100.000 απαγορευμένα βιβλία

Καλλιτέχνης έφτιαξε «Παρθενώνα» με 100.000 απαγορευμένα βιβλία

Το συμβολικό έργο, ενός καλλιτέχνη που αποτελείται από 100.000 απαγορευμενα βιβλία, ανεγέρθηκε σε σημείο όπου οι Ναζί είχαν κάψει χιλιάδες συγγράμματα.

Ένα πραγματικά εκπληκτικό έργο, από απαγορευμένα βιβλία, που συμβολίζει την ανάγκη αντίστασης στην πολιτική καταπίεση δημιουργήθηκε στο πλαίσιο της κορυφαίας διεθνούς έκθεσης σύγχρονης τέχνης Documenta 14, η οποία για πρώτη φορά στην 60χρονη ιστορία της φιλοξενείται και σε δεύτερη πόλη, στην Αθήνα.

Ο «Παρθενώνας των Βιβλίων» είναι μια δημιουργία της Αργεντινής καλλιτέχνιδας Marta Minujín, που ανεγέρθηκε στην πόλη Κάσελ και συγκεκριμένα σε σημείο όπου οι Ναζί έκαιγαν απαγορευμένα βιβλία την εποχή της ακμής τους. Η 74χρονη καλλιτέχνης δημιούργησε το αντίγραφο του ελληνικού Παρθενώνα χρησιμοποιώντας 10.000 αντίτυπα απαγορευμένων βιβλίων.

Με τη βοήθεια των φοιτητών του τοπικού Πανεπιστημίου, η Minujín εντόπισε 170 τίτλους που έχουν απαγορευτεί σε διαφορετικές χώρες ανά την υφήλιο και δημιούργησε το έργο της χρησιμοποιώντας αντίτυπα αυτών των βιβλίων, μαζί με πλαστική μεμβράνη και ατσάλι.

Ωστόσο, το πιο διάσημο απαγορευμένο βιβλίο όλων των εποχών, «Ο Αγών μου» του Αδόλφου Χίτλερ απουσιάζει επιδεικτικά από τον «Παρθενώνα». Και υπάρχει ένας πολύ καλός λόγος για αυτό, αφού το ναζιστικό καθεστώς είχε χρησιμοποιήσει κατά κόρον τη λογοκρισία και την καταστροφή βιβλίων για να «σιγήσει» τις φωνές της αντίστασης.

Εξάλλου, στο σημείο όπου στήθηκε το συμβολικό έργο, οι Ναζί είχαν κάψει το 1933 πάνω από 2.000 βιβλία στο πλαίσιο μιας μεγάλης εκστρατείας λογοκρισίας.

ΠΗΓΗ: protothema