Αρχική LIFESTYLE Καιρός να φτιάξετε τον Ανοιξιάτικο Κήπο σας

Καιρός να φτιάξετε τον Ανοιξιάτικο Κήπο σας

Έφτασε η κατάλληλη εποχή για να ασχοληθούμε ξανά με τις παραμελημένες γλάστρες και τα δέντρα μας. Δείτε πώς θα περιποιηθείτε τον κήπο ή τη βεράντα σας μετά τον χειμώνα, και τι να φυτέψετε, για να έχετε σύντομα μία ολάνθιστη πανδαισία στο σπίτι σας και να απολαμβάνετε τις ηλιόλουστες μέρες!

Προετοιμάστε το χώμα

Πετάξτε ό,τι ξερό έχει πέσει από δέντρα και φυτά, καθαρίστε το χώμα από διάφορα σκουπιδάκια και ανακατέψτε το με τα χέρια (όχι με τσουγκράνα). Ελέγξτε αν υπάρχουν σκουλήκια και άλλα μαμούνια στο χώμα, καθώς αυτά μπορούν να καταστρέψουν τα φυτά σας. Αφαιρέστε, επίσης, τα διάφορα αγριόχορτα που κατά καιρούς φυτρώνουν ακόμα και μέσα στις ζαρντινιέρες, καθώς «κλέβουν» τον ήλιο και τις πρωτεΐνες από τα φυτά σας.

Κλαδέψτε τα δέντρα και τα φυτά

Κλαδέψτε τα δέντρα, τα φυτά και τα άνθη που έχετε ήδη στον κήπο ή την βεράντα σας. Έτσι, μέσα στον επόμενο μήνα θα δυναμώσουν και θα βγάλουν ξανά φρέσκα και γερά άνθη ή καρπούς. Πριν φυτέψετε ελέγξτε το χώμα με ένα απλό θερμόμετρο για να βεβαιωθείτε ότι η θερμοκρασία του είναι υψηλότερη από 10 βαθμούς Κελσίου. Αν είναι χαμηλότερη τα φυτά δεν θα καταφέρουν να ανθίσουν.

Φυτέψτε τα σωστά φυτά

Αποφασίστε τι φυτά θέλετε και πόσο χώρο έχετε για να τα φυτέψετε, καθώς και τον χρόνο που απαιτούν για να ανθίσουν. Σύμφωνα με τους γεωπόνους, το μέσο «οικιακό φυτό» θέλει από τέσσερις έως δώδεκα εβδομάδες για να ανθίσει, αν το πάρετε σε μορφή σπόρου. Το σακουλάκι, που θα περιέχει τους σπόρους του φυτού σας, θα έχει λεπτομέρειες για τον ρυθμό ανάπτυξης του φυτού και την συχνότητα ποτίσματος.

Όσο ανεβαίνει η θερμοκρασία το χώμα σταδιακά θα στεγνώνει και τα φυτά σας θα υποφέρουν, καθώς δεν θα μπορούν να λάβουν τις απαραίτητες για την ανάπτυξή τους θρεπτικές ουσίες. Για να τα προστατεύσετε, πέρα από το απαραίτητο για το κάθε φυτό πότισμα, θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε λίγο κομπόστ (φυσικό λίπασμα), το οποίο ζεσταίνει το χώμα κατά τις κρύες μέρες και το δροσίζει το καλοκαίρι, προστατεύοντας έτσι τις ρίζες των φυτών.

Αν βιάζεστε να δείτε τον κήπο σας ανθοστολισμένο, δοκιμάστε να φυτέψετε λουλούδια που αγαπούν το κρύο και μπορούν να επιβιώσουν ακόμα κι αν η θερμοκρασία ξαναπέσει για μερικές ημέρες, πριν το καλοκαίρι. Οι πανσέδες και τα σκυλάκια είναι τέτοια φυτά και μπορούν να στολίσουν με υπέροχα χρώματα την βεράντα ή τον κήπο σας. Προς το τέλος της Άνοιξης μπορείτε να φυτέψετε λουλούδια, που ανθίζουν στη ζέστη, όπως οι πετούνιες, τα γεράνια και οι μπιγκόνιες. Φροντίστε, βέβαια, να τα φυτέψετε όταν θα είστε βέβαιοι πως δεν θα ξαναπιάσουν κρύα στην περιοχή σας.

Φτιάξτε τον δικό σας λαχανόκηπο

Όσο ο καιρός παραμένει δροσερός προλαβαίνετε να φτιάξετε ένα λαχανόκηπο στον κήπο ή την βεράντα σας. Σε αυτό μπορείτε να φυτέψετε ντομάτες, καρότα, παντζάρια, ραπανάκια, σπανάκι, αλλά και μαϊντανό, σέλινο, άνηθο και κόλιανδρο. Μπορείτε επίσης να κατασκευάσετε μικρές ταμπελίτσες με τα ονόματα των λαχανικών, για να παρακολουθείτε την ανάπτυξή τους.